0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

12. 11. 2012

Scream 4 (2011)


Pojďme změnit pravidla hororových „remaků“ jednou provždy!!!
Sidney se po letech vrací zpět do Woodsboro, aby se zde účastnila propagace své nové knihy a při té příležitosti navštívila svou tetu a sestřenici Jill. Kromě nich potkává i Deweyho (šerifa) a jeho manželku Gale. Její příjezd však rozpoutá novou sérii vražd dalšího maskovaného zabijáka, který se tak snaží všem obyvatelům připomenout krvavou historii jejich městečka a dokončit tak to, co jeho předchůdci nezvládli…



Český název: Vřískot 4
Režie: Wes Craven
Rok výroby: 2011
Délka: 111. min
Země: USA

Hrají:
Neve Campbell………………….(Sidney Prescott)
David Arquette………………….(Dewey Riley)
Courteney Cox…………………..(Gale Weathers-Riley)
Emma Roberts…………………...(Jill Roberts)
Hayden Panettiere………………..(Kirby Reed)
…a další



Jedenáct let – přesně tak dlouho trvalo, než se Craven a Kevin Williamson rozhoupali znovu oživit tento nekonečný příběh. Byl to však opravdu dobrý nápad? Může nám tato série nabídnout ještě něco nového? Ehm, podle některých fanoušků se zrodila pecka, podle mne film balancující na hranici podprůměru a odpadu. Jediné co se tvůrcům opravdu „vyvedlo“ byl příchod odpudivé digitální krve, jinak se tu dočkáme jen „stárnoucích“ legend, které asi neměli zrovna do čeho píchnout a tak se nechali ukecat, aby se účastnili tohoto „průseru“. Nechali se obklopit bandou druhořadých herců (až na pár výjimek – Brody, Panettiere), logika tu nemá moc šancí, protože již viděné klišé se tu střídá se stupiditou nejen postav (ale i scénáristy) a hurá do další přemrštěné stopáže. Je sice pěkné, že se tu vzpomene několik známých hororových filmů, ale srovnávání s jedničkou je opravdu scestné.  Možná jako její parodie by se to ještě dalo zkousnout, ale to už mne bavila dvojka víc, než tohle.

Ještě před zhlédnutím filmu jsem si přečetl nejeden chvályhodný článek o tom, jak je všechno úžasné a skvělé, že díky moderní technice se dočkáme výrazného vylepšení efektů a mordy nabrali na brutalitě. No a já se ptát, kde? To jsem asi viděl úplně jiný snímek, nebo se někde rozdával fet zdarma? Po tolika letech bych opravdu očekával, že tvůrci přijdou s něčím novým a ne že se budou snažit zesměšnit první díl. Tedy alespoň v mých očích se jim to povedlo téměř dokonale. Vždyť od roku 2000 se natočilo několik desítek slasherů z nichž některé stály opravdu za to, ale Scream 4 jim nešahá ani po kotníky.  Někomu možná stačí několik nových tváří (z obálek časopisů) a digitální skvrna (jakože po kulce či bodnutí), ale mne již několikrát okopírované mord scény a stále stejné stupidní chování postav nestačí. Zaprvé byly vidět již jinde a ještě k tomu mnohem lépe natočené.
Nevím, jestli si byl scénárista vědomý nedostatků, které jeho výrobek obsahoval v opravdu velkém množství, ale podobně jako polští výrobci se i on pokusil ošálit diváky několika náhražkami. Jako příklad uvedu těch nespočet narážek na jedničku, některé parodující scény a pokus vystrašit diváka „lacinými“ lekačkami typu bouchnutí se při otočce do lampy atd. Atmosféra samotná se tak točila neustále v bludném kruhu horské dráhy, kdy některé pasáže unudily skoro k smrti, aby je následně vystřídaly ty akčnější. V těch se konečně objevilo i ono toužebně očekávané napětí. Hned se mi alespoň na malou chvíli zvedla nálada a asi i díky tomu nedám nulu. Bohužel těchto „světlých“ chvilek tu bylo na můj vkus moc málo. 

Někdo vyzdvihuje krvavé scény, kterých údajně bylo více, než kdykoliv předtím (v ostatních dílech). Je sice pravda, že se tu umíralo možná častěji, jenže ona digitálnost efektů je tak do očí bijící, že se na to chvílemi nedalo ani dívat. A jak vidno nevšimnul jsem si toho jen já. Stačí se podívat na kterýkoliv průstřel ve filmu, nebo na scény, při nichž vrah někoho bodne a jeho oběť (potencionální) má na sobě světlé oblečení. Jako příklad uvedu kupříkladu útok na policisty. Něco tak dementního jsem už dlouho neviděl. To už ty jejich trapné rozhovory mě bavily víc, než jejich smrt. Podobné kyksy nás doprovází napříč celým filmem. Jestli tohle někoho baví prosím, ale já z toho tedy rozhodně odvařený nebyl. Navíc přibývající roky se nedají zastavit a tak Neve  a Courteney jž po tolika letech ztratily v mých očích i svůj sexappeal.


Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat