0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

28. 12. 2012

Day the World Ended, The (2001)

Tati? Jsi to ty?

Doktorka Stillmanová přijíždí z New Yorku do malého městečka Sierra Vista. Má zde pracovat jako školní psycholožka. Ovšem s moc dobrým přijetím se zde nesetkává. Obyvatelé jsou k ní hrubí, dávají jí najevo svou nechuť z její přítomnosti a vypadá to, že něco zatajují. Ve škole se seznamuje s chlapcem Benem. Ostatní žáci ho šikanují a nemají ho rádi. Všichni o něm říkají, že je divný. Ze začátku to chvíli trvá, ale mezi oběma začíná vznikat důvěra a přátelství. Doktorka zjišťuje, že má chlapec trauma z dětství, o kterém ale nechce moc mluvit. To se nelíbí místním ani jeho adoptivnímu otci lékaři McCannovi. Jedné noci se stane něco divného, protože z oblohy spadne zářící těleso do lesa a brzy začínají umírat někteří obyvatelé. Chlapec tvrdí, že je to jeho pravý otec, který je mimozemšťan. Propuká panika a všichni to začínají dávat za vinu právě doktorce a malému chlapci. Vraždy přibývají a naše dvojice bude muset bojovat o holý život. Kdo je tím záhadným vrahem? Má to snad něco společného z chlapcovou minulostí, kterou se všichni snaží udržet pod pokličkou?



Český název: Zánik světa
Režie: Terence Gross
Rok výroby: 2001
Délka: 91 min
Země: USA

Hrají:
Nastassja Kinski ... (Dr. Jennifer Stillman)
Randy Quaid ... (Dr. Michael McCann)
Bobby Edner ... (Ben)
Harry Groener ... (Sheriff Ken)
Kate Fuglei ... (Carlita)
... a další


Tento sci-fi horor se snažil vnést do svého žánru něco nového, ale moc se to nezkušenému režisérovi Grossovi nepovedlo. Zápletka filmu je sice zajímavá, ale určitě ne originální. Máme zde chlapce, který je obdarován zvláštní silou, kterou nemá zcela pod kontrolou. V dětství zažil traumatický zážitek, který si pořád nese ve své hlavě. Něco, o čem nesmí s nikým mluvit a na to dohlížejí ostatní obyvatelé městečka. Proto se jim vůbec nehodí, když do městečka přijede doktorka. Ta se začne ve všem šťourat a zadělá si na problémy. Když se osudné noci objeví záhadný tvor a začnou vraždy, vychází pravda pomalu najevo. V ději toho bohužel moc nového není a podobný průběh jsme měli možnost vidět už několikrát. Navíc celková kvalita snímku je velice průměrná a to ve všech směrech.

Producenti se snažili navodit atmosféru, kdy nám má být líto chlapce, kterému všichni ubližují, jenomže právě jeho představitel mi byl silně nesympatický a svým výkonem mě vůbec nepřesvědčil. A právě atmosféra je to, co jsem tady postrádal. Kromě několika hektických scén jsem se spíš nudil, protože se mi nedostávalo moc nových informací, které by mě posunuli v ději dál. Hodně se toho opakovalo a posun vpřed se objevil jen málokdy. Navíc kvalita záběrů a speciálních efektů byla na velice slabé úrovni. Většina se toho odehrávala ve tmě (tím myslím scény s monstrem) a v celé své ,,kráse‘‘ se objevil jen několikrát. Na začátku se nám ho snažili poodhalovat jen trošku, například temná silueta, která se pohybuje za stromy, nebo oko kterým se dívá přes škvíru ve dveřích. Samotné monstrum je velice špatně udělané a něco takového nemá v novém tisíciletí šanci. Kdyby se film natáčel o čtyřicet let dříve, tak by to byla bomba, ale to by se musel režisérského křesla ujmout někdo jiný. Na druhou stranu musím říct, že hudební doprovod se mi docela líbil. Výběr melodií se dobře hodil k právě probíhajícímu ději a tady můžu říct, že se občas podařilo alespoň trochu navodit příjemnou atmosféru. Co bych taky mohl chtít víc po filmu, který byl natočený pro televizní potřeby. Docela mě ještě překvapil herecký výběr, protože se tu objevilo pár známých tváří a jejich výkony byli docela solidní, což u mě zvedlo celkové hodnocení.

Hlavní roli dostala německá herečka Nastassja Kinski, která předvedla zcela jistě nejlepší výkon ze všech. Tato dnes již velmi zkušená herečka se objevila již v několika desítkách filmů. Zahrála si ve filmech: Tess (1979), Unfaithfully Yours (1984), Cat People (1982), Blind Terror (2001), Quarantine (1999).

Dalším známým hercem je Randy Quaid. Vidět jste ho mohli ve filmech: Brokeback Mountain (2005), Goya's Ghosts (2006), Frankenstein (1992), The Wraith (1986). Tady si zahrál nevlastního otce malého Bena a tato role mu skvěle padla. Jeho typický chladnokrevný herecký projev mu zajistil role v několika známých westernech (např. The Long Riders).

Jako celek mě film docela zklamal. Najdou se tady sice světlejší okamžiky, ale těch je málo. Docela se mi líbila hudba a výkon obou hlavních postav. Mínusem je ztvárnění monstra a chlapcův výkon.

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat