0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

28. 12. 2012

Dead Heat (1988)

Na vykrádání klenotnictví je nejlepší, když si oživíte nějakou tu mrtvolu!
Detektivové z Los Angeles Roger a Doug nyní řeší zapeklitý případ vyloupení několika bank a klenotnictví. Zrovna probíhá další loupež a policistům se podaří obklíčit klenotnictví z něhož posléze vyjdou dva podezřelí a strhne se přestřelka. Oba zloději jsou několikrát vážně postřeleni, ale zneškodnit se je podaří až po docela dlouhé době. Na pitevně pak detektivové dostanou velice znepokojující informace, že oba mrtví zloději již měli být dávno mrtví, protože už jednou zemřeli. Stopa je dovede až do firmy Dante Farmaceuticals, která si nedávno pořídila docela velké množství velice zvláštní látky, která byla nalezena v těle mrtvých zlodějů. Při prohlídce zařízení jsou oba detektivové napadeni podivným stvořením a Roger nakonec umírá. Jeho zdrcený kolega Doug a doktorka Rebbecka naleznou v budově podivné zařízení, které dokáže přivést mrtvé zpět k životu. Díky tomu se jim podaří Rogera znovu oživit a oba parťáci jsou rozhodnuti odhalit všechny, jenž stojí v pozadí všech loupeží. Roger na to má však jen dvanáct hodin, než se jeho tělesná schránka začne rozpadat.



Český název: Smrtelné horko
Režie: Mark Goldblatt
Rok výroby: 1988
Délka: 86 min
Země: USA

Hrají:
Treat Williams ... (Roger Mortis)
Joe Piscopo ... (Doug Bigelow)
Lindsay Frost ... (Randi James)
Darren McGavin ... (Dr. Ernest McNab)
Vincent Price ... (Arthur P. Loudermilk)
... a další


Tahle scifi-hororová komedie si během své životnosti získala celou řadu příznivců, ale i odpůrců. Na svědomí jej má Mark Goldblatt, který se povětšinu života motá okolo filmové branže, ale tohle byl jeho první celovečerní film v režisérském křesle. Přesto se mu podařilo docela dobře smísit humorné scénky s lehce mrazivou atmosférou. Začátek filmu se nesl ve spíše akčním duchu, kdy vzduchem lítaly kulky ostošest, a dva maníci v maskách kosí hromadu policistů. Na scénu pak vplují jako dvě laňky oba hlavní hrdinové a rázem je o zábavu postaráno.
Tak jako ve většině amerických filmech i zde tvoří dvojici dva parťáci, kteří jsou odlišní jako noc a den. Zatímco jeden se snaží být milý a většinu konfliktů řešit v klidu, ten druhý si hraje na toho zlého a přesto dokáže občas ze svých úst vypustit nezapomenutelnou hlášku. Tvůrcům se tentokrát podařilo dát dohromady opravdu dobrou dvojici herců, jak Treat Williams, tak i Joe Piscopo předvedli docela slušné výkony a bylo vidět, že je jejich práce neskutečně baví. To samozřejmě ocenili i diváci, kteří si tuhle dvojku oblíbili.
O něco horší to už bylo s kvalitou scénáře, který nám nabídl kromě několika solidních scén i několik koňských dávek nudy a absurdity. Děj byl totiž místy hodně nevyrovnaný a někdy až neskutečně nudný. Zvláště pak ke konci filmu. Ubylo totiž humorných momentů, hlášky už nebyly tak účinné a na samotných scénách bylo vidět, že jsou místy hodně odfláknuté a plné nelogických prvků. Samozřejmě tu však byla i spousta hodně dobrých momentů, které stojí za to vidět. Především pak scéna s oživlými zvířaty, která se tvůrcům neskutečně povedla. Alespoň už teď vím, že nebudu chodit do asijských bister na jídlo.

Dokonce i proměna jednoho z detektivů v oživlou mrtvolu se ukázala jako dobrý tah. Williams byl coby zombie opravdu působivý a i díky maskérům předvedl úctyhodný výkon. V této fázi už jeho kolega začal mírně prohrávat na body, protože jeho hlášky už tak směšné nebyly. Na závěr se musím přiznat, že jsem si teprve při náběhu závěrečných titulek všiml, že zde hraje i sám velký Vincent Price. Já jsem ho ve filmu vůbec na první pokus nepoznal a to tenhle chlapík patří mezi moje oblíbence.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat