0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

14. 1. 2013

Children of the Corn IV: The Gathering (1996)

Naomi Watts přichází alespoň částečně zachránit upadající kvalitu této hororové ságy.
Studentka medicíny Grace se vrací do rodného městečka Grand Island, aby pomohla své matce a dvěma sourozencům. Matku trápí zlé sny a vidiny ve kterých se jí zjevuje malý chlapec, který ji zavraždí zubatou kosou. Grace zároveň nastoupí do místní nemocnice jako výpomoc a brzy začne mít všeho nad hlavu. Během jediné noci dostanou všechny děti velkou horečku, která se začne vymykat lékařské vědě a ta jak rychle přišla zase odešla, ale děti se od té doby změnily. Začali si říkat jinými jmény, neposlouchají své rodiče a začínají být agresivní. Netrvá to dlouho a v městečku začnou umírat a mizet dospělí. Grace kontaktuje zoufalý muž Donald, který tvrdí, že všechny děti jsou posedlé a ovládá je podivný prorok, který slouží "Tomu, jenž chodí mezi řádky". Grace se musí zlu postavit v tváří tvář dřív, než posedne i její sourozence.



Český název: Kukuřičné děti 4: Zjevení / Kukuřičné děti: Krvavá sklizeň
Režie: Greg Spence
Rok výroby: 1996
Délka: 85 min
Země: USA

Hrají:
Naomi Watts ... (Grace Rhodes)
Karen Black ... (June Rhodes)
Brandon Kleyla ... (Josiah)
William Windom ... (Doktor Larson)
Brent Jennings ... (Donald Atkins)
... a další


Sága Children of the Corn poslední dobou dostávala na frak, kdy slabá dvojka i trojka nedokázaly uspokojit diváckou vášeň, kterou rozpoutala jednička a tak práva na natáčení koupilo studioDimension Films a rozhodlo se pro radikální řešení. Do režisérského křesla posadili sice zelenáče Grega Spenceho, ale tento ambiciózní chlapík se své šanci chopil s velkou vervou a navíc mu byla přislíbená účast několika známých tváří v podobě skvělé australské herečky Naomi Watts a americké stálice Karen Black. Obě tyto dámy předvedly v čem, že tkví jejich síla a to v nadprůměrném hereckém talentu. Přestože na internetových stránkách jako jsou csfd a imdb není tento díl hodnocen moc lichotivě já musím říct, že pro mne to byl krok kupředu.
Samotný děj filmu se dost liší od svých předchůdců, protože Gatlin se stává minulostí a tentokrát o něm neuslyšíme žádnou zmínku. I tentokrát zde si uvidíme proroka v podobě malého chlapce, který ovládá a vede všechny děti, ale v trochu odlišné podobě než kdykoliv předtím. Protože v průběhu filmu se dozvíme o malém chlapci Josiahovy, který byl výjimečným potulným prorokem, ale potkal jej tragický osud, který v něm vyvolal chuť po pomstě. Tato postava se ve filmu zjevuje hlavně ve snech a nočních můrách dospělých, dokáže však i zabíjet o čem se přesvědčí hned několik postav. V ději však hraje trochu vedlejší roli, protože tím nejdůležitějším jsou tady samotné děti z Grand Island. Postupně sledujeme jejich proměnu a vražedné choutky, jenž vyvrcholí menším masakrem. Diváci si zde oblíbí hned několik harantů najednou a u mě osobně vedli dvojčata.
Podobně jako u původních Kukuřičných dětí zde vládne tajemná atmosféra, která se neustále stupňuje až vyvrcholí docela zajímavým finishem. Z mého pohledu se zde tvůrcům podařilo to, co jsem postrádal u druhého a třetího dílu. Vraždící scénky byly docela příjemným zpestřením a diváci si tak mohli vychutnat několik důmyslných poprav dospělých jedinců. Nejvíce se mi líbily asi scénky z nemocnice a úvodní ve stodole. Tady bylo jasně vidět, že přece jenom byl po ruce větší kapitál peněz. Dalším důležitým faktorem k cestě úspěchu byla přítomnost Naomi Watts. Tuhle herečku jsem ještě nikdy neviděl hrát špatně a i když se film potýká se špatným scénářem, nebo slabší atmosférou, tak její výkon vždycky uspokojí a diváci to ví.

Samozřejmě se zde najde i docela velké množství nelogických scén či naprosto trapných dialogů. Nejsem sice odborníkem na americké číslování horečky či teploty, ale pokud na přístroji mají děti 105 stupňů tak by měly být už dávno po smrti, ale tady stačilo jen pustit studenou vodu do vany a bylo zase dobře. Dost mi chyběla i absence kukuřičných lánů, lépe řečeno nějakých příhod v nich, ale zase lepší než totálně zpackaný závěr trojky a ukázaná podoba kukuřičného démona. Jako plus bych připsal k dobru nápad pohrát si trošku s krví a tentokrát jí máme možnost vidět víc, než jenom pár kapek.

Tenhle díl určitě není žádné veledílo, ale já mám z něho lepší pocit než z jeho dvou předchůdců. Zřejmě hlavně díky Naomi a jejímu poctivému výkonu. Najde se tady spousta nesmyslů a nelogičností, ale po dlouhé době jsem si zase užil slušnou atmosféru a zajímavé vraždící scény, které určitě stojí za povšimnutí. Pro mě je to trošku lepší průměr.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat