0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

18. 12. 2012

Fear (1996)

Dávejte si dobrý pozor s kým začne vaše dcera chodit!
Nicole žije celkem spořádaný život. Její otec má novou manželku a nevlastního syna. Doma je nucena se řídit pravidly, které její otec vymyslel, aby normálně fungoval rodinný chod. Se svou kamarádkou Margo se jednoho dne rozhodnou navštívit jednu párty. Na ní se seznámí s pohledným Davidem. Přeskočí mezi nimi jiskra a začnou spolu chodit. Ze začátku je všechno v největším pořádku a jejich láska kvete, ale postupem času se začíná Davidovo chování měnit k nepoznání. Začínají první hádky a následují usmíření. Její otec Steve ale Davida nemá rád hned od začátku. Jeho obavy, které neberou ostatní vážně, se brzy naplní a konflikty s Davidem vyústí v otevřenou bitvu. Z hodného mladíka se stane postrach pro celou rodinu a teror začíná.



Český název: Milenec nebo vrah
Režie: James Foley
Rok výroby: 1996
Délka: 97 min
Země: USA

Hrají:
William Petersen ... ( Steve Walker)
Reese Witherspoon ... ( Nicole Walker)
Mark Wahlberg ... .( David McCall)
Amy Brenneman ... ( Laura Walker)
Alyssa Milano ... ( Margo Masse)
...a další


Tento thriller má na svědomí americký režisér James Foley. Aby měl jeho film u diváků úspěch, musel hlavně vybrat dobré herecké obsazení což se mu povedlo. Jde spíše o režiséra průměrných filmů a i zde nakonec nedopadl o moc lépe. Mezi jeho další díla patří Reckless, Glengarry Glen Ross, Who’s That Girls, Two Bits, The Chamber, The Corruptor, Confidence a Perfect Stranger.
Ze začátku nám film spíše připomínal romantické drama, kdy mladá nezkušená Nicole objevuje tajemství a krásy první lásky. Nevinně vypadající chlapec jí okouzlil na první pohled a vůbec na ni v ničem nenaléhá. Typický průběh většiny romantických filmů, který ovšem tady začne nudit. Protože se skoro prvních 20 minut vůbec nic neděje, tak mě k životu opět probudila famózní jízda na horské dráze, kdy jsem začal tiše závidět. Potom se to konečně začalo trochu víc rozjíždět a David začal ukazovat pomalu svojí pravou tvář. On i jeho kamarádi jsou pěkná kvítka a hlavně děvčata si nemůžou být v jejich společnosti ničím jista. První náznaky agresivity jsou ještě odpuštěny, ale poté co se do jejich vztahu začne angažovat otec Steve, tak se film konečně rozjede. Největším zážitkem a zrovna i nejlepší část filmu přijde zhruba posledních 15-20 minut před koncem. Zde se projeví naplno zvrácenost a krutost hlavní postavy a nastane menší teror, který je ale bohužel taky jen průměrný. Ve srovnání s filmem Funny Games U. S. je to jen nevinné laškování.
V roli Davida se nám představil tehdy začínající herec Mark Wahlberg. Právě jeho výkon bych zařadil za asi nejlepší podívanou v celém filmu. Jeho šílený pohled a rychlé změny chování ve vás opravdu na chvíli vyvolají pocit, že ten chlap není úplně v pořádku. Děvčata jistě ocení jeho vypracované tělo a muži naopak závidí scény s Reese. Zahrál si ve filmech The Basketball Diaries, Planet of the Apes (2001), The Perfect Storm, The Departed, Invincible, We Own the Night nebo Max Payne.

Hlavní ženskou roli dostala tehdy dvacetiletá Reese Witherspoon, dnes již velice uznávaná herečka, kterou všichni znají nejspíš z komedie Legally Blonde. Tato půvabná herečka se objevila v celé řadě velice úspěšných filmů, ale i v několika průměrných až podprůměrných. Zde vypíšu jen ty filmy, které se hororu přímo dotýkají - Little Nicky, American Psycho. Starostlivého otce si zahrál William L. Petersen (The Beast, The Skulls). Více si oněm můžete přečíst v sekci osobnosti. Ve vedlejší roli se objevila další známá herečka Alyssa Milano, kterou si bude nejspíš pamatovat z filmu Commando, kde hrála Arnoldovu dceru nebo seriálu Čarodějky.

Průměrný thriller, který vás nejvíce osloví až na konci. Nic méně musím říct, že hlavně herecké výkony drží tento film nad vodu.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat