0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

16. 2. 2013

Creature (1998)

Díky tajnému vojenskému experimentu vzniklo inteligentní krvežíznivé monstrum, které může žít nejen ve vodě, ale i na souši.
Doktor Simon Chase koupil exotický ostrov na kterém stojí bývalá vojenská základna a nyní ve zdejších vodách monitoruje bílé žraloky a snaží se nalézt lék proti rakovině. Nyní za ním přijíždí jeho bývalá manželka a syn, aby s ním strávili po dlouhé době trochu času. Jenže v tu samou chvíli začnou umírat na moři lidé, které má údajně na svědomí jeden z doktorových žraloků. Vesničané jsou rozzuření a chtějí na lidožrouta uspořádat lov, ale Chase se jim v tom snaží zabránit, protože zranění které viděl na obětech je úplně jiné, než jaké způsobují normální žraloci. Při noční vyjížďce je jeho loď napadena podivným stvořením, které skutečně připomíná vzhledem žraloka, ale místo ploutví má drápy. Místní policie ani domorodci mu však nevěří a tak doktor Chase začne pátrat v historii svého ostrova. Ke svému zděšení zjistí, že se zde před pětadvaceti lety prováděl tajný vědecký experiment, kdy armádní vědci křížili lidské DNA se žraločím embryem. Vzniklo z toho krvelačné a především vysoce inteligentní monstrum, kterému se podařilo ze základny uniknout a nyní začíná znovu řádit.



Český název: Netvor
Režie: Stuart Gillard
Rok výroby: 1998
Délka: 240 min
Země: USA

Hrají:
Craig T. Nelson ... (Dr. Simon Chase)
Kim Cattrall ... (Dr. Amanda Mayson)
Matthew Carey ... (Maxwell Bishop)
Colm Feore ... (Admirál Aaron Richland)
Giancarlo Esposito ... (Thomas Peniston / Vlkodlak)
... a další


Tento televizní film trvá neskutečných 240 minut (oficiální verze) a je rozdělený do dvou dílů. Tato délka možná odradí spoustu diváků a zvláště ty, kteří podobné kousky moc nemusí, ale rozhodně určitě stojí za pozornost. Úplný začátek nás zavede o několik let zpátky, kde máme šanci sledovat tajný vědecký experiment, který se ovšem jak už to tak bývá vymkne kontrole. V tuto chvíli jsem očekával pořádný rozjezd, ale ten se bohužel nekonal. Divák se musí spokojit pouze s dialogy místo akce, protože se zde spíše mluví, než aby bylo něco pořádně vidět. Tedy kromě rozvířené vody a oka hlavní nestvůry. Byl jsem samozřejmě tvůrcům vděčný, že nám svou krásku neukázali hned na začátku, ale přece jenom jsem očekával větší odvaz. Následně se totiž přeneseme do současnosti a ani tam to není o moc lepší.
Seznámíme se s většinou hlavních (důležitějších) postav, které nás budou po celou dobu provázet, ale nic moc zajímavého se neděje. Pořád jsou nám nabídnuty jen jakési náznaky hororové atmosféry, ale jinak celkem nuda. Jediným rozptýlením je v té době ještě pohledná Kim Cattrall, které to docela slušelo. Divák se tak musí překousat přes počáteční hádky a osočování až k pořádné akci, která se začne rozjíždět někdy po čtyřiceti minutách. V tu chvíli se totiž konečně dostaví opět na scénu monstrum, které pochází z dílny Stan Winston Studios. Atmosféra v tu chvíli dostane mnohem větší otáčky a nuda pomalu vyšumí do ztracena.
Přestože divák již od prvních minut ví, jak naše žraločí nestvůra přišla nejspíš na svět, tak následujících minutách začne pomalu odhalovat všechna tajemství, která se kolem vědeckého experimentu odehrála. Když se k tomu navíc připlete i sama armáda, která nechce aby se celá záležitost dostala na světlo a přijela vše ‘‘vyčistit a zamést stopy‘‘ přichází i humorná pasáž filmu. Speciální komando a především jejich velitel nejsou totiž ničím jiným, než bandou vypatlaných mozků. Jsou zde spíše jen na vyplnění času a čistě poslouží jako večeře naší nestvůře.

Právě ta je asi tím nejzajímavějším co je na celém filmu k vidění. Její postupné odhalování a rozvíjení na mě docela zapůsobilo. I když je také pravda, že jsem se v některých momentech neubránil smíchu. Nejprve je nám totiž nabídnuto její řádění ve vodách, kdy se ještě chová jako hladové zvíře, ale ve chvíli kdy začne používat nejrůznější lsti jsem se neubránil dojmu, že to začali tvůrci lehce přehánět. Jako příklad zcela postačí scéna, kdy tvor visí ze stromu jako netopýr. Ne nedělám si srandu, protože naše kráska dokáže chodit i po souši pěkně po dvou. To však nic nemění na tom, že některé scény vypadají skutečně působivě.

Dle mého názoru je Creature průměrný animal/monster horor, který na televizní poměry zas až tak špatně nedopadl a určitě stojí za pozornost. Herecké výkony většiny herců jsou rovněž na průměrné úrovni a jediná která z nich vyčnívá trochu více, je právě již zmíněná Kim Cattrall. Nesmím však ani opomenout velice zvláštní postavu bláznivého Vlkodlaka, který filmu rovněž přinesl příznivý vítr do plachet.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat