0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

3. 12. 2012

Human Centipede II (Full Sequence), The (2011)

Pokud vás Tom Six šokoval svým prvním filmem a vy jste si mysleli, že vymyslet něco šílenějšího už nejde, tak vás zklamu! On to totiž dokázal a tentokrát ještě mnohem morbidnějším a nechutnějším způsobem.
Duševně nemocný a značně obtloustlý Martin pracuje jako hlídač podzemních garáží. Při své práci mnoho vzrušení nezažívá a tak si nudné chvíle zpestřuje sledováním svého nejoblíbenějšího filmu The Human Centipede (First Sequence). Doslova se stal tímto filmem od Toma Sixe posedlý a zná jej téměř nazpaměť. V hloubi duše touží vyzkoušet stvořit svou lidskou stonožku a proto se jednoho dne rozhodne experiment uskutečnit. Jeho pracoviště mu přímo nabízí možnost získat pokusné subjekty a tak vyzbrojen páčidlem a pistolí, začne unášet nevinné lidi do starého skladiště. Tam je drží svázané v zajetí a samou radostí se nemůže dočkat až svůj šílený plán odstartuje. K úplnému uspokojení mu chybí jediné - kontaktoval všechny tři herce z filmu pod záminkou, že jim chce nabídnout novou filmovou roli. Dva z nich odmítnou, ale pohledná Ashlynn Yennie překvapeně souhlasí. Teď už jen stačí omráčit i ji a revoluční zákrok může začít. Započne postupné spojování dvanácti lidských článků, ale nastanou nečekané komplikace, se kterými chorý psychopat nepočítal.



Režie: Tom Six
Rok výroby: 2011
Délka: 88 min
Země: Holandsko / Velká Británie / USA

Hrají:
Laurence R. Harvey ... (Martin)
Ashlynn Yennie ... (Yennie)
Maddi Black ... (Candy)
Kandace Caine .... (Karrie)
Dpminic Borrelli ... (Paul)
...a další


V roce 2009 natočil holandský režisér Six svůj vůbec první film, který český divák může znát pod neoficiálním názvem Lidská stonožka. Jeho prvotina získala několik zajímavých ocenění, ale v několika státech si vysloužila opovržení a velkou kritiku. I tak si získal řadu fanoušků, kteří jeho snímek považují za geniální zvrhlost. Najde se však i dost takových, jenž ho zavrhují. Já patřím do první skupiny a tohohle chlapíka svým způsobem prostě miluji. Postava doktora Heitera se mi dostala doslova pod kůži a už ani nespočítám, kolikrát jsem si film pouštěl. Proto jsem byl nevýslovně potěšen, když byla letos konečně natočeno další pokračování. A byl jsem zklamán? To v žádném případě! I dvojka však zažívá krušné chvíle, a to především v Británii a Austrálii, kde jsou pobouřeni celkovou zvráceností a nechutností samotného děje. Film se tak bohužel dočkal cenzury a režisér se tak musel bohužel snížit k vystřižení několika pasáží, aby mohl vůbec se svým filmem prorazit. Ale i tak mě verze, kterou jsem viděl, nadchnula.
Six má vážně neuvěřitelný instinkt při výběru herce/hlavní postavy. Dieter Laser byl svou visáží skutečně odpudivý a Harvey za ním rozhodně nezaostává v ničem. Tenhle tlustý chlapík vypadá, že by ani mouše neublížil, ale svou roli zvládl naprosto geniálně, až mi z něho sem tam lezl mráz po zádech. Jeho postava zprvu vzbuzuje spíše výsměch - tlustý retardovaný chlapík masturbující nad hororovým filmem (tedy především jeho zvrhlým obsahem), se šmirgl papírem na penisu (tuto scenérii si však musíme jen domyslet - byla totiž vystřižena). Martin žije v domě se svou matkou, která se k němu nechová zrovna hezky, v dětství docela trpěl a byl jak sexuálně, tak i citově zneužíván. Jeho jedinou láskou je stonožka, kterou má v akváriu. On je jasným příkladem, že filmy v nichž se objevuje násilí, můžou ovlivnit chování některých jedinců. Ti se pak chtějí vyrovnat svým hrdinům a bez jakýkoliv morálních zásad je začnou napodobovat.

Zatímco jednička se drží ještě jakžtakž v rámci přijatelnosti a i přes bizardní ztvárnění - propojení tří lidských článků - snažila se totiž zabodovat především po psychické stránce, tak jeho pokračovatel tvrdě zaútočil na divákův žaludek, a to v enormním rozsahu. Rovnou můžete zapomenout na nějakou propracovanou zápletku a sbližování se s jednotlivými postavami, které přece mají nějakou minulost! Předchozí díl se totiž snažil divákům vcítit do trápení všech tří postav a krok za krokem nás provést celým procesem jejich propojení. Zde se prvního kroku nedočkáme vůbec a toho druhého jen z části. Pokud se vám však zdála jednička nechutná a za rámcem snesitelnosti, tak zde vám doporučuji si připravit rovnou kýbl na blití (pro slabší jedince). Výhodou je, že se tady moc nemluví, takže ani k tomu nepotřebujete moc titulky. Pohodlně se tedy usaďte a nechce se unášet směsicí násilí, krve, nechutností a lidských výkalů.
Někteří budou možná překvapeni černobílým obrazem, ale po shlédnutí celého filmu uznáte, že to byla od režiséra skutečně bravurní volba. Sixova zvrácená mysl se tak mohla roztočit do extrémním otáček a první dávka humusu na sebe nenechala dlouho čekat. Opravdu netradiční způsob získání jednotlivých článků sice po nějakém čase začne být lehce stereotypní, ale i tak jsem se u toho bavil. Harvey a jeho šílený kukuč začal konečně úřadovat a praskání kostí na sebe nenechalo čekat. Nic zlého přece tenhle chlapík nedělá, jen si chce splnit svůj sen. K radosti mu postačí několik kuchyňských a kutilských věciček, kterými se brzy začne pachtit ve svých obětech. Ty prozatím svázané polehávají na špinavé podlaze, zcela nahé. Prvním krokem je určit kdo bude prvním a posledním článkem. Má se jím stát má oblíbená filmová hvězda, nechutný soused, statný černoch? No volba je přece jasná! Jenže nikdy nejde nic přesně podle plánu a tak nastanou nečekané komplikace. Martin totiž není žádný vyhlášený doktor, vždyť je to úplně vylízané pako.

S postupným propojováním všech článků nastává čas na největší orgie. Milovníci nechutností a morbidních scén si přijdou opravdu na své. Nyní totiž konečně nadešel okamžik, kdy mohl Tom Six světu ukázat své perverzní představy, které by jste si snad nedokázali představit ani v těch nejčernějších snech. Spousta vybytých zubů, rozřezaných zadnic, sešitých rtů a především hlav na maděru. Pro milovníky fekálií je zde ukázka i toho, co se stane, když několika navzájem propojených lidí vstříknete projímadlo. Hmm myslím si, že nejlepší to má asi jen ten první článek. V tuto chvíli bych vám radil odložit veškeré jídlo, které jste snad měli v plánu pozřít (pokud možno nejezte vůbec). Krev a sračky totiž začnou stříkat přes celou obrazovku a moc vábivý pohled to určitě není.

Human Centipede II určitě nebude patřit mezi kousky, které bych si pouštěl se svou přítelkyní pro zpříjemnění sobotního večera. Nicméně musím uznat jako fanda této série, že v mých očích dvojka svému předchůdci rozhodně ostudu neudělala a v něčem jej i předčila. Určitě tedy co se nechutnosti týká. Oba filmy mě okouzlily zcela něčím jiným a jak už to tak vypadá, tak je budu mít rád naprosto stejně. Ještě štěstí, že jsem si pořídil alespoň verzi 88 min, která by v Austrálii určitě neuspěla. Ti, kteříuvidí rození dítěte v autě, jistě pochopí o čem mluvím. Ti jenž uvidí ještě víc ořezanou verzi (83 min) mají smůlu. Je jen škoda, že to bylo tak krátké. Klidně bych zvládnul ještě větší nášup. Tak mám důvod se těšit na třetí díl, který jak doufám v roce 2013 - max 2014 uvidím.

Jak už jsem poznamenal, film neoplývá zrovna velkolepou pointou a tak divák může a pochopitelně asi bude nejvíc zklamán kvalitou scénáře, který nemá žádnou pořádnou myšlenku. Jeho hlavní doménou a především úmyslem bylo diváka co nejvíce šokovat a znechutit, což se mu myslím povedlo. Samotný průběh operace totiž není bůhvíjak skvostnou podívanou, ani použité efekty nepatří mezi extratřídu. Taky to není podívaná pro všechny, ale spíše pro ujeté lidi jako já. Je mi tedy jasné, že se najde i spousta takých, kteří s mým hodnocením nebudou souhlasit.

Hodnocení:
80%

Žádné komentáře:

Okomentovat