0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

14. 1. 2013

Children of the Corn: Genesis (2011)

Poněkud zvláštní pokračování této série, které s předchozími díly nemá společného skoro nic.
Manželům Timovi a Allie se porouchá auto a oni se vydají k nedalekému domu vyhledat pomoc. Otevře jim podivně vyhlížejí muž, který nejeví zprvu žádné známky ochoty, ale poté co mu Allie prozradí, že je těhotná, je pustí dovnitř. Musejí zde však zůstat přes noc, protože odtahovka má v neděli zavřeno. Mladému páru by to možná ani tolik nevadilo, kdyby se jejich hostitel a jeho žena nechovali divně. Údajný kazatel jim zakáže, aby se toulali po okolí a nestrkali nos kam nemají. Allie ho však neposlechne a tajně prozkoumá několik přístřešků okolo domu. To co v nich nalezne jí však přímo zděsí. V polorozpadlé stodole je podivná svatyně a v jedné z budov je vězněno malé dítě. Vyděšená vše řekne manželovi a oba se rozhodnou, co nejrychleji opustit toto místo. Jenže ani jeden z nich netuší, že toto místo ovládá podivná síla, která je nehodlá pustit ze svých spárů. „Ten co kráčí mezi řádky“ totiž touží po jejich nenarozeném dítěti!



Režie: Joel Soisson
Rok výroby: 2011
Délka: 81 min
Země: USA

Hrají:
Kelen Coleman ... (Allie)
Tim Rock ... (Tim)
Billy Drago ... (Kazatel)
Barbara Nedeljáková ... (Helen)
Duane Whitaker ... (Pritchett)
...a další


Možná kdyby se tento film nehlásil ke známé hororové sérii Children of the Corn a šel si svou vlastní cestou, tak by nevyvolal takové divácké rozčarování. Tvůrci se totiž na ní snažili především přiživit, protože jejich dílo s ostatními moc společného nemá. Navíc prvním varováním již bylo angažování režiséra Soissona, který si dodnes moc sympatií u diváků nezískal stejně jako jeho filmy. Na jeho obranu však musím říct, že jsem tentokrát nebyl zas až tak rozčarován, jako tomu bylo minule. Do jisté míry lze tento snímek považovat za průměrné dílo, které pro mě nebylo ztrátou času. Bohužel pro skalní fandy kukuřičných dětí to bude znamenat katastrofu.
Rovnou zde můžete zapomenout na kukuřičné lány, ty se zde sice objeví, ale kromě snové pasáže zde nehrají žádnou roli. Asi dvakrát je zde zmíněno město Gatlin, ale tím podobnost s ostatními díly končí. Pokud tedy nebudu počítat celkem působivou úvodní scénu, která se mimochodem tvůrcům docela povedla a přiznám se, že mě i příjemně navnadila. Jenže od této chvíle jako by jsme sledovali film úplně o něčem jiném.
Pokud nevíte koho obsadit do podobných béčkových filmů, mělo by být pro vás angažování Billyho Draga jasnou volbou. Tenhle chlapík ač moc kreativního hereckého talentu nepobral, tak většinou patří k tomu nejlepšímu co je na obrazovce k vidění. Asi to dělá ten jeho ksicht a role šité na míru, kdy musí mluvit jen v krátkých větách. Zde se k němu role pochybného kazatele opravdu hodila a bylo vidět, že si jí užívá každou další scénou víc a víc. Jméno slovenské herečky Barbory Nedeljákové vám jistě taky nebude neznámé, protože tahle žena si zahrála například i v Hostelu.

Atmosféra filmu nám toho sice ve své první polovině moc nenabídne, protože napětí se tu objeví jen zřídkakdy a spíše posloucháme nudné hádky, osočování atd. Ve chvíli kdy se dají do pohybu temné síly začne ovšem pozvolna houstnout ovzduší a konečně se dočkáme nějakého toho vzrušení. Vystřelení policajta do kosmu tím sice nemyslím, ale taková snová pasáž z kukuřičných lánu, už určitě stojí za větší pozornost. Navíc se zde konečně dočkáme i slibného hudebního doprovodu, který se doteď objevoval jen velmi sporadicky. Žádné větší krvavé lázně však nečekejte! Tvůrci to na nás vybalovali pozvolným tempem, které mělo slibovat grandiózní finále. To se ovšem nekonalo a mě zbyli oči pro pláč. Další Soissonova promarněná šance ukázat, že není zas až takový packal, jak si o něm většina lidí myslí. Bohužel nedokázal vytřískat všechen potenciál, který zůstal skrytý někde v dáli. Určitě si to chtělo více pohrát například s uvězněným dítětem, o kterém jsme toho sice během filmu slyšeli hodně, ale do akce se pořádně nedostalo. Divák si tak musí všechno jen domýšlet a toho brzy přestane bavit.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat