0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

9. 1. 2013

Candyman II: Farewell to the Flesh (1995)

Annie odkryje děsivé tajemství svých předků, které jí může stát život. Candyman se totiž vrátil a chce pomstít svou smrt.

Annie pracuje jako učitelka v jedné chudé škole v New Orleans. Jednoho dne se její žáci poperou, kvůli kresbě, na které je zobrazený Candyman. Annie jim názorně předvede, že je to jen pověra a vyřkne pětkrát jeho jméno. Nic se nestane a tak se žáci uklidní. Jenže brzy jeden z nich zmizí. Annie se vydává za jeho otcem reverendem Ellisem a zjistí, že chlapec byl posedlý malováním hrůzných obrázků Candymana. Začnou tedy pátrat po jeho minulosti, která by mohla souviset se zmizením chlapce. To co však zjistí, ji zcela ochromí. Candyman má totiž hodně společného právě s Annie, protože to byla její babička do koho se tehdy zamiloval a kvůli které byl zohaven a hroznou smrtí usmrcen. Tohle rodinné tajemství před ní ostatní členové rodiny celý život tajili a ona teď musí přijít všemu na kloub. V první řadě musí očistit bratrovo jméno, protože ten je zavřený ve vězení za vraždy, které nespáchal. Jenže jak to udělat, když pravý vrah je už dávno mrtvý a nikdo jí neuvěří, že se Candyman vrátil, aby dokončil svou pomstu na rodinných příslušnících svých vrahů. Tyhle Velikonoce a Masopust budou nejkrvavější, jaké tohle město kdy zažilo.



Český název: Candyman 2: Sbohem masu
Režie: Bill Condon
Rok výroby: 1995
Délka: 93 min
Země: USA

Hrají:
Tony Todd ... (Candyman)
Kelly Rowan ... (Annie Tarrant)
William O'Leary ... (Ethan Tarrant)
Bill Nunn ... (Reverend Ellis)
Timothy Carhart ... (Paul McKeever)
...a další


Po třech letech od původního filmu vzniklo pokračování, které je opět natočeno podle předlohy Cliva Barkera. Tentokrát se však do režisérského křesla usedl Bill Condon. Ve své kariéře není tak úspěšný jako jeho předchůdce, ale na svém kontě má několik zajímavých filmů. Jde většinou o filmy, které byly natočeny pro televizní účely. Jeho prvním dílem je hororový film Sister, Sister (1987), který ovšem není moc známý. Následovaly thrillery Murder 101 (1991) a The Man Who Wouldn't Die (1995). Jeho nejznámějším filmem je drama z roku 1998 Gods and Monsters ke kterému si sám napsal i scénář.

V tomto pokračování se nám dostane odpovědí na několik nezodpovězených otázek z prvního dílu. Jde především o poslední minuty života Daniela Robitaillea (Candyman) a my máme šanci vidět proč a jak vlastně zemřel. Je tomu věnován docela velký prostor a tak producenti měli dostatek prostoru k zachycení jednotlivých momentů, kdy byl mučen a následně zaživa ubodán stovkami včel. Hodně mě potěšil i výběr místa a samotné plantáže byly výborným prostředím, které mě uchvátilo nejvíc.

Atmosféra byla i zde největším plusem, ale trochu se pohoršila. Pořád ale převyšovala mysterióznost nad psychickým nátlakem a tak i tentokrát bylo na co koukat. Jakmile se totiž odněkud ozval temný, hrubý hlas Candymana bylo jasné, že masakr muže začít. Hudební doprovod měl opět na starost P. Glass a ani tentokrát nezklamal, ale musím říct že minule to bylo o něco lepší. Na samotných efektech se zapracovalo asi nejvíc a Candyman nám byl ukázán ve vylepšené formě, ale někdy to bylo na škodu. Scény, kdy měl pokrytý obličej včelami, byly na efekt dobré, ale při bližším přiblížení bylo vidět, že nepohnou ani křídlem. Přibylo více vraždících scén, ale jaksi ubylo krve, která zdobila první díl. Právě tuto skutečnost se snažili zamaskovat psychickými výlevy hlavní představitelky, která byla několikrát na hranici záchvatu a zhroucení.

I tentokrát se v hlavní roli objevil skvělý Tony Todd, který se stal hlavním tahounem celé trilogie. Bez něho si snad všichni fanoušci Candymana nedokáží tyto filmy ani představit. On nepatří mezi nejlepší, nebo nejznámější herce, ale jeho role jsou pro mnohé prostě nezapomenutelné. Stačí si vzpomenout na záhadného ,,pracovníka v pitevně‘‘ ve filmu Nezvratný osud. Jeho vzhled i hlas ho prostě předurčili k rolím těchto tajemných postav.

Stejně jako v předešlém díle i zde máme jednu pohlednou herečku. Je jí Kelly Rowan, která se do podvědomí českých diváků dostala asi nejvíc díky seriálu pro dospívající O. C. Ani o ní se nedá říct, že by patřila mezi skvělé herečky, ale role vystrašené Annie jí sedla na míru. Mužské diváky jistě potěšila lechtivá scénka ve sprše, u které musím některé nadržence ovšem upozornit, že toho není moc vidět. Mimo jiné si zahrála ve filmech Assassins (1995), nebo Proximity (2001).

Nesmím opomenout ani slušný výkon Billa Nunna, kterého si většina z vás vybaví hlavně díky filmovému zpracování Spidermana. Kromě něj se objevil i v komedii Sister Act (1992), nebo akčním dramatu Money Train (1995).

Kvalitně je tento díl o něco horší než starší bratříček, ale své kvality určitě má. Trochu se vytratila lehkost, ale zase na druhou stranu přibyla tvrdost a akčnost. Taktéž nám bylo zodpovězeno i několik otázek ohledně minulosti Candymana.

Hodnocení:
 Pořád se drží v průměrných vodách a hodnotím tento díl 60%.

Žádné komentáře:

Okomentovat