0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

21. 2. 2013

Croc (2007)

I v Thajsku mají přerostlého krokodýla, který si rád okoření svůj jídelníček lidským masem.
Jack společně se svou sestrou Allison a jejím synem Theem vede krokodýlí farmu v Thajsku. Kromě těchto nebezpečných predátorů zde má i spoustu jiných zvířat, ale jeho situace není zrovna nejrůžovější. Místní boháči-bratři Konsongové chtějí získat jeho pozemky za každou cenu a jsou proto ochotni udělat cokoliv. Mají podplacené vysoké úředníky i místní policii a díky svému vlivu se jim daří na Jacka a jeho farmu poslat několik kontrol, které mají zavřít jeho živnost. Jednou z nich je i pohledná Evelyn, které Jack není příliš sympatický. Jenže celé město se záhy ocitá ve velkém nebezpečí, protože v okolních vodách číhá obrovský krokodýl, který má již na svědomí několik lidských životů. Jack se spojí s lovcem krokodýlů Hawkinsem a společně se pokusí toto krvežíznivé monstrum zastavit. Jenže jejich protivník je velmi mazaný a za každou cenu je rozhodnutý jim jejich loveckou výpravu co nejvíce znepříjemnit.



Český název: Krokodýl zabiják
Režie: Stewart Raffill
Rok výroby: 2007
Délka: 100 min
Země: USA

Hrají:
Michael Madsen ... (Croc Hawkins)
Peter Tuinstra ... (Jack McQuade)
Sherry Phungprasert ... (Evelyn Namawong)
Elizabeth Healey ... (Allison)
Scott Hazell ... (Theo)
...a další


Horory se zvířecí tématikou patří mezi moje nejoblíbenější, ale ty v nichž figurují krokodýli opravdu moc nemusím. Na světě již existuje celá řada filmů v nichž se tito nebezpeční tvorové objevují, ale jen málo z nich je opravdu kvalitních. Film Croc však mezi ně rozhodně nepatří a klidně se dá říct, že patří mezi ty vůbec nejhorší, jaké jsem kdy viděl. I tento kousek je součástí Maneater Series. Přestože jde o film určený pro televizní účely, ho má na svědomí docela zkušený režisér Stewart Raffill, který si ho ovšem za rámeček rozhodně nedá.
Určitě spousta z vás má ráda nejrůznější zvířecí dokumenty, které můžete vidět v televizi a spousta z nich se týká i samotných krokodýlů. Tak věřte, že větší polovina záběrů, které v tomto filmu uvidíte a na nichž figuruje zabiják s tlamou plnou velkých zubů pochází právě z takových dokumentů. Za celý film uvidíte hned několik druhů, a to poznají i ti, jenž rozhodně nepatří mezi odborníky. Tvůrci si zřejmě mysleli, že jsou diváci úplně blbí a hlavně slepí. Když potom přišly na řadu scény s krokodýlem umělým, byla to doslova katastrofa. Gumovost a doslova trapnost z nich srčela do všech stran. Něco tak odporného jsem už dlouho neviděl. Podobně ujeté mi přišlo i krokodýlovo chování, které se zcela vymykalo přírodě. Na to, že si krokodýlové ve filmech dělají zásoby ve svých jeskyních či jiných doupatech jsme si již zvykli, ale tenhle pašák většinu svých obětí jen roztrhal na cucky a kusy těl nechal povalovat kde se dalo. Bylo toho samozřejmě mnohem víc, ale to bych vykecal víc než bych měl.
Podobných stupidit však bylo ve filmu ještě mnohem více. Už jste někdy viděli, aby šel lovec krokodýlů na lov se samopalem? Už jste někdy viděli krokodýla, který z řeky vyleze do vašeho osvětleného bazénu a tam si na vás počíhá pěkně ležící na dně? Vím řekne mi, že v Aligátorovi to bylo, jenže tam to bylo alespoň pěkně natočené. Jenže zde si ho v tom bazénku vlastně ani plavec nevšimne, a to nad ním udělá několik koleček. Podobně hrozně je na tom i samotné chování většiny postav, které vůbec nepůsobí přirozeně a spousta jedinců doslova přehrává. Rozhodně to nezachrání ani příchod Michaela Madsena, který měl být hlavním lákadlem. Jeho výkon bych rovněž označil za podprůměrný jako u většiny ostatních. Naštěstí zde nehrál úplně nejhlavnější roli. Ještě že tu hrála alespoň pohledná Sherry Phungprasertová, která když už ničím jiným, tak diváky zaujme alespoň svou vizáží.

Asi nejvíc zde samozřejmě kromě diváků trpěla i samotná atmosféra. Film místy připomínal spíše komedii či parodii a diváci se povětšinu času budou spíše držet za hlavu a usínat, než aby se třásli strachy a schovávali pod peřinou. Tenhle film stačí opravdu vidět jen jednou a nikdy více.

Hodnocení:
20%

Žádné komentáře:

Okomentovat