0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

22. 12. 2012

Fritt vilt III (2010)

Již potřetí se vydáme do blízkosti zasněžených norských hor, ale tentokrát budeme sledovat zoufalý boj o přežití, který se bude odehrávat uprostřed hlubokých lesů a šance na přežití je opravdu mizivá.
Skupina šesti přátel se vydává na výlet doprostřed hlubokých lesů, nad kterými se tyčí zasněžené hory. Místní policista jim dá tip, že můžou přespat v opuštěném horském hotelu. Když však přátelé dorazí až k němu, rozhodnou se raději přespat v divočině, protože jim tohle místo nahání strach. V noci se však dva z nich ztratí v lese a ostatní se je vydají hledat. Nikdo z nich však netuší, že vstoupili do teritoria psychopatického zabijáka, který si je vyhlédl jako své budoucí potencionální oběti. Až příliš pozdě si uvědomí svou nemilou situaci a uprostřed norských lesů se rozpoutá zoufalý boj o holý život. Šance na únik je však malá, protože jejich protivník zná místní prostředí mnohem lépe nežli oni a nemá žádné slitování.



Režie: Mikkel Brænne Sandemose
Rok výroby: 2010
Délka: 95 min
Země: Norsko
Alternativní název: Cold Prey 3

Hrají:
Ida Marie Bakkerud ...(Hedda)
Kim S. Falck-Jørgensen ... (Anders)
Pål Stokka ... (Magne)
Julie Rusti ... (Siri)
Nils Johnson ... (Jon)
Endre Hellestveit ... (Brath)
... a další


Když jsem se dozvěděl, že Norové chystají třetí díl této série, těšil jsem se jako malé dítě. Oba předchozí díly patří mezi moje nejoblíbenější filmy a přestože dvojka byla o trochu slabší, nadchla mě tvůrčí myšlenka posunout se v ději o několik let dříve a divákům ukázat, jak to vlastně všechno začalo. Obrazem se přesuneme do horského hotelu, kde žije mladý manželský pár a jejich syn. Ten však musí snášet urážky svého otce, podle kterého je lidská zrůda a neustále jej zamyká v ponuré místnosti. Zastání od matky se nedočká a tak většinu svého dětství musí trpět ve tmě bez lásky a péče. Právě tento fakt je základním impulsem k jeho psychické nevyrovnanosti, která se posléze změní v čistou nenávist. Není tedy divu, že malý kluk popadne nůž a… Poté se za pomoci střihu přeneseme o několik let dále.
Tvůrci se po úspěších obou předchozích dílů rozhodli lehce pozměnit prostředí, kde se bude většina děje odehrávat a tak ponurý hotel tentokrát musíme oželet. Ani tento fakt však nebyl zas až tak na škodu, protože nádherná severská příroda nám rovněž nabídne parádní podívanou. Sám jsem tuto zemi navštívil a vím jaká je to krása. Během úvodních třiceti minut se máme možnost seznámit s naší skupinkou teenagerů, kteří budou brzy svůj výlet proklínat. Přiznám se, že mě trochu vlažnější úvod lehce nudil a já se nemohl dočkat, kdy se konečně objeví ona toužebně očekávaná luxusní atmosféra, kterou je tato série pověstná.
Naštěstí se ukázala hned vzápětí a v tomto okamžiku se jistě všem prokrví trošku ztuhlá krev v žilách. Noční scéna a první úmrtí se již zcela nese v duchu nadprůměrných slasherů, kdy si divák nemůže být zcela jistý, kdy se na scéně objeví vrah a kdo půjde jako první. Přestože si nelze nevšimnout lehkého kopírování, tak Norové skutečně své práci rozumí na výbornou. Skvěle dokáží vystihnout okamžik, aby se slabší povahy doslova sesypaly hrůzou a tu jim postava v černé kápi zcela jistě nažene. Když k tomu ještě připočítám k dobru famózní hudební doprovod je skutečně zaděláno na solidní základ k cestě za úspěchem.
Další obrovskou výhodou jsou i samotné postavy a to nejen naše šestice mladých přátel. Tentokrát se zde objeví i několik vedlejších postav, jejichž skutečná podstata je zahalena do mlžného oparu a teprve postupem času nám začnou zapadat do rozdělané skládačky. Velkou pochvalu si samozřejmě zaslouží i jednotlivé charakteristiky všech zúčastněných. Zrovna zapomeňte na debilní chování postav a jejich nelogické kroky. Zde nic takového k vidění není, tedy jen opravdu zřídka. Divák si nemůže být předem jistý, kdo bude další na řadě i když se postavy občas rozdělí, nebo je již pronásleduje nelítostný vrah.

Právě on prošel největší proměnou. Již jsem si zvykl, že jej hraje pokaždé jiný herec a jelikož sledujeme prequel je jasné, že potřeboval poněkud omladit. Přesto všechno mu mockrát do obličeje neuvidíme. I jeho garderoba prošla velkou změnou. Zatím ještě nepotřebuje být zahalený do kožešin a ohánět se horolezeckým cepínem. Úplně si vystačil z ošuntělou bundou s kapucí, pohodlnými botami a ostrým nožem. Nicméně pro zpestření samozřejmě rád použije i jiné vražedné nástroje, aby si i náročný divák přišel na své. Tohle všechno má však i své menší ALE. Přestože jsou vražedné scény docela slušně natočené, nemohl jsem se zbavit dojmu, že mě tvůrci pořád něčím ošizují. Mnohdy totiž zrovna v tom nejlepším kdy jsem se dostával do varu, všechno přerušil otravný střih.

Fritt vilt III i přesto všechno zůstává v mých očích pořád ještě nadprůměrnou podívanou, ale jinak jde o zatím nejslabší díl celé série a to i přesto, že mu dám stejné hodnocení jako dvojce. Ta totiž i přes své kvalita místy až moc okatě napodobovala jiné filmy. Závěr filmu mě mile potěšil a finální pohled na zasněžený hotel mi ještě dlouho utkví v paměti. Samozřejmě bych si přál, aby byl natočen klidně i další díl, protože tohle asi nikdy neomrzí.

Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat