0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

17. 12. 2012

Gurotesuku (2009)

Řekni: jsi ochotný kvůli ní zemřít? Bolest může tedy začít!
Mladá dvojice je uprostřed noci unesena přímo na ulici neznámým mužem. Když se probudí, zjistí, že jsou uvězněni a svázáni ve sklepních prostoru. Jejich únosce jim oznámí, že je teď bude bez milosti mučit a jejich jedinou záchranou je uspokojení jeho sadistických choutek - to znamená, že pokud ho pobaví jejich vůle žít, tak je nechá jít. Za doprovodu hudby zažijí to nejbolestivější mučení a psychické strádání, o kterém se jim nezdálo ani v těch nejhorších nočních můrách.



Režie: Kôji Shiraishi
Rok výroby: 2009
Délka: 73 min
Země: Japonsko
Alternativní název: Grotesque

Hrají:
Tsugumi Nagasawa ... (Aki)
Hiroaki Kawatsure ... (Kazuo)
Shigeo Ôsako


Opravdu jste si mysleli, že už jste viděli ve filmu všechny hrůzy a zvěrstva, jež se dají někým vymyslet? Většina z vás asi ano, ale asiaté dokáží vždy překvapit. Na rovinu řeknu, že zde není k vidění nic nového, ale Japoncům se podařilo v sedmdesáti minutách prezentovat tu nejzvrácenější podívanou, která se dá jen v lidské představivosti stvořit. Na obalu DVD je napsáno, že po filmech SAW a Hostel se zrodil další nejkrutější horor. Proti tomuto tvrzení mám však jisté výhrady, protože nejsem rozhodně žádným zarytým fanouškem těchto filmů a musím říct, že tento snímek mě rozhodně zaujal víc než zmiňovaný Hostel, který je pro mne jen slabě průměrným snímkem.
Asiaté jsou mistry ve stupňování atmosféry, a to se mi na jejich filmech líbí asi nejvíc. Nejprve diváky pořádně navnadí, potom zvolní tempo a během okamžiku opět zaútočí na divákovu mysl. Tady tomu nebylo jinak. Ze začátku se však objevilo i něco ne tak zcela všedního, a to mučení s erotickým nádechem. Tedy slovo erotický je asi moc slabé. Protože únosce si začne pohrávat nejprve se ženou, kterou svými prsty a jazykem přivede k orgasmu. Natočení této scény je však víceméně decentní, protože není toho moc vidět. I tak mě ovšem jeho zvrhlé chování překvapilo, protože následně to samé provedl i s mužem a před kamerou tekly nejrůznější tělní tekutiny. Tato podívaná však zaujme především mužskou část publika, protože zatímco herečka odhalila veškeré své půvaby, tak její kolega už ne. Tedy alespoň ze začátku. Pokud si už teď říkáte, že jde o zvrhlý film, tak to vás nemile překvapím, protože to co se odehrálo později už nelze tak zcela popsat slovy.
Věřte, že to co jste viděli v obou Hostelech je jen slabý odvar tohoto žánru, protože asiaté jsou mistry ve ztvárnění lidského utrpení a tady tomu nebylo jinak. I když je potřeba říct, že scény zas tak brutální nejsou jak je o nich všude psáno. Tedy lépe řečeno toho zas až tolik neuvidíte. O tom že motorová pila se dá dobře využít nejen v Texasu vás přesvědčí ihned na začátku mučení. Prsty a dokonce i celá ruka brzo okusí její ostří. Tady se nabízí i otázka, kterou položil psychopatický tyran svým zajatcům: co všechno jsi ochoten podstoupit, abys zachránil toho druhého? Opravdu kvůli němu chceš zemřít? Okusit tu nesnesitelnou bolest? Stojí ti za to? Na to nám odpoví hlavní hrdina sám v následující scéně, kdy se začnou stříhat bradavky a přitloukat varlata ostrými hřeby. Taková nedobrovolná kastrace jistě zabolí, věřte pánové.

Celý film ovšem není jen o týrání a mučení. Producenti tyto nervy drásající pasáže plné utrpení a bolesti prošpikovali i několika vzpomínkovými pasážemi, kdy uvidíme jak se naše dvě oběti seznámili. Tady ovšem musím zkritizovat tvůrce, protože se jednalo o naprosto nudné scénky, které zbytečně zdržovaly a byly naprosto o ničem. Mě osobně naprosto nezajímalo, jak ji sbalil a kde, já chtěl vidět víc krve a křiku. Ten ovšem často přerušovala hudba z magnetofonu. Zvolená hudba nebyla tím pravým ořechovým, protože já podobné komorní symfonie vážně nemusím. Navíc hudba neměla ani navodit atmosféru, ale jen brnkat na nervy jak hercům, tak i samotným divákům. Čím víc se blížil konec, tím míň mě však kupodivu film bavil. Finish sice nabídl docela zajímavou podívanou, ale úplný závěr zcela znevážil předchozí děj a na obrazovce se odehraje taková parodie hodná pro céčkové filmy. Kousací hlava vypadala trapně a když začala plakat, tak jsem to zastavil. Při závěrečných titulkách jsem si jen v duchu říkal, že tohle teda japončíci pěkně zdupali.

Rozhodně se mi tento snímek líbil víc než výše zmiňovaný Hostel, ale nic světoborného to zase nebylo. Znám mnohem lepší asijské horory a tento není ničím jiným než jen o trošku lepším průměrem. Začátek a prostředek filmu opravdu nabídl parádní podívanou, která se ovšem nakonec změnila v komedii.

Hodnocení:
Za to mučení, orgasmus a přibité koule dám lepších 60%.

Žádné komentáře:

Okomentovat