0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

20. 12. 2012

Frankenstein's Daughter (1958)

Potomek barona Frankensteina pokračuje v rodinné tradici.
Oliver Frank bydlí v domě doktora Mortona. Pracuje u něho v laboratoři jako jeho pomocník. Doktor Morton se snaží vynalézt nějaký nový lék, ale bohužel se mu to nedaří. Zato Oliver tajně provádí svůj vlastní experiment. On je potomkem barona Frankensteina a chce pokračovat v životním rodinném díle. Chce oživit mrtvé tělo, aby ho mohl ovládat. Tajně noc co noc pokračuje ve svém díle za pomoci zahradníka. Navíc se zamiloval do neteře doktora Mortona Trudy. Je to trochu divná láska, protože každý večer jí připraví zvláštní nápoj. Po jeho vypití se Trudy promění v ošklivé stvoření a vyráží do tichých ulic. Aby mohl Oliver dokončit své dílo potřebuje hlavu dívky a proto se Trudy ocitá ve velkém nebezpečí. Oliverovo chování se pořád zhoršuje, protože netrpělivě vyhlíží oběť pro dokončení experimentu. Dokáže ho někdo zastavit dřív než bude jeho experiment dokončen, nebo budou další mrtví a nakonec nebude příští obětí právě Trudy?



Český název: Frankensteinova dcera
Režie: Richard E. Cunha
Rok výroby: 1958
Délka: 85 min
Země: USA

Hrají:
Donald Murphy ... ( Oliver Frank)
Sandra Knight ... ( Trudy Morton)
Felix Locher ... ( Carter Morton)
John Ashley ... ( Johnny Bruder)
Wolfe Barzell ... ( Elsu)
...a další


Filmů o Frankensteinovi bylo natočeno už mnoho. Některé jsou skvělé (hlavně díky nezapomenutelnému Borisovi), jiné jsou průměrné a pak se najdou i takové, které se více méně jen přiživují na slávě a jménu tohoto stvoření. Tento film je něco mezi tím. Určitě, ale nepatří do první kategorie.

Režisér Cunha natočil svým způsobem zajímavý film, který ovšem fandy prvních filmů moc nenadchne. Sice natočil pár filmů, ale tento je asi nejznámější, a to už je co říct. Nějaké zkušenosti měl přesto je nedokázal provést do dokonalosti tím spíše, aby se zapsal do srdcí a paměti diváků. Osobně mám dost výhrad k celému filmu.
Hlavním mínusem je samotné ztvárnění monstra. Zatímco skvělý Boris Karloff naháněl hrůzu a diváci si v té době zakrývali oči, tady se nám představilo stvoření podobné opici s plínkou na hlavě, kterého bych se nelekl ani jako pětileté děcko. Směšné pohyby a ještě divnější zvuky, které monstrum vydávalo, byly spíš k smíchu, než aby se toho někdo lekl.

Další blbostí bylo zabíjení monstra. Bylo tak pomalé, že by mu utekla i moje babička o berli, ale postavy ve filmu si jen zakryli oči a začali řvát. Další nelogičnost byla v punči, který měnil Trudy v ohyzdnou ženu. Umělé obočí a umělé zuby bily přímo do očí. No a o starém doktorovi, který chodil krást do střežených laboratoří, kdy se mu zachtělo, ani nemluvím.
Společně s hudbou a černobílým provedením se mi asi na celém filmu líbil nejvíc herecký výkon Donalda Murphyho, který zahrál velmi dobře bezcitného a cílevědomého Olivera. Tento ne moc známý herec mě mile překvapil a divím se, že si nezahrál ve více filmech.

Pěkné herečky a taneční kreace při venkovní párty nebyli taky k zahození. Jinak ale herecké výkony byly na velmi nízké úrovni. A proč jsem napsal na začátku hodnocení, že je film svým způsobem zajímavý a teď ho celou dobu kritizuji? Protože nápad (scénář) vypadá pro mě zajímavě, ale jeho provedení značně pokulhává.


Hodnocení:
Osobně to vidím tak na 35%, ale za stáří filmu, za hudbu a Murphyho dám 40%.

Žádné komentáře:

Okomentovat