0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

16. 12. 2012

Ghoulies (1985)

Jsou malí a hlavně pěkně zlí!!!
Jonathan právě zdědil dům po svých pravých rodičích, které nikdy nepoznal. Společně se svou přítelkyní Rebeccou a svým opatrovníkem Wolfgangem se do něj nastěhují a začnou společně pracovat na úklidu. Při uklízení sklepení objeví Jonathan tajný vchod do podzemí, kde nalezne podivnou místnost plnou okultních věcí a magických knih. Jedna z nich ho velice zaujme a nic ho nedokáže od ní odtrhnout. V hlavě se mu zrodí bláznivý plán a do svého domu pozve několik přátel se kterými provede tajemný rituál. Na první pohled se zdá, že se nic nestalo a všichni se mu vysmějí, ale tento čin měl za následek otevření pekelné brány, z nichž na svět proklouzne několik podivných stvoření. Jonathan je knihou a černou magií doslova posedlý, a tak pokračuje v dalších rituálech, při nichž si podrobí pekelná stvoření a rozhodne se ovládnout své okolí. Netuší však, že každá mince má dvě strany a jeho čin bude mít nedozírné následky nejen pro něho samotného, ale i jeho nejbližší.



Režie: Luca Bercovici
Rok výroby: 1985
Délka: 81 min
Země: USA

Hrají:
Peter Liapis ... (Jonathan Graves)
Lisa Pelikan ... (Rebecca)
Michael Des Barres ... (Malcolm Graves)
Jack Nance ... (Wolfgang)
Peter Risch ... (Grizzel)
...a další


Spíše než hororem bych tento film nazval hororovou komedií, a to ještě v uvozovkách. Stačí když se podíváme na složení týmu, který na něm spolupracoval a tím je řečeno naprosto vše. Film vyšel pod hlavičkou studia Empire Pictures, které má pod patronátem Charles Band. Hudbu obstaral všem jistě známý Richard Band a střih měl na starosti Ted Nicolaou. Tato skupinka lidí stojí i za vznikem většiny dílů hororových sérií Puppet Master a Demonic Toys, takže si uděláte vlastní obrázek, jak tohle mohlo dopadnout. Do režisérského křesla usedl režisér začátečník, ale jinak známý herec Luca Bercovici, který se podílel i na samotném scénáři. Ghoulies jsou vlastně jakousi odpovědí na podobně laděný film Gremlins a předvojem legendárních Critters. Bohužel se s nimi nemůžou vůbec měřit a souboj s nimi prohráli na plné čáře. Tedy hlavně první díl, který za moc nestojí.
Pokud čekáte pořádnou dávku černého humoru a nějaký ten větší počet mrtvolek, tak vás velice zklamu. Tenhle film je již od samého začátku hodně divný a svým způsobem mě velice zklamal. Děj i samotný scénář za moc nestojí a zřejmě byl napsán pro mladší diváky, protože většina dospělých bude při sledování jen nevěřícně kroutit hlavou co je to zase za nesmysl. Po většinu času sledujeme další a další rituály, které mají za úkol dopomoci hlavnímu hrdinovi ovládnout pekelná stvoření, ale pořádnou akci neuvidíme víc jak padesát minut. Nesmyslné dialogy a stupidní chování všech postav je spíše k pláči, než abychom se u toho pobavili. K vidění je jen několik amatérských vizuálních efektů, jako například svítících očí či modrých blesků. Dost málo na hororový žánr.
V jednu chvíli film zcela ovládne jeho komická podstata a snímek se změní na čistokrevnou teenagerskou komedii, kde se kecá pouze o sexu, alkoholu a hulení. Tato pasáž mě však docela pobavila především díky zhulenému Breakdance tanečníkovi. Jinak šlo však spíše o zastírací manévr trochu probrat nudou usínající diváky. To nejdůležitější a nejzajímavější nastane až v závěrečné dvacetiminutovce. Konečně se řadu dostanou i samotní Ghoulies a jejich řádění může začít. Divák si tak může v klidu užít lehce krvavou podívanou, která je ovšem značně nadlehčena svým humorným pojetím. To mi však nezabránilo v tom, aby mé konečné hodnocení o něco stouplo.
Ghoulies jsou takovou oddechovkou, která vás nemá vystrašit, ale spíš pobavit. V průběhu filmu se jim to však povedlo jen několikrát, protože zbytek filmu je docela katastrofa. Je potřeba ovšem pochválit i ztvárnění jednotlivých příšerek, které se tvůrcům docela povedly. Přestože nejde o žádné mistrovské díla, tak jistá dávka originality a pestrosti tu vidět je. Pro mě jsou asi tím nejlepším co zde lze spatřit.

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat