0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

22. 1. 2013

Children, The (1980)

Mami, tati jsem doma! Pojdte mě obejmout.

Dva opraváři kontrolují potrubí a těsnění toxického odpadu. Jenže místo aby se naplno věnovali své práci, stěžují si na svůj mizerný plat a neplacené přesčasy. Nakonec to po chvíli zabalí a vyrazí na pivko. Detailní záběr nám ukáže, že z jednoho potrubí pomalu odkapává toxická látka. Ravensback je obyčejné,klidné novoanglické městečko s pár desítkami obyvatel. Jejich děti musí jezdit autobusem do blízkého většího města, kde je škola. Při dnešním návratu si děti zpívají a baví se. Autobus se blíží k Ravensbacku, když najednou vjede do husté mlhy a už nikdy to nebude jako dřív. Děti se změnili a jejich ustrašení rodiče by se měli rozhodně vyhnout objetí se svými ratolestmi. Objeví se první mrtví a šerif Hart stojí před velkou záhadou. Proč se děti změnili na zombie a jak se dají zastavit – to musí zjistit dřív, než počet obyvatel klesne na nulu.



Český název: Toxické děti
Režie: Max Kalmanowicz
Rok výroby: 1980
Délka: 91 min
Země: USA
Alternativní název: Children of Ravensback,The

Hrají:
Martin Shakar ... (John Freemont)
Gil Rogers ... (Sheriff Billy Hart)
Gale Garnett ... (Cathy Freemont)
Shannon Bolin ... (Molly)
Tracy Griswold ... (Deputy Harry Timmons)
...a další


Film natočil Max Kalmanowicz pro něhož je to prvotina v roli režiséra. Jinak se živí hlavně jako producent a zvukař. Díky Tromě, která si vzala film pod patronát, mohl proniknout na televizní obrazovky a ucházet se o diváckou přízeň.

Nejedná se o žádný převratný film, který by se zapíchl do srdcí fanoušků na celém světě, ale jde o celkem průměrný film 80.let, který si své místo určitě našel. Filmem se lehce rozprostírá dusivá a lehce mrazící atmosféra, která je doprovázená zdařilou hudbou. Bylo vsazeno na jednoduchost děje, který se držel přesně béčkového scénáře.

Režisér vsadil na ne moc rozšířené filmové téma, a to malé děti zombie. Zatímco dnešní režiséři se moc nepouštějí do scén, kdy jsou děti vraždící mašinou nebo dokonce sami zabíjeny, protože dnešní společnost to dost odsuzuje, tak v 80. a 90. letech to bylo oblíbeným tématem (Children of the Corn, The Omen). Sice tento snímek se nemůže s nimi rovnat, ale i zde byly děti dost přesvědčivé a chvílemi naháněly hrůzu. Jejich milé hlásky a následné vřelé objetí s rodiči bylo stejně působivé, jako když do nich stříleli brokovnicí nebo se sekali ruce.

Herecké obsazení není sice neznámé, ale žádné velké jména se zde neobjevují. Gil Rogers, který si zde zahrál šerifa, se objevil například v Panic in Needle Park nebo seriálu Právo a pořádek. Martin Shamat se objevil v muzikálovém filmu Saturday Night Fever s Johnem Travoltou nebo v úspěšném dramatu Price Above Rabies.

Hodnocení:
Klasický průměrný film 80.let, který moc nenadchne, ale ani nepobouří. Pěkná krajina, dobrá hudba, mí oblíbení zabijáci (malé děti) a dostatek mrtvol. To vše mi stačí k tomu, abych dal 50%.

Žádné komentáře:

Okomentovat