0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

18. 11. 2012

Hole, The (2001)

Měla to být zábava a hlavně způsob, jak se ulít ze školního výletu.

V anglickém městečku se z prestižní školy pro bohaté studenty ztratí během školního výletu čtyři žáci. Policie po nich pátrá, všude jsou vylepené plakáty z jejich fotkami, ale bez úspěchu. Až po 18 dnech dojde zcela vyčerpaná a špinavá jedna z dívek Liz do školy. Je převezena do nemocnice, protože utrpěla psychický šok a nedokáže vypovídat. Proto je povolána psycholožka Horwoodová, aby dala Liz dopořádku. Po odstranění bariéry se schopná Liz vypovědět její příběh.



Český název: Díra
Režie: Nick Hamm
Rok výroby: 2001
Délka: 102 min
Země: Velká Británie

Hrají:
Thora Birch ... (Liz Dunn)
Keira Knightley ... ( Frances 'Frankie' Almond Smith)
Desmond Harrington ... ( Mike Steel)
Laurence Fox ... ( Geoff Bingham)
Daniel Brocklebank ... ( Martyn Taylor)
Embeth Davidtz ... ( Dr. Philippa Horwood)
a další


Liz byla zamilovaná do sportovce Mikea. Jenže ten si jí nevšímal a tak když od svého přítele Martyna zjistila, že někteří studenti včetně Mikea nechtějí jít na školní výlet a chtějí se někde zašít, vymyslela společně s Martynem plán. Vzali si vybavení pro táboření a odešli do lesa, kde je vojenský bunkr (pozůstatek z války). Zde se Liz, Mike, jeho kamarád Geoff a krásná Frankie rozhodli schovat a přečkat čtyři dny. Martyn je tedy zamkl a odešel. Naši přátelé si začali užívat volnosti a ze začátku se jim v podzemí líbilo. Jenže když se po uplynutí dohodnuté doby Martyn neobjevil a bunkr zůstal zavřený – začali panikařit a hádat se. Tohle byla původní verze Liziného vyprávění. Jenže poté, co policie zatkne Martyna se zjistí, že to tak doopravdy nebylo a Liza začne konečně objasňovat, co se ve skutečnosti stalo a proč jsou tři její kamarádi mrtví. Jenže říká opravdu všechno tak to bylo nebo něco skrývá?

Nick Hamm se pokusil natočil psychologické hororové drama, které mělo být něčím podobným jako Záhada Blair Witch. Neříkám, že by se mu nepovedlo natočit průměrný snímek, ale žádný velký trhák to není. Ze začátku to vypadalo velmi schopně a leda co mě napadlo, jak by to mohlo pokračovat dál. V půlce jsem se ale na chvíli ztratil, protože nebylo zcela jasné, co se skutečně stalo a co se Liz jen zdá.

Nápad natočit to v podzemním bunkru byl dobrý, protože to navazovalo klaustrofobickou a tajemnou atmosféru, jenže postupem času se to stalo trochu chaotickým podnětem pro vnímání. Co se týká hudby tak byla dost průměrná a podle mě se k filmu moc nehodila. Aby se divák pořád jen nedíval na scény z bunkru, byl do filmu vtržen i reálný děj venku, kdy Liz vyslýchá psychiatrička. Romantické pasáže o neopětované lásce a žárlivosti, která vyvrcholí velkým neštěstím doplnili film po odlehčující stránce. Nemůžu upřít, že si film na sebe celkem vydělal – investovali do něj 20 milionů a vydělali 71 milionů, což je dost slušné.

Hlavní roli si zahrála Thora Birch, která předvedla svůj standardní výkon a její žárlivost a změněné chování dávalo filmu správný náboj. I když i já se musím přiznat, že kdybych byl s nimi v bunkru, tak bych dal přednost tehdy začínající hvězdičce Kiere Knightley, která určitě potěšila svým odhalením nejednoho diváka. Jenže její výkon bych zařadil do velmi nízkého průměru. Roli žádaného Mikea si zahrál herec Desmond Harrington, známý z filmu Loď duchů nebo Údolí stínů. No a v neposlední řadě si představme Embeth Davidtz, která hrála psycholožku a alespoň já si jí nejvíc vybavím z filmu 13. duchů či Army of Darkness.

Konečné hodnocení je takové, že se jedná o průměrný anglický snímek, který má sice zajímavý scénář, ale postupem času se v něm jak divák tak i asi samotní filmaři lehce ztratili. Zajímavé herecké obsazení i atmosféra.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat