0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

25. 12. 2012

Eyes of Fire (1983)

Hledali ráj , ale uprostřed indiánského území nalezli pouze peklo na zemi.
V malém kolonistickém městečku se chystají místní obyvatelé oběsit duchovního Willa Smythe, protože se dopustil několika neodpustitelných křesťanských hříchů, jakými je nevěra a polygamie. V poslední chvíli je však pouze vyhnán z města a tak se společně s několika svými následovníky vydává na nehostinnou pouť napříč indiánským územím, aby našli domov. V patách jim však nejsou pouze obávaní indiáni, ale i zálesák Marion Dalton, který chce zpátky získat svou ženu a dceru, které se přidali k uprchlíkům. Během své cesty jsou však nuceni cestovat lesem až naleznou malebně vyhlížející údolí s opuštěnými sruby a rozhodnou se zde usadit. Nikdo z nich však netuší, že toto území je ovládané démonickými silami a kolují o něm mezi indiány děsivé příběhy. Osadníci brzy poznají na vlastní kůži, že tohle místo pro ně rozhodně nebude zaslíbeným domovem.



Český název: Chladné oči v plamenech
Režie: Avery Crounse
Rok výroby: 1983
Délka: 90 min
Země: USA

Hrají:
Guy Boyd ... (Marion Dalton)
Dennis Lipscomb ... (Will Smythe)
Rebecca Stanley ... (Eloise Dalton)
Sally Klein ... (Fanny Dalton)
Karlene Crockett ... (Leah)
...a další


Tento westernově laděný horor nedávno vyšel v trafice a musím se na začátek přiznat, že mě zrovna dvakrát nenadchnul. Přestože podobně laděné kousky mám rád, tak zde jsem velice na rozpacích jak ho ohodnotit. Děj nás zavede na divoký západ, kde indiáni a běloši nemají zrovna vlídné vztahy, ale tento fakt rozhodně není hlavní náplní filmu. Již od začátku je patrné, že tvůrci neoplývali velkým rozpočtem, což lze asi nejvíce spatřit na kvalitě obrazu a samotných speciálních efektech, které jsou místy na hodně podprůměrné úrovni.

Ve filmu je ožehavým tématem křesťanství, které zde však není zobrazeno zrovna v růžovém světle a poukazuje na jeho špatné stránky a neduhy s nimiž se musíme potýkat i v dnešní době. Ctihodný duchovní Smythe rozhodně není zářným příkladem váženého představitele církve a svou víru pouze využívá k manipulování s nepříliš inteligentními a hlavně prostými lidmi. Za každou cenu po nich vyžaduje poslušnost a věrnost, ale jak uvidíme ani jeho bůh není všemocný.
Snímek místy připomíná spíše než horor jakousi mysteriózní pohádku pro dospělé o kouzelném údolí, nebo lépe řečeno prokletém a zákeřném lesním duchovi, který si nebere servítky s nikým kdo vstoupí na jeho území. Bohužel jeho zpracování a samotný zjev je spíše k smíchu a laciná maska připomíná takovou Sadako ze sekáče. Nikoho rozhodně nevyděsí, ale spíše dokonale rozesměje. O něco lepší je už způsob jakým čerpá sílu ze svých obětí, ale ten vám zde nechci moc popisovat, protože bych vyzradil asi to jediné co je na tomhle filmu zajímavého.
Samotná atmosféra připomíná jízdu na housenkové dráze, kdy právě probíhající děj nevýslovně nudí, aby se následně před námi objevila scéna při které skutečně zamrazí. Bohužel těchto prokrvení jinak docela chladného filmu se tu mockrát nedočkáme a jejich příchod očekávejte až v druhé polovině filmu. Do té doby je totiž celý snímek spíše jedna velká nuda. Jediné co trošku drží průměrnou kvalitu nad hladinou po celou dobu je slušný hudební doprovod, který určitě stojí za povšimnutí.

Herecké výkony většiny představitelů za moc nestojí, protože jejich nepřirozené vystupování a nezkušenost před kamerou vypadalo spíše než zajímavě docela trapně. Navíc mi nikdo z nich nebyl absolutně sympatický. Úsměv na tváři vám vykouzlí i finální podoba magických prvků, které se zde místy vyskytují. Pokud pominu špatně graficky zvládnuté blesky, barevné filtry a schválně rozmazaný obraz, tak opět dojdu pouze k dobře zpracovanému lesnímu tajemství a scéně s peřím! Tato pasáž je opravdovou pastvou pro oči a zřejmě v tento moment se tvůrci dostali navrchol svých možností. Právě tyto chvíle však tenhle film zachránili od blamáže.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat