0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

11. 1. 2013

Carnosaur 3: Primal Species (1996)

Teroristi přepadnou vojenský transport, který měl údajně převážet radioaktivní materiál. Jaké je však jejich překvapení když místo uranu najdou v nákladním prostoru hladové dinosaury.
Skupina teroristů přepadne vojenský konvoj, který měl údajně převážet uran k výrobě nukleárních zbraní. Všichni vojáci jsou postříleni a teroristé odjedou i s dvěma ukořistěnými auty do přístavního skladiště. Při otevření nákladového prostoru však na ně čeká obrovské překvapení. Místo radioaktivního materiálu na ně totiž vyskočí dva Velociraptoři a na překvapené teroristy zaútočí. Když na místo dorazí místní policie zadrží už jen jediného přeživšího, který mele jen samé bláboly. Policisté tedy vtrhnou do skladiště, ale kromě krvavých cákanců a několika lidských končetin nic nenajdou. Rozhodnou se tedy prozkoumat druhé auto, ale když otevřou zadní dveře…Na místo je poslán protiteroristický tým vedený plukovníkem Higginsem, který má za úkol prozkoumat celé přístavní skladiště. Vojáci se ještě nestačí ani pořádně rozkoukat a už jsou rovněž napadnuti záhadnými tvory. S obrovskými ztrátami se podaří Higginsovi uprchnout pryč, aniž by tušil, co vlastně zmasakrovalo jeho tým. To se mu následně snaží vysvětlit doktorka Hodgesová, která byla pověřena aby je obeznámila s projektem Carnosaur. Plukovník a jeho zbylí muži její pohádce o dinosaurech nevěří a rozhodnou se ještě jednou celé skladiště prohledat. Na pomoc si přizvou několik mariňáků, ale během krátké chvíle jsou opět napadeni skupinou Velociraptorů. Vojákům zbývá jediná šance jak prehistorické ještěry zlikvidovat. Musí je nalákat na nákladní loď a na moři se je pokusit zlikvidovat jednou pro vždy. Nikdo z nich však netuší, že na této plavbě je čeká ještě jedno obrovské překvapení.



Český název: Transport
Režie: Jonathan Winfrey
Rok výroby: 1996
Délka: 85 min
Země: USA

Hrají:
Scott Valentine ... (Plukovník Rance Higgins)
Janet Gunn ... (Dr. Hodges)
Rick Dean ... (Polchek)
Anthony Peck ... (Generál Pete Mercer)
Rodger Halston ... (Sanders)
Justina Vail ... (Proudfoot)
... a další


Již druhé pokračování Carnosaura se tvůrci pokusili pojmout o něco akčněji něž předešlé díly, protože po neúspěchu druhého dílu potřebovali konečně trošku navýšit sumu v kasičce. Moc se jim to však nepovedlo, protože mnozí označují tento díl za totální propadák. Já však s nimi moc nesouhlasím, protože dvojka byla ještě o fous horší. Produkce se ujal opět jak jinak Roger Corman. Tentokrát se na úvod dočkáme pořádné přestřelky plné výbuchů, křiku a padlých vojáků. Všechno podstatné se však začne dít až s příjezdem do skladiště. Nadržení teroristé se nemůžou dočkat až se pokochají svým lupem, ale místo žádoucího uranu, tam najdou jen dvě přerostlé ještěrky. V tuto chvíli se konečně očekává pořádná akce, jenže tvůrci opět zvolnili tempo a vlastně nic pořádného diváci neuvidí. Opět je tu stejná šablona jako v předchozím díle, kdy slyšíme pouze řev a nářky, ale dinosauří hostinu už nikoliv. Místo toho se na chvíli přeneseme za protiteroristickým týmem, který má zrovna cvičnou akci. Tím máme alespoň možnost se seznámit s několika postavami, které nás budou doprovázet celým snímkem. Kromě několika trefných hlášek se zde však dočkáme jen další nudné pasáže, kterých tu je celkem požehnaně.
Atmosféra filmu má i nadále střídavé sekvence akce a totální nudy. Ta se zde objevuje podobně jako v předešlém dílu docela často, ale naštěstí je občas zpestřena několika hláškami, které mě opravdu dokázaly rozesmát. Nejvíce se o ně starala postava Polcheka, kterého zde ztvárnil herec Rick Dean. Ten si mimochodem zahrál i ve dvojce a i tam patřil k tomu nejlepšímu. Tentokrát zde však měl sličnou společnost v podobě mariňačky Proudfootové. Jejich vzájemné hašteření tak alespoň částečně zalepilo ty pasáže, kdy jsou ke slyšení jen hloupé dialogy. Nějak zvlášť tentokrát ani nepomáhal hudební doprovod, který se mi zde moc nehodil. Vše podstatné si tak museli opět odbýt sami dinosauři, kteří se místy opravdu činili. Bohužel mi opět přišli jejich pohyby hodně směšné a naprosto nedůvěryhodné. Tento problém jsem měl už minule a myslím, že to nebude jen můj názor.
Co z toho, že stříkající krev a gore scény vypadají celkem dobře, když se v některých scénách dinosauři na kolečkách pohybují převážně jen rovně a neumí ani pořádně uhýbat či skákat. Kupříkladu hlava T-Rexe se zmohla jen na pohub nahoru a dolů. Při scéně kdy užere jedné z postav hlavu se jim podle mě navíc seklo pohybové zařízení ovládající jeho čelisti. Ani tentokrát si nelze nevšimnout lidských rukou v gumových rukavicích, které se jim nepodařilo zcela zamaskovat. Zvláště trapné mi pak přišlo chovaní obou hereček při scéně, kdy zapózovaly se zbraněmi v rukou před kamerou a fotografy a pak se s výkřikem vrhli k vojákovi, kterého začal žrát T-Rex. Celá scéna byla jaksi zpomalená a přehrávání herců patrné na první pohled. Našlo se zde však i několik světlejších okamžiků. Přiznám se, že jsem se tu asi dvakrát lekl a některé situace dopadly naprosto neočekávaně. Na rozdíl od dvojky jste si totiž nemohli být absolutně jistí, kdože to zařve jako další.

Většina herců podala sice podprůměrný výkon, ale našli se mezi nimi i výjimky, díky kterým jsem se vydržel dívat až dokonce. Kromě již výše zmíněného Ricka Deana si vedl docela obstojně i jeho filmový nadřízený Scott Valentine. Jako velitel si sice vedl jako trouba, ale v akčních scénách jsem mu uvěřil skoro všechno.

Hodnocení:
Carnosaur 3 je o chlup lepší než jeho předchůdce, ale bohužel jde pořád o podprůměrnou podívanou. Kdyby tu nebyly ty gore scény, tak bych dal možná i míň než přijatelných 40%.

Žádné komentáře:

Okomentovat