0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

20. 12. 2012

Fog, The (1980)

Záhadná mlha v sobě skrývá děsivé bytosti, které se po letech vracejí, aby pomstily svou smrt.
Městečko Antonio Bay slaví sté výročí svého založení. Nikdo z obyvatel však netuší, že se k nim od moře blíží záhadná mlha, která v sobě skrývá cosi zlověstného. Během krátké doby zmizí několik rybářů či obyčejných obyvatel a pouze místní kněz tuší co se asi děje. Jde o pomstu jednoho ze zakladatelů boháče Blakea a jeho šesti námořníků, kteří v minulosti ztroskotali se svou lodí na útesech poté, co je tam v husté mlze nalákali peněz chtiví vesničané, kteří chtěli jeho zlato. Nyní přichází čas odplaty a všichni se musí mít před valící se mlhou a přízraky v ní na pozoru. Mrtví totiž neznají slitování a jejich zbraně jsou zatraceně ostré.



Český název: Mlha
Režie: John Carpenter
Rok výroby: 1980
Délka: 89 min
Země: USA

Hrají:
Adrienne Barbeau ... (Stevie Wayne)
Jamie Lee Curtis ... (Elizabeth Solley)
Tom Atkins ... (Nick Castle)
Janet Leigh ... (Kathy Williams)
Hal Holbrook ... (otec Malone)
... a další


Autorem i režisérem v jedné osobě není nikdo jiný než legendární John Carpenter. Ten má na svém kontě spoustu skvělých filmů a soundtracků. Hudbu do svých filmů si většinou složil sám a pokaždé nám dokázal, že jde o velmi všestranného člověka, který dokáže skloubit všechny prvky v jeden a vytvořit z nich nezapomenutelnou podívanou či nepopsatelný poslechový zážitek. Mezi jeho díla patří filmy jako: Dark Star (1974), původní Assault on Precinct 13 (1976), Halloween (1978), The Thing (1982), Starman (1984), nebo Prince of Darkness (1987). V některých svých filmech si dokonce i sám zahrál. Tak tomu bylo i v tomto případě, ale většinou šlo o nepodstatné vedlejší role.
Film The Fog se opírá o tajemný strašidelný příběh, který máme šanci slyšet hned na začátku. Je o chamtivosti vesničanů, kterým se nelíbilo, že bohatý Blake chtěl pomoci malomocným a záměrně na něj přichystali past, která jim přinesla potřebné peníze na výstavbu osady (města). Tento příběh je shrnut do zhruba tří minut, ale je v něm obsažené vše potřebné, aby byl objasněný důvod pomsty.

Atmosféra filmu se opírá hlavně o tajemné postavy v mlze a samotnou mlhu, která nikdy neukáže víc, než je potřeba. To je dobře, protože představivost diváků tak může nabrat pořádné otáčky a nezná hranice. Navíc je skvěle doplněna o mysteriózní hudbu, která dobře doprovázela právě probíhající děj a na celkovém dojmu zanechala velmi výraznou stopu. Nic méně musím říct, že ani tento film se nevyvaroval nudných scén a několika nelogických prvků. Příznivci Carpentera a tohoto filmu se mnou nebudou jistě souhlasit, ale já jsem si tady prostě nenašel jedinou postavu, která by mě nějak moc zaujala. Podle mě jejich propracovanost nebyla potřeba, ale mě přišli docela nudní.
Krvavých scén se zde moc nedočkáte, to však nic nemění na tom, že vražedných scén zde bylo hned několik. I v nich totiž nechal autor prostor pro divákovu inspiraci. Postačila k tomu pouze postava zahalená mlhou, vražedný nástroj v podobě háku nebo nože a výkřik obětí. Ke konci filmu si to u mě trochu pokazil, protože na malý okamžik máme možnost vidět mrtvým námořníkům do obličeje a já už dnes vím, kde vzali tvůrci Pirátů z Karibiku inspiraci.

Herecké obsazení není vůbec neznámé. Zahrála si zde například Adrienne Barbeau, kterou si bude nejspíš nejvíc pamatovat z filmu Creepshow (1982). Zahrála si i menší roli ve filmu The Thing. Nejznámější herečkou je bezesporu Jamie Lee Curtis, která zde však příliš nezazářila a kromě svého řevu ani moc nepředvedla. Její role mi totiž přišla úplně nezajímavá a představovala vlastně takovou lehčí děvu, která ráda stopuje.

Film The Fog stojí určitě za podívání, i když znám lepší Carpenterovy filmy. Nejzajímavější je atmosféra, hudba a samotný děsivý příběh. Samotné efekty jsou na docela slušné úrovni a jsou taktéž příjemným doplňkem filmu.


Hodnocení:
Bohužel mám i několik velkých výhrad, které mi nedovolí dát víc 70%.

Žádné komentáře:

Okomentovat