0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

1. 1. 2013

Dr. Jekyll and Ms. Hyde (1995)

V každém z nás je kousek ženy!
Richard Jacks vyrábí nové vůně parfémů pro jistou prestižní značku. Jednoho dne odjede se svou snoubenkou Sarah k notáři, kde se rozděluje dědictví po svém movitém strýčkovi. Zatímco všichni dostávají movitý majetek a nehorázné sumy peněz, on dostane jen vědecké poznámky a sešity po svém prapradědečkovi. Nebyl jim však nikdo jiný než revoluční vědec dr. Jekyll, který pracoval na několika velice podivných pokusech. Richard se pokusí jít v jeho stopách a stvoří novou esenci vůně, kterou se rozhodne vyzkoušet na sobě. Látku vypije a brzy se dostaví nečekané účinky. Látka jej přemění v nádhernou ženu Helen Hydeovou, která je jeho pravým opakem. Je sebevědomá, odvážná a hlavně bezohledná. Richard ani Helen nedokáží však zcela ovládnout přeměnu a tak se mnohdy zcela nečekaně přemění v toho druhého v ten nejnevhodnější okamžik. Přeměny jsou čím dál častější a Helen se snaží ovládnout Richardovo tělo navždy. Richard tak musí najít rychle způsob či protilátku, aby nezmizel z povrchu zemského navždy. Jenže Helen se nechce jen tak lehce vzdát a tak vyrazí do protiútoku. Pokusí se z zničit všechno co Richard do teď vybudoval. A nezastaví se před ničím.



Český název: Dr. Jekyll a slečna Hyde
Režie: David Price
Rok výroby: 1995
Délka: 90 min
Země: Velká Británie / USA

Hrají:
Sean Young ... (Helen Hyde)
Tim Daly ... (Dr. Richard Jacks)
Lysette Anthony ... (Sarah Carver)
Stephen Tobolowsky ... (Oliver Mintz)
Harvey Fierstein ... (Yves DuBois)
... a další


Snad každý z nás zná rozdvojenou osobnost Jekylla a Hydea. O této dvojici už bylo natočeno několik desítek celovečerních filmů, divadelních představení i napsaných knížek. Kdo by neznal příběh o dobráckém doktoru Jekyllovy a jeho zlém já. Poprvé jsem se s touto dvojicí setkal při sledování filmu Dr. Jekyll a Mr. Hyde (1920) a byl jsem doslova fascinován. Od dob natočení tohoto filmu se obě postavy mnohokrát změnili a dostávali lepší schopnosti než si kdo v té době mohl představit. Stali se jakousi stálicí všech žánrů a objevili se nejen v romantických filmech, dobrodružných fantazy či hororech, ale i v komediích. A právě tento snímek z roku 1995 je především komedií. Režisér David Price se rozhodl experimentovat s daným tématem a vsadil všechno na jednu kartu. Diváci ho mohli roztrhat na kusy, ale naštěstí dopadlo všechno jakžtakž. Snímek sice na sobě moc nevydělal, ale ani neprodělal. Jeho pokus udělat s postavy Hydea ženu, místo muže se dočkal několika pozitivních ohlasů a to hlavně díky půvabu hlavní herečky Sean Young, která svou roli zvládla s přehledem.
Označení horor je zde tak trochu nadsazené, protože něčeho strašidelného či mrazivého zde ani neuvidíme. Jediné co se dá označit za prvek něčeho nadpřirozeného je samotná proměna muže na ženu, která vás však určitě nevyděsí spíše pobaví. Efekty které k tomu posloužili jsou však na docela solidní úrovni a přestože jde hlavně o počítačovou simulaci občas lze zahlédnout i poctivou ruční práci. Nejlepším záběrem je scénka na úplném konci, kdy mi trhavé pohyby hlavy připomněli scény z Asterixe když se napije svého kouzelného nápoje.

Tady jde však především o komickou podstatu filmu a ta se tvůrcům docela povedla, protože já se docela bavil celý film a mockrát jsem se nenudil. Lze zde slyšet několik povedených hlášek, které vás určitě nenechají klidným stejně jako scénky, kdy nastává proměna. Myslím si, že tvůrci Prciček se mají ještě co učit. Lepší únik z pokoje před nadrženým chlapem jsem ještě neviděl.
Jak už jsem podotkl dříve hlavní tahounkou celého filmu je především herečka Sean Young. Díky svému přesvědčivému výkonu a půvabným křivkách jsem u toho vydržel až do konce. Scénka se sprchy určitě potěší všechny pány. Co jsem si na ní však oblíbil nejvíc byl způsob jakým dokázala rozdráždit všechny chlápky ve filmu. Představovala zde mrchu, která dostane všechno co chce za každou cenu. Když se jí někdo nelíbí pocítí její hněv na vlastní kůži a to doslova. Když jí však někdo splní přání odmění se mu v tělesných naturáliích. Za to její herecký kolega Tim Daly se mi nelíbil skoro vůbec. Do komedií se mi moc nehodí, protože do komika který pobaví publikum má daleko. Není ani divu, že byl tento film třikrát nominován na "ocenění" Zlatá malina.

Pokud bych měl tenhle film hodnotit jen jako "horor", tak by to dopadlo hodně špatně. Kromě několika scén jenž by si mohli s tímhle žánrem snad vzdáleně potykat, tady k vidění nic není. Pokud bych však film hodnotil jako jakousi "černou komedii", tak jí v klidu označím za průměrnou. Pobavil jsem se, podíval na pěkné herečky a ani se moc nenudil.

Hodnocení:
Takže mé hodnocení je takové: jako horor 20%, jako komedie 50%.

Žádné komentáře:

Okomentovat