0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

20. 11. 2012

House of 9 (2005)

Pojde si zahrát hru o pět milionů. Jediné, co musíte udělat, je přežít ostatní!

Setkáváme se s filmem, který na jedné straně připomíná reality show Vyvolení, Big Brother a na druhé SAW nebo The Cube. Zřejmě se tvůrci inspirovali od všeho trochu, ale žádné skryté pasti nebo sex ve vířivce nečekejte. Tento film je postavený hlavně na lidské psychice, sebeovládání, chamtivosti a zjištěním, kam až jste ochotni zajít.



Český název: 9 hráčů se smrtí
Režie: Steven R. Monroe
Rok výroby: 2005
Délka: 85 min
Země: Velká Británie / Francie / Německo / Rumunsko

Hrají:
Dennis Hopper ... (Father Duffy)
Kelly Brook ... (Lea)
Hippolyte Girardot ... ( Francis)
Susie Amy ... (Claire Leevy)
Morven Christie ... (Shona)
Peter Capaldi ... (Max Roy)
Ashley Walters ... (Al B)
Raffaello Degruttola ... (Jay)
Julienne Davis ... (Cynthia)
...a další


Na začátku jsme svědky toho, jak námi blíže neznámé postavy jsou unášeny neznámým pachatelem. Brzy je čeká probuzení v dobře vybaveném domě, ve kterém nejsou žádná okna a jediné dveře jsou z masivního kovu. Když se postavy sejdou v jídeln, spustí se z mikrofonu tajemný hlas, který jim řekne, že jsou nedobrovolnými aktéry jeho hry. Můžou v domě pobývat jak dlouho chtějí, ale přežít může jen jeden a ten jako odměnu dostane 5 000 000 dolarů. Kdo přežije a jakým způsobem zabije ostatní, nechá zcela na nich. Jen je upozorní, že jinak než splněním úkolu se ven nedostanou. Dům je totiž monitorován 75 kamerami a nespočtem mikrofónů.

Ze začátku se jim to zdá jako špatný vtip, ale po průzkumu domu zjistí, že ven se opravdu nedá dostat. Sice se o něco pokusí, ale je to marné. Než nastane první noc, tak se mají možnost kněz Duffy, policista Jay, tanečnice Lea, tenistka Claire, feťačka Shona, oděvní návrhář Max, muzikant Al B a manželský pár Cynthia a Francis lépe poznat. Na druhý den si udělají za zoufalství menší party, kdy alkohol teče plným proudem a vše se završí nešťastnou náhodou a smrtí jednoho z nových obyvatel. Nastane zmatek a najednou je všem jasné, o co se tu hraje. Začíná tak boj o samotné přežití a zabití ostatních, aby právě on byl tím vítězem. Kamarádství jde stranou – odměna je velmi lákavá, tak proč se trochu nepozabíjet.

Režisér Monroe má na svém kontě pár filmů, ale vesměs jde o velice špatné díla. House of 9 je asi bezesporu zatím jeho nejlepším filmem. Vsadil na vyzkoušené téma, kdy je skupina lidí uzavřena v nějaké místnosti a musí bojovat o holé životy. Mezi jeho známější filmy patří It Waits, který byl celkem propadák.

Filmů o zavření lidí a následného vyvražďování známe několik. Vesměs jde vždy jen o laciné kopie původní Kostky nebo SAW. Zde nám sice nebylo ukázáno moc nového, ale tento film byl pojat trochu jinak. Nemusí být vždy jen důmyslné pasti nebo vymezený čas na zvládnutí úkolu, tady se prostě použijí vlastní ruce nebo kusy vybavení domu.

To co film udělalo zajímavým, nejsou ani tak herecké výkony nebo efekty, ale hudba. Ona samotná má kouzlo si vás podmanit a vtáhnout do děje. Pomalu se stupňuje, mění rytmus, kdy od klavírní hudby přejde v tvrdší rock. Nejvíc byla použita v místech, kde se zrychloval děj nebo byly pasáže, kde se jen pilo nebo jedlo. Za hudbu bych dal 1- kdybych byl ve škole. Nakonec mě potěšil i otevřený konec a doufám, že bude pokračování.

Hlavní role se nedá v tomto snímku určit, protože všechny postavy byly stejně důležité. Některé si zahrály kratší dobu než ostatní, ale způsobily větší rozruch než ti, kteří zůstali až do konce. Roli klidného kněze si zahrál Dennis Hopper, který předvedl opět jeden ze svých lepších výkonů. Vidět jste ho mohli např. ve filmech Waterworld, Americano nebo ,Memory. Tichou tanečnici Leu si zahrála modelka a herečka Kelly Brook, kterou nejspíš budete znát z filmu Deuce Bigalow: Evropský striptér nebo seriálu Smallville.

Hodnocení:
Film je určitě zajímavý a stojí za podívání. Myslím si, že nebudete litovat. Rozhodně ale nepočítejte s velkým množstvím krve, létajících končetin nebo záludnými pastmi. Nejvíc na tomto filmu budete obdivovat hudbu a poslední půlhodina je nejlepší z celého filmu. Hlavně za tyto dvě největší pozitiva dávám 60%.

Žádné komentáře:

Okomentovat