0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

18. 12. 2012

Fangs (2001)

Geneticky upravení netopýři ohrožují obyvatele malého městečka Scottsville.
Profesor Fuller provádí v univerzitní laboratoři genetický výzkum netopýrů. Jedné noci se jeho zmutovaní miláčci dostanou z klecí, zabijí ho a odletí do noci. Jeho smrt vyšetřuje policistka Ally Parksová, která se z něčím podobným ještě nesetkala. Na pomoc jí přichází místní veterinář John Winslow, se kterým si zrovna moc do oka nepadnou. Jenže se v městečku vyskytnou další úmrtí a všechno nasvědčuje tomu, že za tím skutečně stojí netopýři, ze kterých se stala krvežíznivá monstra. Vyšetřování komplikuje jak samotný šerif, tak i ambiciózní boháč Carl Hart, jenž skupuje všechny pozemky, aby zde postavil honosné domy pro movité klienty. A netopýři mu teď stojí v cestě, protože by to mohlo poškodit dobré jméno města Scottsvillu a on by tím přišel o velké zisky. Zmutovaná monstra se však nezastaví před ničím a připravují se na rozhodující úder na bezbranné obyvatele.



Český název: Tesáky
Režie: Kelly Sandefur
Rok výroby: 2001
Délka: 91 min
Země: USA

Hrají:
Corbin Bernsen ... (Carl Hart)
Whip Hubley ... (Dr. John Winslow)
Tracy Nelson ... (Ally Parks)
Katie Stuart ... (Genny Winslow)
Mark L. Taylor ... (Prof. Arthur Fuller)
...a další


Filmů s geneticky upravenými zvířaty existuje na světě již spousta, většina z nich však nestojí ani za řeč. Tento snímek patří zcela jistě mezi ně. Do režisérského křesla usedl Kelly Sandefur, kterého zřejmě moc lidí znát nebude, ale věřte, že jde o jednoho z aspirantů na nejhoršího režiséra všech dob. Kontroverznímu Uwe Bollovi nesahá ani po kotníky, a ti jež znají jeho filmy, určitě ví o čem mluvím. Snad všechny patří mezi odpadní skvosty hned několika žánrů a hororu nevyjímaje. Patří mezi ně například film Inhabited (2003), Combustion (2004) nebo I Downloaded a Ghost (2004).
Laciný scénář filmu je snadno předvídatelný, nudný a plný nesmyslů. Netopýří filmy všeobecně patří mezi nejhorší zvířecí horory, protože se zatím až na pár výjimek nenašel nikdo, kdo by udělal pořádné speciální efekty a zdokonalil tyto tvory pomocí digitálního zpracování, které by bylo na úrovni. Většinou se totiž filmaři spokojí s gumovým tvorem na provázku, jehož pohyby jsou naprosto nepřirozené, nebo digitálním hejnem, jenž nedokáže pořádně změnit směr letu a je na úrovni animovaných filmů. A to bych možná ještě nějakému tomu anime ublížil. Tady tomu není jinak. Netopýři jsou naprosto nepřirození, na první pohled umělí. Navíc zde neútočí přirozeně, ale jsou ovládáni člověkem jako nástroj k zabíjení.
Hororová atmosféra se mockrát za film nedostavila, protože většinu filmu zcela ovládla komická podstata, která srazila veškeré hororové potěšení až na dno. Nějakých krvavých scén jsme se vůbec nedočkali, protože netopýři vždycky svou oběť zasypali svými těly a potom už byl jen střih a mrtvola byla schovaná pod plachtou. Jediná scénka, která mě trochu víc zaujala, byla se psem na staveništi. Jinak to pro mě byla jen nuda, nuda a ještě jednou nuda. Sem tam se ve filmu objevila nějaká ta hláška, ale většinou šlo jen o laciný pokus diváka pobavit. Za zmínění snad stojí jen netradiční vybavení na průzkum jeskyně.

Posledním hřebíčkem do rakve jsou podprůměrné herecké výkony. Přestože si zde zahrálo několik známých herců, tak se po herecké stránce moc nevytáhli. Jakoby už předem tušili, že film bude jeden velký průšvih a tak přijdou o prémie. Nejznámějším hercem je šílený dentista Corbin Bernsen, který si zde zahrál movitého Carla Harta, jenž si za peníze koupil kohokoliv a cokoliv. Bohužel v tomto filmu se mi vůbec nelíbil a jeho výkon patřil mezi ty nejhorší. Další známou tváří je herečka Tracy Nelson, jenž budete asi nejvíc znát z detektivního seriálu Případy otce Dowlinga.

Tenhle film je absolutní ztrátou času a pokud jste si ho ještě nekoupili či jinak nesehnali, tak to raději ani nedělejte. Nedokážu si pomalu vzpomenout na jedinou pozitivní věc, kterou bych mohl pochválit. Snad jen na několik vtipných hlášek nebo momentek na které ovšem velmi brzy zapomenete.

Hodnocení:
20%

Žádné komentáře:

Okomentovat