0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

30. 12. 2012

Dentist 2, The (1998)

Šílený zubař se vrací...
Šílený doktor Feinstone jednoho dne uteče z kliniky, kde jej zavřeli na konci prvního dílu. Změní si identitu (doktor Caine) a odjede do malého městečka Paradise. Rozhodne se zde usadit a začít nový život. Jeho šílené představy a touhy nyní dokáže celkem ovládat a nechce na sebe zbytečně upozorňovat. Osud tomu však chtěl, že samotného dentistu začal bolet zub a musel vyhledat odbornou pomoc u místního zubaře. Ten provede ovšem osudnou chybu a doktora Caina špatně ošetří. Probudí v něm opět touhu vyčistit všechnu špínu v lidském chrupu a ubližovat svým pacientům. Nešťastný doktor záhadně zemře a Caine zaujme jeho místo. Místní obyvatelé ještě netuší, cože je nový doktor zač. Nastává čas utrpení, které poznají někteří z nich už velmi brzo na vlastní kůži. Dokáže Caina vůbec někdo zastavit?



Český název: Dentista 2
Režie: Brian Yuzna
Rok výroby: 1998
Délka: 100 min
Země: USA

Hrají:
Corbin Bernsen ... (Dr. Lawrence Caine/ Dr. Alan Feinstone)
Jillian McWhirter ... (Jamie Devers)
Lee Dawson ... (Robbie Mauro)
Linda Hoffman ... (Brooke Sullivan)
Jeff Doucette ... (Jeremy Wilkes)
...a další


Pokračování ne příliš úspěšného, ale přesto průměrného filmu The Dentist (1996). Oba díly má na svědomí stejný režisér Brian Yuzna. Zatímco v prvním díle jsme měli možnost sledovat postupnou změnu doktorova chování, mučení svých pacientů či manželky, tady nám byl Feinstone zobrazen trochu jinak. Pořád je to šílenec o tom žádná, ale ze začátku to vypadalo, že se opravdu změnil. Opět se choval velice slušně a zdvořile, ale v hloubi duše v něm jeho chorobná touha po čistotě a odstranění špíny pořád doutnala. Občas dostává záchvaty zuřivosti, které vyřeší tím, že si pořeže ruku a uklidní se. Vše se změní, když venkovský doktor pochybí při zákroku a špatně mu spraví zub. Feinstone, který byl a troufám si říct, že i pořád je velice dobrým dentistou, to nedokáže překousnout a doktora z pomsty zabije. Tím se mu otevřela cesta znovu obnovit svou lékařskou praxi a zaujme jeho místo. Bohužel jeho záchvaty a halucinace jsou už tak časté, že je už nedokáže ovládat a utrpení jeho pacientů vypukne nanovo.
Doktora Feinstona\Caina si zahrál opět skvělý Corbin Bernsen, který zopakoval parádní výkon z prvního dílu. I tentokrát zcela ovládl celý film a patřil k tomu nejlepšímu na co se dalo dívat. Bohužel mi tentokrát chyběly jeho skvělé hlášky a přísloví, kterými byl první díl přesycen.

Opět se zde objevila jeho filmová manželka Linda Hoffman, kterou v prvním díle zcela znetvořil. Jaké bylo, ale mé překvapení, když jsem jí uviděl opět krásnou a zcela bez šrámů. Asi byla na plastice. Tentokrát jsme byli ochuzeni o její půvaby, kterými ozdobila první díl. Její role byla zcela podřadná a zřejmě se ve dvojce objevila jen proto, že její postava si najala detektiva, který měl Feinstona najít. Nemůžu ale popřít, že úvodní scéna, ve které figurovala, se mi velice líbila. O hlavní ženskou hrdinku jsme však ani tentokrát nebyli ochuzeni. V roli Jamie se nám představila charismatická herečka Jillian McWhirter (Havoc, Progeny), která se stala novou bohyní pro šíleného dentistu. Ona jediná z něho nemusela mít vůbec strach, ale jen do doby, kdy zubař zjistil, že má přítele. Film okořenila jedna menší scénka, která jistě potěší hlavně mužské publikum a můžu říct, že bylo vidět opravdu hodně. Její herecký výkon bych hodnotil průměrně, protože na ní byla občas vidět křečovitost a lehké přehrávání.
Ostatní herci se mi moc nelíbili a musím poznamenat, že ač nejsem žádný krasavec, tak tady byla přehlídka opravdu, ale opravdu hnusných herců. Jejich výkony nechci ani moc komentovat, protože až na pár jedinců většinou neřekli víc, jak pět vět.

Co se týká samotného zpracování filmu jsem lehce na vážkách. Zatímco jednička byla nabitá jistou dávkou zvrácenosti a do jisté míry celkem dobře zpracovaným trýzněním nevinných lidí, tak dvojka se nese v duchu jakési romantiky, kterou dentista projevuje k hezké Jamie, do které se zamiloval. Scény, kdy jeho oběti trpí jsou velice podobné těm z prvního dílu a moc nového jsme neviděli. Zřejmě Yuzna vyčerpal veškerou inspiraci u jedničky a dvojku trochu odfláknul. I když takové mučení tlusté Bev se mi líbilo. Také hudba byla ovlivněná prostředím v němž se film odehrával a my jsme měli možnost slyšet střídání několika hudebních žánrů. Od country, folku až po romantické melodie, které jsou sice pěkné v jiných filmech, ale do hororu se moc nehodí. Konec filmu se moc nelíbil a těm co ho neviděli bych chtěl jen říct, že se filmaři nechali zřejmě inspirovat u některé z četných černých komedií.

Dentista 2 je film na který se dá určitě podívat, ale pokud vám můžu poradit, nedívejte se na něj dřív než na jedničku. Některé z vás by mohl znechutit a vy by jste tak přišli o celkem zajímavou podívanou, kterou první díl jistě nabízí. Oba díly bych zařadil mezi průměrné filmy, ale jednička je přece jenom lepší. Rada na závěr: snažte se nenaštvat svého zubaře, protože by vás to mohlo hodně bolet!!!

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat