0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

25. 12. 2012

Evil of Frankenstein, The (1964)

Baron Frankenstein se po letech vrací zpět na svůj zámek Karlstaad, aby zde pokračoval ve svém započatém díle. Ne všechno však jde podle jeho představ a tak musí vyhledat pomoc, která ohrozí všechno co zatím vybudoval.
Baron Frankenstein se po deseti letech vyhnanství vrací na svůj zámek Karlstaad. Společně se svým pomocníkem Hansem nachází své sídlo vyrabované a zničené. Jeho majetek si přivlastnil starosta vesnice, který býval kdysi jeho dobrým přítelem. Baron se pokusí vše získat zpět, ale je policií pronásledován a tak prchá do hor. Uvnitř jedné jeskyně nalézá zmrzlé tělo monstra, které tehdy stvořil. Za pomoci hypnotizéra Zoltána ho znovu oživí, ale proradný profesor ho využije ke svým účelům, které nejsou zrovna podle představ samotného barona.



Český název: Frankensteinovo zlo
Režie: Freddie Francis
Rok výroby: 1964
Délka: 84 min
Země: Velká Británie

Hrají:
Peter Cushing ... ( Baron Frankenstein)
Sandor Elès ... ( Hans)
Peter Woodthorpe ... ( Profesor Zoltán)
Kiwi Kingston ... ( monstrum)
Duncan Lamont ... ( Karlstaad Chief of Police)
...a další


Jedná se o další volné pokračování o legendárním Baronovi. Stejně jako oba předchozí filmy The Curse of Frankenstein (1957) a The Revenge of Frankenstein (1958) vznikl i tento z dílny společnosti Hammer. Bohužel u diváků se však nedočkal takových ovací, jako jeho předchůdci. Nejspíše hlavně proto, že u režisérského křesla vystřídal zkušeného Fishera (který mimo jiné natočil později i další filmy o Frankenstainovi) tehdy ještě nepříliš známý Francis, jenž měl na svém kontě několik filmů, ale pouze film Paranoiac (1963) zaznamenal větší divácký ohlas. Svému zdatnějšímu kolegovi se nemohl vůbec rovnat, ale nelze hledat chyby jen u něj. Samotný scénář se zcela lišil od svých starších bratříčků a po dějové linii s nimi nemá vůbec nic společného a na nic nenavazuje. Tím si samozřejmě u diváků pohoršil a je označován za jeden z nejhorších hammeráckých počinů.
Hlavní změnou byl pro diváky fakt, že samotný baron se změnil a ze záporné postavy se z něj stal mírumilovný člověk, který se snaží napravit svou reputaci. Cítí se poškozený a neustále obviňuje ostatní, že mu ubližují když on jim přece nic ,,neudělal‘‘. Tím jsme ochuzení o prvky, které zdobily předešlé díly. Aby tvůrci přece jenom udělali s nimi nějakou souvislost, tak nám dopřáli vzpomínkovou scénu o stvoření monstra. To samotné vypadalo trochu směšně se svým rozpláclým obličejem, ale hrůzu jako takovou samozřejmě vzbuzovalo. Na Borise však nemá v žádném případě. Ani tentokrát jsme však nebyli ochuzeni o záporné postavy. Těch tu bylo hned několik: od starosty, přes policejního šéfa až po samotného profesora Zoltána, který udělá z monstra zlodějíčka.

Přes všechny své menší zápory však tento film patří zcela jistě do průměrných filmů, které stojí za to vidět. Hlavně díky své atmosféře, která byla i tentokrát velice slušná a hudbě (o které netřeba mluvit). Tohle jsou dva faktory o kterých vím, že je společnost Hammer jimi proslavená. Každé jejich dílo má své osobité kouzlo, které si podmanilo spousty fanoušků po celém světě. Nejzajímavější pasáží je až řádění monstra. Máme možnost vidět několik vražd, krádeží, romantické chvilky i jasný důkaz, že alkohol je metla lidstva. Jaký má vliv na samotné monstrum můžete spatřit pokud se dodíváte až dokonce.
Musím rovněž pochválit výběr prostředí, kde se natáčelo. Zámek tyčící se na úpatí skalisek, hluboké lesy, skaliska i samotná jeskyně dodaly filmu osobité kouzlo, které mě kromě hereckých výkonů dostalo asi nejvíc. Na tehdejší dobu se nám předvedly i solidní speciální efekty a triky, kterých jsme si mohli užít asi nejvíce právě v již zmíněné vzpomínkové scéně. Skvěle vybavená laboratoř a důmyslnost zařízení může s klidem dát do kapsy i většinu dnešních filmů, které mají k dispozici nejmodernější techniku.

Hercům zcela jasně dominoval Peter Cushing, který předvedl standardně svůj skvělý výkon a byl obrovským tahounem celého filmu. Jeho charisma a um jsme mohli vidět ve spoustě filmů, ve kterých se objevil. Patří mezi ně například Biggles: Adventures in Time (1986), Legend of the Werewolf (1975), Tales from the Crypt (1972), I, Monster (1971) a další filmy o Baronu Frankenstainovi.

Tento film má své plusy i mínusy. Mě osobně se docela líbil a i když jsem viděl lepší filmy na toto téma, tak pořád jde o trochu lepší průměr. Bohužel se na něm projevil slabší scénář a vadilo mi, že některé informace, které se mi ve filmu dostaly nesouhlasily s tím, co jsem viděl předtím. Přestože tento díl nenavazoval na své předchůdce, tak se mohli držet určitých faktů.

Hodnocení:
Za mě 60% a to i díky ožralému monstru.

Žádné komentáře:

Okomentovat