0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

12. 1. 2013

Cecilie (2007)

Sny můžou být klíčem k objasnění zločinu, který se stal v minulosti. Nebo na ně můžete taky šeredně doplatit!
Cecilie se svým manželem Madsem se právě nastěhují do krásného domku u jeleního lesa. Vypadá to, že si konečně splní svůj vytoužený sen a začnou žít normálním životem. Cecilie začne pracovat jako učitelka v místní škole, jenže její psychický stav není moc dobrý a i zde ji brzy začnou pronásledovat noční můry. Ve svých vidinách se setkává s neznámou dívkou Camillou, kterou někdo zavraždil. Zanedlouho poté se málem utopí ve vaně a na nohou má zvláštní omrzliny. Manžel si s ní už neví rady a myslí si, že chtěla spáchat sebevraždu. Proto ji odveze na psychiatrickou kliniku, kde je svěřena do péče doktora Pera. Ten začne pomalu zjišťovat, že Cecilie ve svých můrách vidí vraždu, která se odehrála před více než třiceti lety, kdy v jelením lese zemřela mladá dívka. Stále více se začnou zaplétat do děsivé minulosti, která může mít nedozírné následky i v současnosti.



Režie: Hans Fabian Wullenweber
Rok výroby: 2007
Délka: 93 min
Země: Dánsko

Hrají:
Sonja Richter ... (Cecilie Larsen)
Anders W. Berthelsen ... (Per Hartmann)
Claus Riis Østergaard ... (Mads Larsen)
Kurt Ravn ... (Karsten Levinsen)
Morten Suurballe ... (Peter Thomassen)
Julie Grundtvig Wester ... (Camilla Simonsen)
a další


Skandinávské filmy se poslední dobou derou stále vše v žebříčku popularity. Prozatím tomu tak bylo hlavně u norských filmů, které se k nám dostávají asi nejvíce. Jenže ani dánové nezůstávají pozadu, ať už se to týká kvality, nebo vzrůstající popularity. Film Cecilie je tomu zdárným příkladem. Na svědomí ho má nepříliš známý režisér Hans Fabian Wullenweber, který do této doby natočil pouze několik filmů z nichž většina ještě vůbec nepronikla do světa. Jde především o krátkometrážní snímky, ale i jeden seriál. Tímto snímkem začal fušovat i do hororového žánru a popravdě docela dobře.
Film se sice opírá o nepříliš originální děj, jenže skandinávci do něj vložili svou severskou duši a šarm, kterým mě doslova dostali. Dokázali to hlavně pomocí skvělé atmosféry, rychle odsýpajícímu ději, který byl plný nečekaných zvratů a melodramatické hudby. Tyto prvky jsou společně s přesvědčivými hereckými výkony tím největším plusem tohoto snímku. Děj je rozdělený do dvou časových úseků, které se vzájemně prolínají a občas je máte trošku problém rozeznat, ale to byl právě režisérův záměr. Nečekejte ovšem žádnou brutální jízdu plnou krve a srdceryvných výkřiků. Tohle tady neuvidíte! Dočkáte se však mysteriózní, psychologické hry s vaší představivostí, kterou vám rádi producenti každým dalším záběrem pěkně naruší. Čím hlouběji se příběh dostává a na povrch začnou prolézat další důležitá fakta, začne vám všechno zapadat do sebe. Jenže když už si myslíte, že víte kdo je vrah, tak na vás vybafne další překvapení. Všechno je navíc doplněné skvělým hudebním doprovodem, který polaská na duši. Po dlouhé době jsem měl možnost se zase u filmu odreagovat a nemuset sledovat trapné efekty a otřesné monstra či vrahy.
Herecké výkony většiny aktérů byli průměrné, jenže všechny překonala skvělá Sonja Richter. Ta kromě svých ženských půvabů ukázala i svůj herecký talent. Role psychicky nevyrovnané ženy jí sedla přesně na míru a hlavně díky ní získal celý film své osobité kouzlo. Tuto herečku jste mohli vidět například v akční komedii Stealing Rembrandt (2003), dramatech Open Hearts (2002), Villa paranoia (2004), In Your Hands (2004), nebo hororu The Substitute (2007).

Pokud vás baví mysteriózní thrillery/horory s kriminální zápletkou věřte, že by jste si tento snímek neměli nechat ujít. Já osobně toho určitě nelituji a jsem rád, že mám Cecilii doma.

Hodnocení:
Je jen málo věcí, které bych mohl vytknout a i proto dávám 70%, které si podle mě tento snímek zaslouží. Určitě se na něj podívejte!

Žádné komentáře:

Okomentovat