0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

22. 1. 2013

Chorake (1981)

Obrovský nenažraný krokodýl dokáže ovládat všechny přírodní živly. Tak to tu ještě nebylo!
Doktor Akom je velmi zaneprázdněný člověk, který kvůli své práci často zanedbává rodinu. Pod nátlakem nakonec svolí k dovolené v jednom z vyhlášených letovisek, kde si chce konečně trochu užít rodinného klidu a relaxovat s přáteli. Jednoho dne je však doslova zmasakrována jak jeho žena, tak i dcera obrovským krokodýlem. Zdrcený muž se rozhodne pomstít a společně se svým přítelem a kapitánem Tanakou vyráží na lov nebezpečného predátora. Nikdo z nich však nemá ani tušení, že krokodýl díky radioaktivnímu záření získal schopnosti, jak ovládat přírodní živly, díky kterým již zničil nejednu vesnici.



Český název: Krokodýl
Režie: Sompote Sands
Rok výroby: 1981
Délka: 92 min
Země: Thajsko / USA

Hrají:
Nat Puvanai ... (Dr. Akom)
Kirk Warren ... (Tanaka)
Tany Tim
Angela Wells
...a další


Většinu slavných zvířecích a monster filmů mají na svědomí američané, britové, italové a japonci. Občas se jim však snaží do řemesla fušovat i jiné země a tento snímek je toho příkladem. Bohužel se nedá říct, že by byl úspěšným – spíše naopak. Ba co víc jde nejspíš o jeden z nejhorších krokodýlích filmů v historii. Hlavní příčinou byl dozajista nepříliš velký rozpočet, ale především také slabý režisér. Tento pán nám zde ukázal, jak se dá udělat všechno špatně. V kombinaci s opravdu srandovním leč tragickým scénářem z toho vznikla podívaná, na kterou jen tak nezapomenu.
Už jsem viděl opravdu cokoliv, především pak od společnosti Asylum, ale ani pánové z Thajska se nenechali rozhodně „zahanbit“ a je mi jasné, odkud vzala má „nejoblíbenější“ společnost inspiraci k natáčení takových paskvilů jako jsou: Mega Piranha a jí podobné odpady. Zde se můžeme kochat pohledem hned na několik různých krokodýlů z nichž se nám tvůrci pokusili vytvořit ono monstrum zrozené z radiace. Nejprve se můžeme podívat na malého kajmana/krokodýla jak si to šněruje v řece, otevírá tlamu při krmení, následně na statného samce/samici, kterak vylézá na břeh a následně na maketu s tlamou plných umělých zubů. To vše za doprovodu nastartované motorové pily, či motorky. Tento zvuk doprovází napříč celý film a trapnější už snad jen bylo, když v jiném filmu žraloci řvali jako lvi.
I zde je nám nabídnuto hned několik opakování stejných scén, a to v takovém měřítku, že jsem měl sto chutí vytáhnout DVD již po půlhodině. Krokodýl je však v tomto kousku opravdovým čiperou, který zabíjí lidi jako na běžícím páse a za pomoci nejrůznějších prostředků. To je také jediné plus za které musím tvůrce pochválit. V krokodýlím žánru zde vytvořili zcela jistě rekord v počtu lidských obětí. Navíc se jim podařilo vytvořit monstrum poroučející větru, dešti, ohni i zemi. Tento predátor dokáže stvořit zemětřesení, tornáda, vodní víry atd. Už dlouho jsem neviděl takto všestranné zvířátko, které má navíc ukrutný hlad. To však nemění nic na tom, že to celé vypadalo pěkně trapně. Hlavně když mu červeně svítily oči.

Dalším kamenem úrazu je i samotná kvalita obrazu a zvuku. Společnost Řitka se nám sice za tyto problémy hned na úvod omluvila, ale i bez toho by stejně v určitých chvílích bylo vidět prd. Scény jsou mnohdy absolutně nepřehledné, divák nedokáže pořádně rozeznat, cože se to vlastně děje na obrazovce a ještě ke všemu do toho bylo všechno divně podsvícené. Herecké výkony se mi také moc nezamlouvaly, ale někteří herci si přece jenom vedli docela obstojně. Samozřejmě v rámci svých hodně průměrných možností.

Hodnocení:
30%

Žádné komentáře:

Okomentovat