0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

31. 12. 2012

Devour (2005)

Oslavu svých jednadvacatých narozenin si Jake určitě představoval úplně jinak!
Poslední dobou se osobní život Jakea Graye nevyvíjí zrovna podle jeho představ. Již delší dobu jej pronásledují podivné vize a hrůzostrašné můry, kterým on sám moc nerozumí. Cítí však, že se schyluje k něčemu zlému. V den jeho jednadvacátých narozenin mu jeho dva kamarádi Conrad a Dakota ukáží internetovou hru Pathway, která navždy změní jejich životy. Poté co se někdo pomstí jeho šéfovi, který mu dal zrovna vyhazov si Jake myslí, že jde jen o nějaký žert, ale když se oba jeho přátelé začnou měnit k horšímu, změní velmi rychle svůj úsudek. Když Conrad i Dakota spáchají vraždu a následně se i sami zabijí, začíná Jake zoufale pátrat po tvůrcích oné pekelné hry. Při svém pátrání se seznámí s pohlednou dívkou Marisol, která mu nabídne pomocnou ruku. Oba začnou postupně odkrývat děsivé tajemství, které má nějakou spojitost s jeho vlastní minulostí a rodinou. Musí si však pospíšit, protože mrtvých začne přibývat a je jen otázkou času, kdy přijde na řadu sám Jake.



Český název: Cesta ke zlu
Režie: David Winkler
Rok výroby: 2005
Délka: 90 min
Země: USA

Hrají:
Jensen Ackles ... (Jake Gray)
Shannyn Sossamon ... (Marisol)
Dominique Swain ... (Dakota)
William Sadler ... (Ivan Reisz)
Teach Grant ... (Conrad Dean)
...a další


Většinu z vás nejspíš napadne, že jde zase jen o další kousek, který se točí okolo nějaké podivné hry. Nejste daleko od pravdy, ale ta je zde tak trochu pouze jakýmsi módním doplňkem, protože jak brzy poznáte, pravá podstata filmu je trošku někde jinde. Již na začátku nám tvůrci nabídnou několik velice podivných snových scén, či lépe řečeno vidin hlavního hrdiny, které patří k tomu nejlepšímu co je zde k vidění. Atmosféra se v tu chvíli dostává do slibného tempa a divák nedočkavě vyhlíží, jakýmže směrem se film vydá. To však ještě netuší, že právě tyto momenty patří k tomu nejlepšímu co nám film nabídne.
Následně se totiž začneme blíže seznamovat s našim hlavním hrdinou, jeho kamarády a rodinou. Na tom by nebylo nic moc zvláštního, kdyby divák nebyl lehce zmatený, cože je vlastně realita a co fikce. Na jednu stranu bylo jen dobře, že si tvůrci chtěli pohrát s divákovou myslí, jenže když už došlo na opravdový mord, tak napětí vyšumělo do ztracena. Vše podstatné totiž vždy utne otravný střih a my tak zůstaneme ošizeni o tu nejlepší zábavu. Následné naaranžování mrtvol sice vypadá k světu, ale musíme se spokojit pouze se slovním popisem oné hrůzné události, místo aby na nás vybafla nějaká ta brutalita a začala stříkat krev.
Korunku všemu nasadil scénárista tím, že do filmu přidal i okultismus a obohatil tak příběh satanistickou zápletkou. No slovo obohatil není moc výstižné! Dočkáme se zde totiž opět jen několika náznaků a dlouhých dialogů, které nám sice po jedné stránce mají dopomoci odhalit skutečnou podstatu filmu, jenže opět zde není k vidění nic moc důležitého z čehož by zůstalo divákům něco nezapomenutelného v paměti. Samozřejmě několik světlejších chvilek zde je, ale k těm přijdeme jako slepí k houslím. Jakmile se totiž začne na place dít něco zajímavého, tak to tvůrci nikdy nedotáhnou do zdárného konce, následuje opět další střih a my už pak jen vidíme finální naaranžování další oběti. Což o to, místy je to opravdu zajímavá podívaná, jenže já chtěl vidět celkový postup a ne jen finální výrobek. Naštěstí tu byla ke slyšení celkem povedená hudba, která mi to všechno alespoň částečně vynahrazovala.
Herecké obsazení bylo vybráno opravdu zajímavě a při soupisce jmen jsem začal vrtět nedočkavostí. Jensena Acklese mám ještě živě v paměti ze seriálu Lovci duchů, kde podával hodně slušné výkony a i zde patřil k tomu lepšímu. Pohledná Shannyn Sossamon byla příjemným zpestřením filmu a tuto herečku mám rovněž docela rád. Její výkon byl sice hodně průměrný, ale určitě se za něj nemusí stydět. Podobně tomu bylo i u druhé dívky Dominique Swain, jejíž postava byla pro mne zlatým hřebem večera. Bohužel zde nedostala moc velký prostor a její zmizení ze scény mě rovněž docela naštvalo. Absolutně jej tvůrci nezvládli a už tímto krokem u mě film jako celek začal klesat v oblíbenosti směrem dolů.

Čím víc se blížil konec filmu, tím jsem začal být více zmatenější a především otrávenější. Původní myšlenka vyšuměla do ztracena a tvůrci se nám pokoušeli nabídnout hned několik svých vlastních alternativ, které je zřejmě napadli během natáčení, protože film svedly spíše na jakési velmi podivné rozcestí. Osobně mám sice rád vše co se týká satanismu, ale místo aby se jej pokusili trochu více ve filmu rozvinout, tak se úplný finish pokusili co možná nejefektivněji ufiknout. Tím si však rovněž zrovna dvakrát nepomohli, protože mě spíše ještě více znechutili a já si uvědomil, že jsem při sledování tohoto snímku zbytečně ztrácel čas a měl jsem jít raději na pár chlazených.

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat