0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

22. 1. 2013

Clockwork (1978)

I sám velký Sam Raimi měl občas slabší chvilku...

Hodně známých režisérů začínalo svou kariéru tím, že natočili nejprve několik krátkometrážních filmů a teprve když později našli sponzora pustili se do natáčení něčeho většího. Stejnou cestu si prošel i známý režisér Sam Raimi, který před tím než natočil legendární Evil Dead stačil přivést na svět rovnou tři krátkometrážní snímky. Nejvíc se z nich uchytil především snímek Within the Woods (1978). Málo lidí však ví, že toho roku vznikl i tento snímek.



Režie: Sam Raimi
Rok výroby: 1978
Délka: 7 min
Země: USA

Hrají:
Cheryl Guttridge
Scott Spiegel


Ten stojí na velice jednoduchém ději, kdy máme příležitost sledovat mladou dívku, která večer přijíždí do svého domku. V poklidu se převlíká, provede očistu ústní dutiny a ulehá ke spánku. Netuší však, že jí z povzdálí sleduje cizí muž, který má nekalé úmysly a vtrhne k ní do domu. Brzy nastane souboj o holý život a vyhrát může jen jeden. Nebo taky ne.

Tento snímek jsem měl možnost sledovat na youtube v dosti mizerné kvalitě, takže se mi dost těžko bude hodnotit. Tedy jestli je vůbec co. Celý příběh je tak jednoduchý, že by ho dokázal natočit kdokoliv, kdo má dva kamarády, volný kvartýr a kameru. Nenajdeme zde žádnou kličku, kterou by nás chtěl režisér na něčem nachytat. Vše je lehce předvídatelné a čitelné, takže sem se těch sedm minut docela nudil.

Docela se mi však líbil hudební doprovod. Pokud se tedy tak dá ten skřípavý, chrčící zvuk nazvat. Alespoň tím zamaskoval režisérovy pokyny, které dával oběma hercům. Abych však snímek jen nehanil tak musím říct, že se finální bitka s nožem se jim docela povedla. Stejně tak i to proražení papírových dveří bylo k pousmání. Herecké výkony obou aktérů jsou v té době na dosti amatérské úrovni, ale jak se později ukázalo oba aktéři dostali potom šanci si zahrát právě v Evil Dead, kde předvedli rozhodně mnohem lepší výkony.

Hodnocení:
Sam Raimi se od té doby nakopl k mnohem lepším výkonům a proto mu určitě nebude vadit, když tomuhle dílu dám rovných 40%, protože tohle patří mezi jeho nejslabší kousky.

Žádné komentáře:

Okomentovat