0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

18. 11. 2012

Homecoming (2009)

Pokud se vám ztratí vaše dívka, ujistěte se, že někde na blízku není vaše bývalka!
Charismatický Mike se vrací se svou novou přítelkyní Elizabeth do rodného města, kde jí chce představit své rodině a známým ku příležitosti odevzdání studentského fotbalového dresu. Všichni se na jeho příjezd těší a asi nejvíc jeho bývalá holka Shelby, která doufá že by se k ní její největší láska mohla vrátit. Jenže Elizabeth se pro ní stává nevítanou překážkou, kterou se rozhodne odstranit z cesty. Shodou nešťastných událostí je to právě Shelby, kdo uprostřed noci srazí opilou Elizabeth na silnici svým autem a tak jí odveze do svého domu, kde jí ošetří rány a uvězní ji v jednom z pokojů. Je rozhodnuta udělat cokoliv, aby dostala Mikea zpátky a pokud to bude potřeba, bude i vraždit. Elizabeth nezbývá než se pokusit o útěk, ale Shelby je mazaná a jen tak lehce jí uniknout nenechá. Prvotní nenávist se promění v psychický i fyzický teror a boj o přežití.



Český název: Návrat domů
Režie: Morgan J. Freeman
Rok výroby: 2009
Délka: 92 min
Země: USA

Hrají:
Mischa Barton ... (Shelby)
Matt Long ... (Mike Donaldson)
Jessica Stroup ... (Elizabeth Mitchum)
Michael Landes ... (Billy Fletcher)
Allen Williamson ... (Adams)
... a další


Spíše než hororem bych tento film nazval psychologickým thrillerem, který stojí na otřepaném scénáři, kdy je hlavní hrdinka vystavena teroru cizí osobě jenž je fanaticky zamilovaná buďto do ní samotné, nebo někoho blízkého a dotyčná ji stojí v cestě. Filmů s podobnou tématikou už existuje několik desítek, ale přesto je pořád tohle téma velice oblíbené právě u začínajících, nebo průměrných režisérů a scénáristů, protože se s ním dá docela slušně pracovat. Hlavně tedy závisí na několika věcech najednou, které by měli zaručit úspěch a to slušný rozpočet, známé tváře jenž by dokázali přivábit diváky a vytvoření potřebné atmosféry, která dokáže obecenstvo pořádně rozžhavit. Něco z toho se režisérovi Morganu J. Freemanovi povedlo, ale přesto z toho vyšel jen průměrný film, který brzy upadne v zapomnění.
Najde se zde mnoho pozitivních, ale i negativních věcí, které v konečném důsledku ovlivní váš úsudek. Hlavní doménou je půvabná dvojice hlavních hrdinek, které určitě patří k tomu nejlepšímu co je možné ve filmu vidět. Tím však myslím především jejich vzhled, protože i když mám obě herečky docela rád, tak mi Mischa Barton v záporné roli prostě neseděla. Ona je ten typ do seriálů, nebo romantických komedií, ve kterých se zaculí, nebo prozkoumá jazykem svému partnerovi všechny plomby v puse. Ne však záporná mrcha, jenž je rozhodnutá za každou cenu ublížit své sokyni a neváhá ani vraždit. V tvrdších scénách na ní byla vidět nervozita a vůbec nepřipadala přirozeně. Za to romantické pasáže jí šly na jedničku. Její kolegyně Jessica Stroup zase většinu času na obrazovce proležela v posteli (bohužel sama) a když už se pokusila uniknout ze zajetí dopadlo to fiaskem. Tady bych se chtěl pozastavit trochu víc, protože spousta scén při nich chce utéct vypadala dost nerealisticky. Pokaždé když mohla lehce zdrhnout se zasekla nějakou prkotinou a místo, aby své zajatkyni rozmlátila pořádně hlavu, lehce jí bouchne a nechá se zase chytit. Poslední dobou mi už podobné filmy lezou krkem. Tedy hlavně stupidita postav a jejich chování. Tvůrci si asi myslí, že jim to diváci budou žrát do nekonečna, ale aby se nedivili.
V konečném důsledku jde totiž jen o průměrné kopírování známějších filmů jako Misery a jí podobné. Když už totiž tvůrci nejsou schopní přijít s vlastními nápady, tak by se měli vyvarovat podobných chybám a díry ve scénáři zacelit nějakou tou vtipnou situací, nebo troškou krve. Například scénku na toaletě mohli dotáhnout do konce. To už je však jen mé zbožné přání. Tvůrcům se totiž nepodařilo ani pořádně navodit atmosféru psychologického nátlaku, protože násilí odbyli pouhými fackami, nebo křupnutím kostí. Nějaký náznak teroru zde za celou dobu neuvidíme. Jen jakýsi slabý odvar.

Na film Homecoming se dá určitě podívat, ale tak maximálně jednou - dvakrát. Pro oblíbence obou hereček to může být zajímavá podívaná, ale ti co od tohoto filmu očekávali pořádnou psychologickou jízdu a čistokrevný horor budou hodně zklamáni. Pokud si totiž chcete film užít musíte dát svoje předsudky o originalitě stranou a sledovat průměrnou kopii mnohem známějších filmů.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat