0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

28. 12. 2012

Dark Tower (1987)

Obrovský mrakodrap ovládají pekelné síly, které zabijí každého, kdo se jim postaví do cesty!
Při posledních opravách moderního mrakodrapu dochází k sérii podivných úmrtí. Vyšetřování je přiděleno detektivu Randallovi. Ten začíná podezřívat bohatou architektku Carolyn Pageovou, která byla vždy v době neštěstí uvnitř budovy. Postupem času však začíná být čím dál více přesvědčený, že toto místo ovládá temná síla, kterou sám brzy pocítí na vlastní kůži. Ta vyvolává ve svých obětech šílené představy, které je vrhnou do náručí nemilosrdné smrti. Každou nově nalezou stopou se však čím dál víc zaplétá do tohoto podivného případu a je jasné, že sám ho zvládnout nedokáže. Proto povolá na pomoc parapsychologa doktora Golda, ale ani on mu nezaručí, že nebude další na řadě.



Český název: Temná věž
Režie: Ken Wiederhorn, Freddie Franci
Rok výroby: 1987
Délka: 91 min
Země: USA

Hrají:
Michael Moriarty ... (Dennis Randall)
Jenny Agutter ... (Carolyn Page)
Carol Lynley ... (Tilly Ambrose)
Theodore Bikel ... (Dr. Max Gold)
Anne Lockhart ... (Elaine)
... a další.


Podle distributora se má jednat o další ze série kultovních filmů, ale jde jen o další chabý pokus vydělat co nejvíc peněz na důvěryhodnosti zákazníků. Ve skutečnosti jde jen o další z řady podprůměrných béček z osmdesátých let. Na svědomí ho má dvojice režisérů, z nichž je známý především Freddie Francis, který ve své kariéře natočil několik opravdu povedených hororových kousků. Patří mezi ně například Tales from the Crypt nebo The Evil of Frankenstein. Čím více se však blížil konec jeho kariéry, tím začala úroveň jeho snímků upadat a tento kousek je tím zdárným příkladem.
Začátek filmu má přitom docela slibný rozjezd. Přestože nejde o nic světoborného, podařilo se tvůrcům navodit jakousi směsici mysteriózní atmosféry a detektivní zápletky, která měla postupně gradovat. První úmrtí několika postav na sebe nenechá dlouho čekat a divák je namlsán touhou vidět, co si na něj pánové režiséři připravili tentokrát. Jenže potom jakoby mávnutím kouzelného proutku všechno napětí opadá a nastane půlhodina totální nudy a nezajímavých dialogů. Nic podstatného se neděje a jediné, co je nám neustále předhazováno přímo pod nos, je jakési rodinné neštěstí architektky a jejího manžela. Navíc se stejně nic kloudného nedozvíme a kromě dvou podivných snů ani neuvidíme.
Čím více se blížil závěr filmu, tím se snažili tvůrci přitvrdit na pilu a konečně se zase postupně vraceli do starých osvědčených kolejí, které nám ukázali na začátku. Opět bylo ve vzduchu cítit jakési příjemné napětí a na scéně se ukáže i několik nemrtvých. Bohužel jejich ztvárnění nepatřilo mezi top a tak se musíme smířit s průměrnými maskami, které nám hrůzu rozhodně nenaženou. Jedinou výhodou je, že detektivní podstata filmu na chvíli ustoupí té hororové a fanoušci tohoto žánru zcela nezatratí tento snímek. Podle mě se tak však stalo dost pozdě.

Největší záchranou od okamžitého vypnutí se tak stala především dobře zvolená hudba, která jako doprovod splnila svůj účel téměř bezchybně a docela se mi i líbila. Dalším faktorem byla účast pohledné herečky Jenny Agutter, která s nahotou ve filmech, jenž účinkovala, neměla nejmenší problém. Ale tady se moc neodvázala. Její výkon však patřil k tomu nejlepšímu co bylo k vidění. Hlavní roli detektiva Randalla si zahrál Michael Moriarty, známý především z béčkových hororů Troll, The Stuff a Q. Ani jeho výkon však nestačí alespoň na průměrné hodnocení.

Temná věž jako celek totiž moc dobře nedopadla. Najde se zde sice několik velice zajímavých pasáží (hlavně na začátku a na konci), ale to je dost málo. Snímek totiž po většinu času šíleně nudí a trvá zbytečně dlouho. Nenašel jsem zde absolutně nic, co by mě přinutilo si tenhle film pustit ještě někdy znovu.

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat