0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

16. 12. 2012

Godsend (2004)

Není zrovna dobrý nápad oživit někoho, kdo už jednou zemřel.

Paul a Jessie Duncanovi žijí spokojený život. On je učitel a ona fotografka. Oba ze všeho nejvíc milují svého syna Adama, který zrovna slaví své osmé narozeniny. Dostane spoustu dárků a rodiče mu uspořádali i párty k oslavě. Na druhý den se vydá matka z Adamem na nákupy. Koupí mu nové boty a basketbalový míč. Zatímco ona platí u pokladny, chlapec si hraje venku s míčem, když tu najednou ztratí řidič řízení, auto chlapce srazí a ten je na místě mrtvý.



Režie: Nick Hamm
Rok výroby: 2004
Délka: 98 min
Země: USA / Kanada

Hrají:
Greg Kinnear ... (Paul Duncan)
Rebecca Romijn Stamos ... (Jessie Duncan)
Robert De Niro ... (Richard Wells)
Cameron Bright ... (Adam Duncan)
Deborah Odell ... (Tanya)
...a další


Na Adamově pohřbu jeho rodiče kontaktuje doktor Wells a nabídne jim vědeckou pomoc. Jde o to, že by se pokusil naklonovat (z lidské zachovalé buňky) jejich mrtvého syna. Oba nejprve nesouhlasí, ale později nabídku přijmou. Odstěhují se do malého městečka Godsend, kde má doktor Wells svou kliniku. Za devět měsíců se narodí zdravý chlapec, kterého opět pojmenují Adam. Ze začátku vypadá všechno skvěle, tedy až do doby, kdy nový Adam dosáhl opět osmých narozenin. Začínají se mu zdát divné sny, ve kterých se mu zjevuje záhadný chlapec Zachary, který je skoro totožný s Adamem. Rodiče i doktor si myslí, že to můžou být vzpomínky na minulý život a ono to tak skutečně je, jenže na život, o kterém nemají Duncanovi ani páru. Kdo byl ten záhadný Zachariáš Clark? Proč se začíná Adam měnit z hodného kluka na bezcitného a hrůzu nahánějícího? Paul začne objevovat hrozivé tajemství, které sahá do nedávné minulosti.


Film je vlastně takovým napodobením několika filmů. Opět zde máme nepovedené oživení (naklonování) někoho blízkého. Podobné prvky známe např. z filmu Hřbitov zvířátek nebo Pet Sematary. Jenže tady se trochu režisér Hamm sekl. Velká pasáž filmu je celkem nudná a ikdyž se nám snaží prezentovat různé zvraty, jste už tak otrávení, že si to ani moc nevychutnáte. Na originálním DVD jsou čtyři alternativní konce a filmaři jako by nevěděli, jak tento film vlastně ukončit. Měl rozpočet 25 milionů a celkem dobré herecké obsazení, ale rozhodně nevydělal tolik, kolik by si všichni přáli. Režisér slavil větší úspěch s filmem Díra, ale jeho prozatímní výtvory určitě nedosahují takových kvalit, aby patřil mezi oblíbené režiséry. Hudbu k filmu Godsend ztvárnil Brian Tyler (Alien vs. Predator 2, Rambo 4).

Roberta De Nira nemusím asi moc představovat. Jde o prvotřídního herce, který už hrál v nespočtu filmů. Do svých rolí se vždy dokázal zcela vžít a jeho výkony jsou skvělé. I v tomto filmu hrál dobře, jen nedostal takový prostor, aby pozdvihl film na větší úroveň. Rebecca Romijn Samos je známa především z filmů X-Men a Femme Fatale. Zde byla spíše nevýrazná a stála ve stínu svého filmového manžela. Greg Kinnear je v Americe ženami velice obdivovaný a uznávaný herec. Žije poklidný život, který jen občas zasáhla nějaká jeho aférka. Zahrál si ve filmech Údolí stínů, The Gift. Ve filmu Godsend byl asi to nejlepší, co jsme mohli vidět. Jeho výkon byl víc než dobrý.

Jde o film, který má celkem zajímavý scénář, výborné herecké obsazení, ale kdyby se ho ujal jiný režisér, mohl by patřit mezi skvělé filmy. Takto jde jen o průměrné béčko s prvky, které jsme viděli už jinde a kdyby byl o něco kratší nic by se nestalo.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat