0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

29. 12. 2012

Dementia 13 (1963)

Hrad rodiny Haloranů obchází tajemný vrah se sekyrou.
V nádherné zemi zvané Irsko má své honosné sídlo rodina Haloranů. Každoročně se tu tato povedená rodinka schází k uctění památky mrtvé Kathleen. Dívka jako malá záhadně utonula v rodinném jezírku. I tento rok se tu matka, synové Richard s přítelkyní a Billy sešli k této smutné události, ale letos se bohužel nemůže dostavit nejstarší syn John, který podle tvrzení jeho manželky Louisy ,,odcestoval pracovně do New Yorku‘‘ a tak přijela sama. Všechno by proběhlo v pořádku, kdyby se po okolí hradu nezačal procházet vrah se sekyrou a nezačal zabíjet členy rodiny a místní občany. V historii této rodiny se odehrálo děsivé tajemství, které nyní vyplouvá opět na povrch. Dokáže někdo vraha zastavit dřív, než budou všichni po smrti?



Režie: Francis Ford Coppola
Rok výroby: 1963
Délka: 75 min
Země: USA

Hrají:
William Campbell ... ( Richard Haloran)
Bart Patton ... ( Billy Haloran)
Luana Anders ... ( Louise Haloran)
Eithne Dunne ... ( Lady Haloran)
Derry O'Donavan ... ( Lillian)
Patrick Magee ... ( Justin Caleb)
...a další


Film pochází z produkce Rogera Cormana, který dal šanci vyniknout Francisi Ford Coppolovi, který do té doby hrával v jeho filmech. Dal mu menší rozpočet a chtěl po něm natočit během pár dnů film. Coppola se tohoto úkolu ihned ujal a s velkou vervou zplodil tento snímek. Jestli úspěšně, to musíte posoudit sami. Mně se film líbí. Coppola se ale hlavně proslavil natočením legendárního třídílného filmu The Godfather. Také další jeho filmy určitě stojí za zmínku, protože jsou taktéž úspěšné: jde především o Draculu (2002), The Rainmaker, Rumble Fish, Apocalypse Now.
Nádherná příroda dala šanci vyniknout tomuto filmu, hlavně co se prostředí týče. Irsko je zemí nádherných lesů, rákosem zarostlých jezer i starobylých hradů, zámků a zřícenin. Tato konspirace se do filmu skvěle hodila a Copollovi tak pomohla výrazným dílem k úspěšnosti tohoto snímku. Skvělá tajemná hudba nabudila tu správnou atmosféru a mistrovsky zvládnutá kamera nám ukázala co všechno s ní uměli už v roce 1963. Záběry, které se natáčely pod vodu, byly čisté a pěkné.
Tento film ale není čistokrevným hororem, jde spíše o film s detektivní zápletkou, takže bych ho spíš přiřadil k thrilleru, ale každý má svůj vlastní názor. Vražd jsme tam pár viděli, ale právě tyto záběry se mi moc nelíbily, protože padající sekyra se objevila vždy v jiném záběru, než tělo oběti a připadalo mi to trochu slabé. Zhruba za polovinou filmu bylo navíc vrahovi vidět do tváře, takže bylo po překvapení a pak už se jen čekalo na to, kdy ho chytí.

Herecké výkony byly průměrné a nikdo nějak nevyčníval nad ostatní. Pěkné blondýnky byly určitě příjemným zpestřením filmu ale na to si Coppola vždycky potrpěl. V roli doktora Caleba se představil Patrick Magee (Telefon, The Black Cat), ostatní herci jsou pro mě celkem velkou neznámou.

Jde o černobílý dobře natočený film s průměrným dějem, ale celkem dobrou zápletkou. Hlavní dominantou filmu je prostředí a kamera. Pro nenáročného diváka to bude určitě zajímavá podívaná, ale nečekejte nějaké gejzíry krve, to snad v té době ani nebylo možné. Na to, že měl Coppola málo času na jeho natočení, můžu jen obdivovat jak se s tím popral.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat