0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

29. 12. 2012

Deathwatch (2002)

Uprostřed války vojáci nesní o tom, že se stanou hrdiny. Modlí se, aby si vzpomněli, co je to být mužem. Čeká je nepřítel horší než válka.....
Píše se rok 1917 Západní fronta: Blátivá pustina s ostnatými dráty a zákopy. Země je nasáklá krví padlých a ve vzduchu je cítit dusný zápach smrti. Britská jednotka, nebo spíš hrstka jedinců kteří přežili, právě absolvovanou bitvu, obsadí německý zákop. Kromě spousty mrtvol, které jsou po celé délce zákopu objeví i tři živé německé vojáky. Jeden z vojáků Quinn (mimo jiné pěkný psychopat) má jiný názor o osudu zajatců než jeho velitel Jennings a dva z nich jsou mrtví. Ten co přežije zmateně povídá něco o temných silách, která je všude kolem a která donutí vojáky v zákopu se navzájem pozabíjet. Nikdo mu nevěří, ale během pár hodin, kdy se snaží prozkoumat nové prostředí a zajišťují zákop, se začnou dít podivné věci.



Český název: Mrtvá hlídka
Režie: Michael J. Bassett
Rok výroby: 2002
Délka: 94 min
Země: Německo / Velká Británie / Francie / Itálie

Hrají:
Jamie Bell ... (Charlie Shakespeare)
Rúaidhrí Conroy ... (Colin Chevasse)
Mike Downey ... (Martin Plummer)
Laurence Fox ... (Capt. Bramwell Jennings)
Hugh O'Conor ... (Anthony Bradford)
Andy Serkis ... (Quinn)
...atd


Tento film je prvním filmovým počinem režiséra Michaela J. Bassetta. Pro hororového fandu však jeho jménu nebude zas až tolik cizí. Po Deathwatch natočil další zajímavý horor, který známe pod názvem Wilderness (Pustina), který rovněž udělal na diváky i kritiky docela dojem. Oba filmy jsou zhruba na stejné úrovni a tak je docela překvapivé, že tento režisér zůstal pouze u těchto dvou filmů, když potenciál v sobě určitě má.
Válečných hororových filmů je jako šafránu a tak není divu, že tato duchařina z období první světové války přitáhla velkou pozornost. Děj filmu je postaven na slušném scénáři, který v sobě skrývá nejedno tajemství a překvapivé zvraty, které jsou divákům postupně odhalovány. Atmosféra má v sobě hned od začátku náboj tajemna a divák se od prvních minut zcela ponoří do děje. Ať už je to tím, že se film odehrává v bahnitých zákopech, nebo je prostě zaujala různorodá charakteristika postav. Kamerové záběry i střih odvedly skvělou práci a to i díky dobrému podsvícení a zakouření jednotlivých scén. Déšť, mlha, tma a strach dokáží pořádné divy s jakoukoliv silnou náturou. Když vás do toho všeho ještě doprovází mysteriózní hudba je o strašidelnou atmosféru postaráno. Na děsivých scénách se rozhodně nešetřilo a každou chvíli se objevovala scéna, při které si slabší povahy zakryjí oči.

Pokud si ale myslíte, že se objeví zástupy nemrtvých nebo hektolitry krve jste na omylu. Zlo se zákopu začne projevovat jen náznaky( které nebudu prozrazovat) a postupně se stupňuje.
Vojáků se pomalu začíná zmocňovat šílenství a beznaděj jednoho po druhém. Nic nového, ale v zákopech plných bahna, krve a mrtvol to vypadá opravdu dobře. Neustále čekají na to až se objeví pomoc - nikdo ale nepřichází a noc se z beznadějí snáší nad krajinou. Zachrání se, přežijí nebo jejich těla shnijí v bahně ve ztraceném zákopu? Musí se odsud dostat dřív, než se jich zmocní šílenství a nenávist vůči svým druhům.

Musím pochválit především výkony některých herců, kteří mají největší zásluhu na úspěšnosti tohoto snímku. Jamie Bell ( Billy Shakespeare) zahrál mladého, nezkušeného vojáka, a jeho postava se asi nejvíce ve filmu rozvíjí.. Musím ale hlavně smeknout velkou poklonu Andymu Serkisovi (Quinn), který předvedl skvělý výkon šíleného až psychopatického vojáka, který se raději místo pistole ozbrojil dřevěným kyjem pobitým hřeby a s neuvěřitelným odporem vůči německým vojákům se snažil i skalpovat mrtvolu nebo mučit vězně. Nebude chybět scéna, kdy si musí chlap pomoci v zákopu sám, když okolo není žádná ženská. Což určitě potěší hlavně dívky. I další herci se však statečně drželi a jejich výkony byly na hranici čistého průměru.
Z bonusového materiálu se můžeme dozvědět, že režisér Bassett lituje absence některých záběrů - hlavně těch, které měli rozvíjet samotné postavy, ale prý chtěli urychlit děj filmu - myslím že je to velká škoda. Možná vás všechny překvapí, že se film natáčel v okolí Prahy a Benešova a zahráli si tam i čeští herci v podání mrtvých němců.

Podle mého patří Deathwatch mezi nadprůměrné válečné duchařiny a takových klenotů by jsme si měli vážit. Protože filmů s podobným tématem mnoho nenajdeme. Přece jenom tam však chybělo trochu více lekacích scén, možná i víc záběrů na zhmotněné zlo- těch je opravdu málo. Časem si na hromady mrtvol a všudypřítomné ostnaté dráty zvyknete a začnete se trošičku nudit. To však neznamená, že bych vám tento film nedoporučil. Já osobně jsem rád, že ho mám ve své sbírce a kdykoliv se na něj rád podívám.

Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat