0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

22. 12. 2012

Fritt vilt (2006)

Skupina snowboardistů si chtěla užít pořádnou jízdu na horských svazích. Místo toho je čeká smrt v opuštěném komplexu za svištění horolezeckého krumpáče.
Pětičlenná skupinka snowboardistů si jede užívat krásu norských hor a po cestě se zastaví na skvělém místě pro zimní radovánky. Rozhodnou se sjet nebezpečný svah (horu), ale brzy nastanou komplikace. Jeden z nich si zlomí nohu a jelikož je špatné počasí není čas jít pro pomoc. Proto se ho ostatní rozhodnou vzít do opuštěného hotelu, který objeví v malé kotlině. Telefon uvnitř nefunguje, ale najdou zde pár flašek alkoholu, trochu jídla a hlavně i několik zachovalých postelí. Proto se rozhodnou zůstat přes noc a přečkat drsné počasí. Jenže netuší, že zde nejsou sami. Opuštěný hotel skrývá děsivé tajemství a nebezpečného nájemníka, který se ukrývá ve sklepení. Ten si nenechá líbit rušení soukromí a rozhodne se nezvané hosty odstranit z cesty. Brzy vzduchem zasviští horolezecký krumpáč a kdo se mu postaví do cesty zemře. Pobyt se pro skupinu mladých lidí rázem změní v krvavý boj o život!



Režie: Roar Uthaug
Rok výroby: 2006
Délka: 97 min
Země: Norsko
Alternativní název: Cold Prey

Hrají:
Ingrid Bolsø Berdal ... (Jannicke)
Rolf Kristian Larsen ... (Morten Tobias)
Tomas Alf Larsen ... (Eirik)
Endre Martin Midtstigen ... (Mikal)
Viktoria Winge ... (Ingunn)
... a další


Seveřané se v posledních letech rozhodli převzít otěže od svých amerických kolegů a začali natáčet jeden slasher za druhým. Především pak Norové, kteří se pomalu derou na světový vrchol tohoto žánru. Místo všelijakých jezer, nebo rodinných domků umísťují svůj děj převážně do zasněžených hor a přestože se scénáře těchto filmů v hodně případech moc neliší, oni si s ním dokáží vyhrát tak, že diváci se u jejich produktů nenudí a žádají stále další a další přídavky. Co na tom, že se jedná o otřepané téma, kdy partičky mladých lidí vyrazí na nějakou chatu, kde není signál a místo něj tu na ně čeká sériový vrah, když po skončení filmu každému vrtá hlavou: jak oni to zase dokázali natočit tak...
Někomu možná připomene Fritt vilt napodobeninu Tajemství loňského léta, ale nenechte se mýlit. Atmosféra vás posadí na zadek už po prvních minutách, kdy se nám autoři snaží přiblížit historii místa, kde se všechno podstatné bude odehrávat. Pro milovníky otevřených zlomenin tu přichystali taky slušně natočenou scénku, při které se budou zbíhat sliny. Pokud jste si do té doby partičku hlavních hrdinů neoblíbili, tak věřte že v následujících osmdesáti minutách se to rázem změní. Každý je přece nedočkavý jak ten a ten zemře a tady bude umírat každý. Atmosféra filmu se změní příchodem pana tajemného na scénu. Ten nebude chodit dlouho kolem horké kaše a rozjedete krvavé divadélko. Tvůrci se snažili vyvarovat zbytečnému natahování a tak první mrtvola na sebe nenechá dlouho čekat. Jeho oblíbenou zbraní je horolezecký krumpáč a že s ním umí ale divy.
Jednotlivé úmrtí postav však není jen nudným stereotypem. Vrah dokáže být velice nápaditý a přestože mu tentokrát každý neběží přímo do náruče jako na porážku, tak si svou hru náležitě vychutnává. Jeho protivníci totiž nejsou zas až tak úplně bezbranní a v konečném důsledku utrží pár ran i on. To už je ovšem trochu jiný příběh. Atmosféře nejvíc pomáhá dobře zvolený hudební doprovod, který se skládá z několika metalových hitů jenž příznivci tohoto hudebního žánru určitě náležitě ocení. Dalším důležitým aspektem k navození hrůzy jsou doprovodné zvuky, na které jsou Noři mistři. Každý ztuhne až do morku kostí při zvuku škrábajícího krumpáče či hlasitého oddychování (tohle ocení převážně příznivci sluchátek).
Kromě vraždících scén jsou zde stejně důležité i ty lekací. Věřte, že pořádných lekaček je tu dostatek. Především pak, když se děj odehrává v neosvětlených chodbách jen za svitu baterek. Nedoporučuji se dívat slabším povahám. Ti otrlejší z toho budou mít nejspíš srandu, ale jak jsem řekl tohle je dělané spíše na shlédnutí se sluchátky (tedy větší zážitek) a po tmě. Nesmím opomenout ani nádherné prostředí norských hor, které dopomohly velkou měrou ke zlepšení celkového dojmu. V neposlední řadě určitě stojí za to pochválit výkon některých herců. Zatím co se tu najdou i tací jenž to pojali trochu laxněji, tak výkon Ingrid Bolsø Berdal a Rune Melbyho byl alespoň pro mne excelentní. Po dlouhé době hlavní hrdinka, která měla i něco v hlavě a nenechala si s...na hlavu.

Norové mě tímhle snímkem docela dostali a já jsem si ho doslova vychutnal až do konce. Líbila se mi krajina, otřepaný leč skvěle pojatý děj, výkon hlavních aktérů i samotná atmosféra. Tenhle film si budu rozhodně pouštět častěji.


Hodnocení:
80%

Žádné komentáře:

Okomentovat