0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

1. 1. 2013

Donkey Punch (2008)

Parta mladých lidí se na luxusní jachtě oddává alkoholickým radovánkám, které si zpestří trochou drog a sexu. Jenže vše se rázem změní, když jeden člen nešťastnou náhodou umírá. Nastalá hysterie a zmatek se brzy změní v otevřený boj na život a na smrt.
Tři mladé atraktivní dívky přijedou do Španělska, aby si zde užily dovolenou. Při vymetání zdejších mejdanů narazí na skupinu mladíků, kteří jim nabídnou prohlídku luxusní jachty. Taková nabídka se neodmítá, a tak se brzy na její palubě rozpoutá párty plná alkoholu, drog a sexuálního jiskření. Mládež se začne oddávat erotickým radovánkám, ale během nich se stane nehoda, při nichž umírá jedna z dívek. Mezi ostatními vypuká hysterie a zmatek, při nichž chce část party vše ohlásit na policii, a ta druhá se jim v tom pokusí zabránit. Situace se však brzy začne hrotit v otevřenou nenávist a boj o holý život, kdy nikdo nevěří nikomu. Uprostřed moře se tak brzy změní jachta v bojiště na život a na smrt.



Český název: Osudový mejdan
Režie: Oliver Blackburn
Rok výroby: 2008
Délka: 99 min.
Země: Velká Británie

Hrají:
Nichola Burley ... (Tammi )
Sian Breckin ... (Lisa)
Jaime Winstone ... (Kim)
Robert Boulter ... (Sean)
Tom Burke ... (Bluey)
Julian Morris ... (Josh)
Jay Taylor ... (Marcus)
... a další


Údajně má jít o nejnavštěvovanější britský thriller za rok 2008. Na svědomí ho má začínající režisér a scénárista Oliver Blackburn, který se ve své celovečerní premiéře nechal inspirovat celou škálou známějších filmů, jenž se odehrávají na otevřeném moři a pojednávají o fyzickém i psychickém teroru. Podobných kousků však již existuje celá řada, a tak není divu, že většina návštěvníků britských kin nakonec odcházela dost zklamána. Hlavním důvodem je fakt, že film nic nového nenabídne a povětšinu času docela nudí.
Začátek filmu se nese v duchu klasické teenagerské komedie plné alkoholických radovánek, šlehnutí tvrdších drog a sexuálních narážek. Proč by taky ne, když se zde objevilo hned trio krásných hereček, které mají divákovi rozhodně co nabídnout. Jenže když už se jdete dívat na film, který je označován za thriller či horor očekáváte trošku tvrdší ražení, než jen sledování jak si užívají mladí herci různé neřesti. Chce to trošku akce a přitvrdit. Jako by si to i sám režisér uvědomoval a připravil pro diváky trošku tvrdší podívanou. Nikoliv však krvavou či bůhvíjak brutální, ale spíše zaútočil na skryté chtíče svých fanoušků. Rozhodl se trošku využít výstavních těl hereček a film se rázem proměnil v lehčí soft porno. Na tohle určitě čekali všichni nadrženci a ti ostatní dostali jasný důkaz proč se o tomto snímku říká sexy thriller roku. Ani herci, ani herečky se rozhodně nestyděli a s radostí se pustili do natáčení lechtivých scén, které vyvrcholí i něčím jiným než jen pomyslným orgasmem. Děj filmu se rázem promění v mnohem záživnější podívanou, tedy alespoň pro mne.
Jako lusknutím prstu se náhle na scéně objeví alespoň náznaky houstnoucí atmosféry, kdy se začne film ubírat a především útočit na diváky po psychologické stránce. Nastalý chaos a hysterie konečně nechá zapomenout na nezáživný začátek a postupná změna chování všech zbylých postav nasměruje film k lepším zítřkům. Brzy konečně započne slibovaný boj na život a na smrt, ale vše se drží v jakémsi decentním hábitu, který tvůrci drželi po celou dobu na neutrálu a nezařadili vyšší otáčky. Tím pádem máme šanci sledovat zase jen průměrnou vybíjenou, kdy postupně umírají další a další postavy. Některá úmrtí jsou docela slušně natočené a objeví se i několik zajímavých zvratů či překvapení, ale nejde o nic světoborného u čeho by se vám hrůzou zastavoval dech, či zježily chlupy na těle. Možná to bylo i nezkušeností režiséra či samotných herců, ale film po celou dobu nevybočil z obyčejného průměru, spíše začal klesat pod jeho průměr díky přecitlivělosti tvůrců a nedostatku kuráže. Jedinou výjimkou byla scéna se zapnutou vrtulí a následným polechtáním hrudníku jednoho z hrdinů. Zbytek už byl jen takovým slabším odvárkem pro Emo diváky, kteří si určitě poplakají na ramennou svých kolegů.

Herecké osazenstvo bylo pro mě jednou velkou neznámou, protože většina z herců hrála ve filmech, jenž nepatří do mého hledáčku. Jedinou výjimkou je herec Julian Morris, který se objevil ve filmech Cry Wolf, nebo Valkyrie. Jenže on sám stejně jako jeho kolegové žádný heroický výkon nepředvedl, takže jen potvrdil velkou průměrnost tohoto snímku.

Donkey Punch je ve všech ohledech velice průměrným thrillerem, který Řitka společnost uvedla v hororové edici. Ničím výrazným nepřekvapí, ale rozhodně to není ztráta času. Několik světlejších okamžiků se zde nalézt dá, ale nelze mluvit o žádné velkolepé show, při nichž se bude klepat strachy. Asi nejzajímavější pasáží je erotická část na začátku filmu a potom některé úmrtí. Jinak je to ovšem hodně průměrná podívaná.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat