0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

29. 12. 2012

Delirio caldo (1972)

Italské giallo plné nahých děvčat, násilí a vražd.
Herbert Lyutak je velice zvláštní člověk. Pracuje jako kriminální psycholog a mezi svými kolegy je velice uznáván. Nikdo z nich však neví o jeho zvrácené stránce a tou je zabíjení mladých dívek. Jednoho dne se v něm cosi zlomí a on už dál nechce pokračovat v dráze sériového vraha, proto se rozhodne skoncovat se svým nechutným koníčkem a ke všemu se přiznat. Jenže ještě než k tomu dojde, začne v okolí docházet k dalším vraždám a je jasné, že na scénu přišel další zabiják. Herbertovi se naskytne příležitost alespoň částečně odčinit své hříchy, tak nic neřekne a začne s policií na případu spolupracovat. Přestože nezná vrahovu totožnost, má pocit, že to musí být někdo koho moc dobře zná. Vrah je však před svými pronásledovateli pořád o krok napřed, a to dohání Lyutaka k šílenství a navíc se v něm opět probouzí chuť zabíjet.



Český název: Delirium
Režie: Renato Polselli
Rok výroby: 1972
Délka: 102 min
Země: Itálie

Hrají:
Mickey Hargitay ... (Herbert Lyutak)
Rita Calderoni ... (Marcia Lyutak)
Raul Lovecchio ... (Inspektor Edwards)
Carmen Young ... (Bonita)
Christa Barrymore ... (Joaquine)
... a další


V sedmdesátých letech bylo italské giallo na úplném vrcholu. Postupně si toto filmové odvětví oblíbili takoví velikáni jako Sergio Martino, Lucio Fulci, Dario Argento a Mario Bava. Každý z nich natočil hned několik nezapomenutelných snímků a získali si obrovské množství fanoušků nejen v Itálii. Proto není divu, že se k nim brzy začali připojovat další a mezi nimi i Renato Polselli. Ten už měl menší zkušenosti s hororovým žánrem hlavně díky filmu The Vampire's Lover (1960). Tentokrát se rozhodl zaexperimentovat a rozhodně musím říct, že si vůbec nevedl špatně. Film Delirium určitě nepatří mezi klenoty ve svém žánru, ale ostudu mu taky neudělal.
Na rozdíl od většiny výše zmíněných režisérských kolegů se Renato vydal trochu odlišnou cestou. Detektivní podstatu snímku odsunul lehce stranou a přestože nás víceméně doprovázela po celou dobu jeho trvání, byla utlačena lehce do pozadí. Pan režisér si zřejmě nebyl zas až tak jistý při krvavých scénách, a tak většinu z nich točil ve tmě a mizerném osvětlení, aby toho moc vidět nebylo. Na jednu stranu je to dobře, protože tím může divákova fantazie pracovat na plné obrátky, ale na tu druhou se časem dostaví docela nuda. A právě tu měla za úkol zcela vymítit erotika. Ta se zde objevuje opravdu ve velkém a nutno podotknout, že na škaredou herečku zde nenarazíte. Právě tento fakt možná některé diváky odradí, ale co jiného má být správnou náplní klasického gialla než kupa mrtvých (krásných) ženských, že?
Bohužel právě největším kamenem úrazu je fakt, že tvůrci se erotickou pasáží zabývali mnohem více a detailněji, než tou hororovou. Atmosféra filmu sice čas od času skutečně začne gradovat ve velkém stylu, od toho jsou Italové v tomhle oboru skutečnými mistry, ale divák přece jenom očekává od gialla i něco víc než jen nahou ženskou. Trocha umělé krve se tu v ojedinělých případech občas objeví, ale většina vraždících scén je ve finální fázi utnuta a divák se tak po střihu dočká už jen nehybného těla. Docela často mi tenhle styl přišel hodně zbytečný, protože nás tímhle vlastně připravili o to nejlepší, co bylo ‘‘k vidění‘‘.

Herecké výkony většiny aktérů byli na solidní průměrné úrovni, která byla do jisté míry celkovým obrazem kvality celého snímku. Hlavní roli si zahrál maďarský floutek Mickey Hargitay, kterého může znát především z dalšího hororového kousku Lady Frankenstein (1971). Asi nejznámější tváří je herečka Rita Calderoni. Ta si zahrála například v takových filmech jako Der Richter und sein Henker (1975) nebo A Quiet Place in the Country (1969).

Delirio caldo se dá v klidu označit za průměrný kousek ve světě gialla. Občas sice nudí, ale dívat se na něj určitě dá, hlavně asi i díky velkému počtu erotických scén. Sličná děvčata se rozhodně nestyděla a byla pro film rozhodně velkým oživením. Bohužel si však tvůrci moc nevěřili co se vraždících scén týká, a tak je vyloženě odflákli či raději přerušili otravným střihem.

Hodnocení:
Průměrný film si žádá i průměrné hodnocení 50%.

Žádné komentáře:

Okomentovat