0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

28. 12. 2012

Dead Calm (1989)

Skvělý australský film, který si nenechte ujít!

Manželé John a Rae se vzpamatovávají z tragické ztráty jejich malého syna, který zemřel při autohavárii. Rozhodnou se trochu si pročistit hlavu a tak vyrážejí na plavbu po moři na své jachtě jen oni dva a jejich roztomilý pes. Ze začátku si výlet užívají a hlavně k sobě hledají i cestu, která by ztvrdila jejich manželství. Jednoho dne uvidí v moři bezvládné mužské tělo. Vytáhnou ho na palubu. Když přijde muž k sobě, představí se jim jako Hughie a řekne, že si vyjel se svými přáteli na lodi po moři, ale všichni se otrávili jídlem a on je jediný, kdo přežil. John je dobrák od kosti a tak vyrazí na malém člunu obhlédnout loď Orpheus. Jakmile vyleze na palubu lodi změní se Hughie z milého chlápka na nemilosrdného psychopata. Unese jachtu i Rae a zanechá Johna na opuštěné a pomalu se potápějící lodi uprostřed klidného moře. Začíná tak Johnův boj o holý život i Raein boj s psychopatem, který vás upoutá na hodinu a půl k vašim obrazovkám.



Český název: Úplné bezvětří
Režie: Phillip Noyce
Rok výroby: 1989
Délka: 95 min
Země: Austrálie / USA

Hrají:
Nicole Kidman ... ( Rae Ingram)
Sam Neill ... ( John Ingram)
Billy Zane ... ( Hughie Warriner)
...a další


Film je natočený podle knižní předlohy Charlese Williamse (1963). Režisérem je Australan Phillip Noyce, který měl v té době na kontě jen pár neznámých filmů. Tento snímek se stal jeho startovním koněm v jeho dnes již velmi úspěšné kariéře. Mezi jeho díla patří Patriot Games, Sliver, The Bone Collector.

Pouze s malým rozpočtem, třemi herci a dvěmi loďmi se mu podařil natočil velice úspěšný thriller, který v té době obletěl doslova celý svět. Vsadil na osvědčené téma tísně a boje s psychopatem. Jednoduchý scénář a hlavně herecký talent byli tím hlavním příslibem pro úspěch.

Děj je rozdělený do dvou linií, z nichž obě jsou velmi zajímavé a výborně se střídají v zaujmutí diváka. První z nich se týká manžela uvězněného na potápějící se lodi, která skrývá děsivé tajemství i množství překážek, které ho brzdí od osvobození jeho ženy. Ano a ta druhá se týká právě jeho ženy a psychopata. Boj těchto dvou na malinké jachtě patří ke zlatému hřebu tohoto filmu. Rae nám ukáže co všechno je ochotná udělat pro svobodu a hlavně pro manžela. Výkony všech třech herců jsou na vysoké úrovni a sám nemůžu říct, kdo z nich byl nejlepší. Musím pochválit režisérův výběr, protože dnes už si nedokážu představit film bez jednoho z těchto skvělých herců.

Sam Neill: snad každý ho zná z filmů Jurský park, Even Horizon, Piano. Nicole Kidman: tuto herečku netřeba příliš představovat, protože snad v každém filmu ve kterém hrála byly její výkony naprosto perfektní (The Others, The Invasion). Roli psychopata zahrál skvěle Billy Zane, který v tomto filmu předvedl jeden ze svých životních výkonů. Jinak si zahrál ve filmech (Titanic, Demon Knight, Vlad).

Jde o skvělý thriller, který by vám neměl chybět ve vaší sbírce. Psychologický boj třech lidí, který je doprovázen skvělou hudbou Graema Revella. Určitě si nenechte ujít!!!

Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat