0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

18. 11. 2012

Horde, La (2009)

Dvě znepřátelené skupiny musí spojit své síly, aby se dokázaly probít přes zástupy hladových zombie.
Skupina policistů se rozhodne pomstít smrt svého parťáka, kterou má na svědomí nigerijský gangster Quessem a jeho banda. Ti se ukrývají v jednom z panelových domů, kde se skrývají před zákonem. Jenže pomstychtivá akce nevyjde podle představ a čtveřice policistů je odhalena dřív, než stačí zaútočit. Jenže nikdo z nich netuší, že venku právě vypukla epidemie, která proměnila většinu obyvatel v hladové zombie a dům, v němž se nalézají, je jimi doslova obklopen. Obě znepřátelené skupiny se musí spojit a společnými silami se pokusit dostat z tohoto obležení dřív, než si na nich někdo pochutná. Na své cestě za záchranou však musí kromě vzájemné nedůvěry překonat i spoustu překážek a přežít můžou jen ti nejsilnější.



Český název: Zombie Apokalypsa
Režie: Yannick Dahan, Benjamin Rocher
Rok výroby: 2009
Délka: 90 min
Země: Francie

Hrají:
Claude Perron ... (Aurore)
Jean-Pierre Martins ... (Ouessem)
Eriq Ebouaney ... (Adewale)
Doudou Masta ... (Bola)
Antoine Oppenheim ... (Tony)
Jo Prestia ... (Greco)
... a další


Když jsem uviděl tenhle film v trafice a ještě k tomu pod taktovkou DVD Edice, málem mě braly mrákoty. Ani ne tak z toho, že bych se na něj vyloženě třepal nedočkavostí, ale spíše mě pojala nedůvěra o jeho kvalitě. No a musím říct, že jsem byl docela spokojený a to především s prací obou pánů režisérů. Ti se ve světě filmového showbyznysu již nějaký ten pátek pohybují, ale do podvědomí diváků se dostali až tímto snímkem, který je víceméně proslavil po celém světě. Především pak ve Francii a byl oceněný i několika prestižními cenami na různých filmových festivalech. Ačkoliv zombie žánr moc nemusím a rozhodně nejsem jeho velkým fanouškem, tak tenhle kousek si dozajista pustím určitě ještě někdy znovu.
Samotný děj a především jeho příběh na mě však moc velký dojem neudělal. Nic nového pod sluncem tu k vidění není, tedy myslím především originální zápletku. Diváky především zaujme solidní akční řezničina a několik trefně mířených humorných scének či hlášek. Začátek filmu má sice lehce uspávající děj, ale jakmile se přesunem do činžáku, tak začne ta pravá zábava. Především pak v silných řečech gangsterů, kteří zde hrají jasný prim. Policajti nejsou ani moc drsní, ani moc sympatičtí. Zato grupa zlodějů a vrahů si jistě zaslouží vaší pozornost. Jde o pěknou sebranku těch nejdivnějších individuí, jakou jste kdy viděli. Jakmile se na scéně objeví první zombie je jasné, že o žádnou Romerovku nepůjde ani omylem. Nábojem se zde rozhodně nešetří, krve tu stříká jak z prasete a gore efekty rovněž nepatří k tomu nejhoršímu.
Bohužel film má střídavé sekvence, kdy solidní napětí střídá extrémní nuda. Především pak dialogy jednotlivých postav a jejich neustálé hádky mi začali po čase lézt docela na nervy. Vše se však změní ve chvíli, kdy se na scéně objeví starý děda se sekerou. Rozhodně nejlepší postava celého filmu a co slovo to perla. Hlavně potom co si trošku šňupne koksu. V tu chvíli začala ta pravá zábava a film se změnil sice spíše v jakousi komedii, ale rozhodně jsem se začal bavit víc než předtím. Dokonce i ona akčnost v tu chvíli nabrala úplně jiných rozměrů a já zůstal na obrazovce doslova přilepený. Čím víc se však začal film blížit ke svému konci, tím jsem měl větší dojem, že začínám sledovat zombie komedii. Napětí se začalo vytrácet a já začal sledovat přehlídku kosení nenažraných zombíků rotačním kulometem, sekání mačetou do desítek zombie aniž by jim byly uťaty ruce – pouze stříkala oblíbená krev do všech směrů atd. O výbuchu granátu už asi není potřeba mluvit. Jak říkám ještě štěstí, že tam byl ten starý děda.

Žádný velký finish se nekonal a tak jsem jen čuměl na závěrečné titulky jako puk a raději si pustil mou oblíbenou prostřední část ještě jednou, na zlepšení nálady. Kdyby tenhle film neměl tak nevyrovnané pasáže a tvůrci měli více soudnosti, mohl z toho být jeden z nejlepších zombie hororů poslední doby. Takhle je však z toho pro mě jen lehce nadprůměrná podívaná, která určitě neurazí, ale ani zrovna dvakrát nenadchne.

Hodnocení:
Za mě takových solidních 60%. Jsem si jistý, že zarytí fandové zombie žánru dají určitě víc, ale já zůstávám při zemi. 

Žádné komentáře:

Okomentovat