0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

22. 1. 2013

Gojira tai Kingu Gidora (1991)


Z daleké budoucnosti přišla děsivá zpráva: Gojira totálně zničila celé Japonsko. Aby se tomu podařilo zabránit, je potřeba vydat se do minulosti!

Spisovatel Terasawa je přesvědčen, že objevil skutečný původ a historicky první objevení Gojiry, které se váže k roku 1944, kdy americká vojska zaútočili na malý ostrov Lagos v jižním Pacifiku. Tehdy údajně pomohl japonským vojákům obrovský dinosaurus. To však vehementně popírá tehdejší velitel jednotky a dnes bohatý obchodník Shindo. Aby toho nebylo málo, na Fuji přistane UFO, které se pokusí zkontaktovat s pozemšťany. Tři „návštěvníci“ z rasy Futurians přicházejí z daleké budoucnosti a přinesli sebou strašlivé zprávy. V roce 2204 bude Japonsko kompletně zničeno zuřivou Gojirou a oni přiletěli požádat o pomoc. Chtějí společně s několika dobrovolníky odcestovat časem do roku 1944 na ostrov Lagos a odstranit Gojiru z dosahu ostrova dřív, než tam později vybuchne jaderná bomba. Mise se nakonec zdaří, jen si nikdo nevšimne, že na místě nechají mimozemšťané místo Gojiry tři podivné zlaté okřídlené tvory a vrátí se zpět do přítomnosti. V tu chvíli začnou Futurians vydírat japonskou vládu, aby se jim celá země podrobila. Ta s tím však nesouhlasí a tak na ní mimozemšťané vypustí King Ghidoraha, který začne ihned pustošit velká města. Terasawa společně s několika přáteli a mimozemskou dívkou Emmy musejí urychleně přijít na způsob, jak navrátit zpět Gojiru. Ta jediná se mu totiž může postavit. 



Režie: Kazuki Omori
Rok výroby: 1991
Délka: 103. min
Země: Japonsko
Alternativní název: Godzilla vs. King Ghidorah

Hrají:
Anna Nakagawa ………………….(Emmy Kano)
Kosuke Toyohara …………………(Kenichiro Terasawa)
Yoshio Tsuchiya …………………..(Yasuaki Shindo)
Megumi Odaka …………………….(Miki Saegusa)
Katsuhiko Sasaki ……………………(Profesor Mazaki)
…a další



Když se v roce 1984 rozhodlo studio Toho natočit novou sérii Gojiry a navrátit jí její původní myšlenku, radoval jsem se jako malé děcko. Po třech shlédnutých dílech však začínám mít vážné obavy, aby to nebyl jeden velký průser. Tento díl je snad jedním z nejhorších, jaký jsem měl zatím tu čest vidět. Ani by mi nevadilo to, že z Gojiry udělali prehistorického dinosaura, který vinnou ozáření získal řadu ještě více destruktivních „schopností“, dokonce ani přítomnost nové mimozemské rasy (na ty jsem si už zvyknul), ba ani to cestování časem, ale do kolen mne poslal onen chaotický scénář a guláš, kterého jsem byl svědkem. Tvůrci se navíc zřejmě zamilovali do Terminátora, protože jinak si nedovedu představit to co se dělo okolo zde přítomného androida.
Když k tomu připočítám ten rozpoutaný kolotoč okolo Gojiry a King Ghidoraha, kdy v jednu chvíli ničil Japonsko ten a pak zas ten druhý (tvůrčí překombinovanost a hlavně zhovadilost začala nabírat opravdu neúnosných mezí), navíc upgrade okřídleného trojhlavého draka vypadal strašně, měl jsem po náladě. Jen jsem nevěřícně hleděl na tu zmatenost, která probíhala na obrazovce. Už se popravdě nemůžu dočkat, až Kazuki Omori vypadne z režisérského křesla jednou provždy! Myslel jsem si, že když už se jedná o osmnáctý díl, mohli by producenti a hlavně scénáristi trochu zabrat a natočit něco pořádného, ale místo toho jsem se od TOHO dočkal sestupné tendence kvality. 
Asi nemusím moc zdůrazňovat, že díky svému pojetí měl s tímto filmem především režisér Omori docela oplétačky. Převážně pak u Američanů, kterým se nelíbily některé pasáže filmu. Zdály se jim moc „protiamerické“ a především nemohli zkousnout fakt, že Gojira (Godzillasaurus) sejmul jejich vojáky na Lagosu. No nějak už to chlapík ustál. Popravdě další věcí co jsem moc nepobral, bylo to, že se tento díl dokonce dočkal jakési japonské obdoby Oscara za speciální efekty. Jak už jsem ovšem mnohdy poznamenal, Japonci jsou vážně divní. 

Jedno se však musí nechat, tentokrát se borci přes speciální efekty skutečně soustředili převážně na vizuální práci nejrůznějších světýlek a paprsků, takže se trochu upustilo od ničení modelů. Především v souboji obou monster, které si jen sem tam skočili do nějakého toho papírového baráčku. Dokonce tu Gojira ještě ve své obyčejné „dinosauří podobě“ pošlapala několik amíků. To se jen tak nevidělo. Každopádně tento díl vám doporučovat nebudu. Snad jen skalní fandové by si jej neměli nechat ujít. 


Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat