0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

13. 1. 2013

Chemical 12-D (2009)

Spasitel, nebo vrah?
Svět postihla nákaza a většinu lidské populace proměnila v zombie. Někteří lidé se s nimi pokouší žít v míru, jen si je drží na řetězu, jiní je zabíjejí a pak jsou tu takoví jako Michael Frank, kteří se snaží najít protilék. Tento samotář ledabyle unáší rovnou z ulice nakažené a ve své sklepní laboratoři na nich dělá své pokusy. Bohužel jsou zatím neúspěšné a všechny jeho subjekty brzy umírají. Má už pěknou hromádku mrtvol na zahradě, ale to ho neodrazuje od dalšího výzkumu. Jenomže jak se říká, na každého jednou dojde a i samotný Michael tentokrát zajde příliš daleko. Neuvědomuje si totiž, že i nakažení mají svoje rodiny, kterým nejsou lhostejní a ty se je snaží chránit.



Režie: Mac Eldridge
Rok výroby: 2009
Délka: 7 min
Země: USA

Hrají:
Bill Stoneking ... (Michael Frank)
Wesley Klepac ... (Bobby)
Kelli Clevenger ... (matka)
... a další


Tento krátkometrážní snímek je volně ke shlédnutí na youtube a rozhodně by jste se na něj měli podívat. Samozřejmě jde o amatérský počin, ale šikula Mac Eldridge si na tomto snímku udělal skoro všechno sám a že jde opravdu o docela povedenou prácičku. První co jistě oceníte je hudební doprovod, který byl zvolen opravdu dobře a příjemně navodí dramatickou atmosféru, která postupně graduje až do úplného závěru, kdy se film změní v jisté poučení. To vám však prozrazovat nebudu, protože bych vás připravil o překvapení.

Pochvalu si zaslouží i samotné masky, či lépe řečeno nalíčení nemrtvých. Nejde sice o žádná vrcholová díla, ale vzhledem k nízkému rozpočtu jsou přijatelné. Navíc si myslím, že by klidně strčili do kapsy i několik rádoby zombie filmů, u kterých se často příznivci zombie žánru pustí do pláče nad tou tragédií, kterou musí sledovat na obrazovce. Jako bonus nás čeká poněkud delikatesní operace ve sklepě, která je rovněž solidně natočená. Někteří slabší jedinci se možná nevydrží dívat. Musím ovšem upozornit, že tak drastické to rozhodně není, ale určitě jde o příjemné zpestření. Rovněž práce kameramana Davida Wagenaara si zaslouží uznání, protože jde vidět velká píle a pečlivost. Žádné rozmazané či rozechvělé záběry, ale solidní obraz a slušný záběr na detaily.

Slovem herecký výkon se dá snad označit jen ten Billa Stonekinga, který si zahrál spasitele Michaela. Tenhle chlápek se už ve světe filmu pohybuje pár desítek let a vyzkoušel si už hezkou řádku nejrůznějších štací, které se u toho řemesla dají vymyslet. Mimo jiné si zahrál i několik vedlejších rolí v nepříliš známých seriálech. Zde však odvedl solidní výkon a určitě dopomohl k celkové kvalitě docela velkou mírou.

Chemical 12-D je příjemným krátkometrážním snímkem, který vás nejen lehce zamrazí, ale i lehce rozesměje. Určitě jde o takové lehké pohlazení na duši všech příznivců zombie žánru. K vidění jsou zde docela slušné speciální efekty, nalíčení herců a samozřejmě nesmím opomenout i hudební doprovod.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat