0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

29. 12. 2012

Delitto in prima serata (2000)

Dělat modelku může být mnohdy i smrtelně nebezpečné!
Během posledního roku bylo zavražděno několik známých modelek a policie marně pátrá po bestiálním vrahovi, který své oběti vždy šeredně zohavil. Nemůžou najít žádnou kloudnou stopu, která by jim pomohla k jeho dopadení. Po delší pauze najednou vypukne další série vražd a případu se ujímá detektiv DiPalma. Ani on si však během vyšetřovaní nevede o moc lépe, nežli ostatní policisté a počet obětí začne rapidně stoupat. V téže době vstupuje do světa přehlídkových mol a fotoateliérů mladičká Francesca, která neměla zrovna nejlehčí dětství. Trápí jí vzpomínky z minulosti i vztah se svou matkou. Díky tomu se i ona dostává na seznam podezřelých osob, ale kdo se skutečně skrývá pod maskou bestiálního vraha?



Český název: Vražedná přehlídka
Režie: Alessandro Capone
Rok výroby: 2000
Délka: 85 min
Země: Itálie/Kanada
Alternativní název: Primetime Murder

Hrají:
Sascha Zacharias ... (Francesca Werther)
Luca Venantini ... (Marco)
Marisa Berenson ... (Martha Werther)
Yvonne Sciò ... (Claudia)
Ray Lovelock ... (Adam)
... a další


Italská gialla byla kdysi ve velké módě a v této zemi jich vzniklo někdo desítek. Tyto krvavější detektivky nejvíce proslavili takoví režiséři jako Argento, Mario Bava či Lucio Fulci. Hlavním základem je dobrá detektivní zápletka, pěkné ženy a zajímavé mordy. Tento snímek si vzal od každého něco, ale ani to mu nestačilo aby si vydobyl nějaký větší úspěch u diváků. Popravdě jsem měl u něj hodně rozporuplné pocity, protože mi to všechno přišlo tak trochu „laciné“. Především pak většina hereckých výkonů za moc nestála a nepomohl tomu ani fakt, že se zde objevila cela řada známých českých herců a hereček.

Ve vedlejších rolích zde lze vidět například Vladimíra Čecha, Aňu Geislerovou, Vladimíra Marka, Bořivoje Navrátila, Romana Zacha či Tomáše Krejčíře. Jejich přítomnost byla ovlivněna i tím, že se film natáčel u nás v ČR. Většina z nich však zůstala hodně za očekáváním a to především i díky tomu, že měli ve filmu jen velmi malý prostor. Snad jedině Aňa dostála svému jménu a za svůj předvedený výkon se stydět nemusí (podobně jako V. Marek). Ani zahraniční herci však nebyli o moc lepší a místy jsem měl obrovské nutkání to vypnout.

Svět modelek mě nikdy nějak zvlášť nebral, přestože z titulních stránek na mě hleděli pohledné dívky. Většina z nich je však tak vychrtlých, až to pěkné není. Zde tomu naštěstí tak není, protože ačkoliv se děj točí okolo modelingu, tak se žádné velkolepé přehlídky nekonají. Tvůrci se naštěstí zaměřili na zabíjení a dokonce se zde dočkáme i několika pokusů o jakousi psychologickou hru. Tím mám namysli těch pár „zvratů“, které nám měli poplést hlavu. Bohužel to chtělo trošku více šťávy, jelikož atmosféra často postrádala jakékoliv napětí a náboj. Některé pasáže byly protahovány až moc a k ničemu kloudnému to nevedlo.

Musím však ocenit tempo vražd, které byly na první pohled i dokonce mírně „nápadité“. Ne to zas kecám, protože většina z nich se odehrávala podle naprosto stejného scénáře. Co z toho, že se v těchto chvílích atmosféra poněkud zvedla, když to páni tvůrci nedokázali nikdy pořádně dotáhnout ke zdárnému konci? Stereotypní záběr na cvakající nůžky a následně zakrvácenou oběť = NUDA! Naštěstí do toho sem tam namíchali i zajímavější scénky s břitvou či bungee jumpingem bez lana.

Hodnocení:
Hodně dlouho jsem zvažoval, jaké mám dát hodnocení a nakonec jsem se rozhodl přece jenom dát průměrných 50 %, ale s přimhouřeným okem. Hlavní zásluhu na tom má jak Aňa, tak i těch několik světlejších okamžiků, které mi načas utkví v paměti. Doporučovat Vám však tento snímek rozhodně nebudu.

Žádné komentáře:

Okomentovat