0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

22. 1. 2013

Chin gei bin (2003)

Kdo se stane vlastníkem pěti mocných kamenů, může získat obrovskou sílu a nastolit novou dobu temna.
Reeve patří mezi nejlepší zabijáky upírů. Při poslední akci však narazí na mocného upíra Vévodu, kterému se nejenom podaří zabít jeho partnerku, ale navíc i utéct. Zdrcený mladík se tak musí pokusit vycvičit novou kolegyni Gypsy, která si však zrovna nepadne do oka s jeho sestrou Helen. Vévoda se zatím snaží sehnat poslední z pěti mocných kamenů, které se ukrývají v srdcích upířích princů a s jejich pomocí chce nastolit novou dobu temna. Naneštěstí se však princ Kazaf zamiluje právě do Helen, která se jej rozhodne chránit, a to i přes bratrův zákaz. Tím však všechny své blízké vystaví velkému nebezpečí, protože Vévoda hodlá nemilosrdně zničit každého, kdo se mu postaví do cesty.



Český název: Krotitelé upírů
Režie: Dante Lam, Donnie Yen
Rok výroby: 2003
Délka: 107 min
Země: Hong Kong
Alternativní název: The Twins Effect

Hrají:
Ekin Cheng ... (Reeve)
Charlene Choi ... (Helen)
Gillian Chung ... (Gypsy)
Anthony Wong Chau-Sang ... (Prada)
Edison Chen ... (Kazaf)
Jackie Chan ... (Jackie)
...a další


Asijská parodie na všechny známé upírobijce? Tak přesně tohle se mi honilo hlavou, když doběhly závěrečné titulky a já zhluboka oddychl, že už je konečně konec. Jde o hodně nevyvážený kousek, který se snaží diváka zaujmout jak akcí, tak i humorem. Ne vždy se to však tvůrcům podařilo vyšperkovat do přijatelné úrovně. Úvodní bitka diváka určitě celkem příjemně navnadí, především díky zajímavých zbraním, které Reeve a jeho kolegyně používají k likvidaci krvesajů. Jde o takovou oboustranná hračku, kdy vám z jedné vyjede nabroušené ostří a z té druhé provaz, díky kterému se můžete proletět napříč celým prostorem. Chvílemi jsem si připadal jako u kolotočářů, kdy se několik herců pohupovalo ve vzduchu, máchali rukama –nohama a přitom si snažili naoko ublížit. Divím se, že se u toho někdo nepoblil.
Bohužel po seznámení s Reevem, Vévodou a Kazafem přichází nudnější pasáž filmu, která místy působí hodně divným dojmem. Více prostoru dostanou dvě pohledné šikmooké dívky, které se rády poperou o plyšáka. Přestože Charlene Choi i Gillian Chung mají za sebou již řadu filmů, musím uznat, že zpívání jim jde mnohem lépe. Obě ženy tvoří populární (v Asii) duo Twins. Asijské kreace ala boj mi přijdou mnohdy spíše směšné, než aby mě dokázaly více zaujmout. Ty jejich rádoby nacvičené choreografie vypadají mnohdy opravdu nemotorně. Za největší slabinu celého filmu považuji samotného režiséra. Scénář totiž oplýval místy skutečně pozoruhodnými myšlenkami, jenže jejich realizace opravdu vázla. To samé si myslím i o některých pasážích, které tam absolutně nemusely být (viz svatba). Ano sice jsem se u toho trochu zasmál, ale jinak se to tam vůbec nehodilo. Docela mě překvapil i nápad s použitím zvláštního séra, která nám na několik hodin dokáže propůjčit upíří vlastnosti. Komu se však pokazí hodinky, tak ten je pěkně v pr…
Byla to ovšem velice dobrá příležitost, jak do svého díla propašovat známou tvář Jackieho Chana. Skvělý marketingový tah, ale diváci si od toho neměli moc slibovat. Jejich miláček se zde totiž moc neohřeje. Přesto si stihl střihnout nezapomenutelnou scénu se sanitkou a trsajícími upíry. Právě tento moment konečně trochu prokrvil skomírající atmosféru i samotný děj. Bohužel podobných záchvěvů napětí a pořádné akce je zde docela poskrovnu. Pokud ovšem nepočítám finální souboj, který patří ke zlatému hřebu večera. Zde to dokázali všichni zúčastnění vyšperkovat téměř k dokonalosti a obě dívky si tímto momentem opravili pošramocenou reputaci.

V neposlední řadě nelze snímku upřít ani jeho snaha nabídnout divákům velkou porci „černého humoru a krkolomných situací.“ Smysl pro humor tvůrcům rozhodně nechybí, pro mnohé však může být svým způsobem i nevkusný. Čert vem fakt, že proti slunci je nejlepší natřít se pořádným krémem…Díky docela slušnému rozpočtu je zde k vidění i několik důmyslných digitálních efektů. Ty nejlepší lze spatřit právě v závěrečné čtvrthodince.

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat