0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

18. 11. 2012

Hodinu nevíš... (2009)

Pomůžeš mi zemřít?
Hynek se několikrát marně pokouší dostat na medicínu, ale vždy to skončí fiaskem. Zdrcený mladík si uvědomuje, že jeho největší sen pomáhat lidem se mu zřejmě nikdy nesplní. Nakonec se mu přece jenom podaří získat místo sanitáře v malé nemocnici, ale u svých nadřízených nemá žádný respekt. Zvláště doktor Valenčík je na něj přímo vysazený a neustále jej všemožně ponižuje. Jednoho dne poprosí Hynka jeden z pacientů, jestli by mu nemohl pomoci zemřít. Ten se nejprve zdráhá takovou věc udělat, ale nakonec mu přece jenom píchne smrtící injekci. Od této chvíle v něm přestanou existovat jakékoliv zábrany a morální hodnoty jdou stranou. Navíc si uvědomí, že by se tímto způsobem mohl zbavit nenáviděného doktora. Hynek začne systematicky zabíjet další pacienty a všechny stopy nasměruje právě k doktorovi Valenčíkovi. Od této chvíle je rozhodnutý se pomstít všem, kteří mu nějak ublíží!



Režie: Dan Svátek
Rok výroby: 2009
Délka: 94 min
Země: Česká republika

Hrají:
Václav Jiráček ... (Hynek)
Ivan Franěk ... (MUDr. Valenčík)
Jana Krausová ... (Jana Valenčíková)
Stanislav Zindulka ... (Sládek)
Jaromír Dulava ... ( MUDr. Štěpán Malý)
... a další


Hodně dlouho jsem zvažoval, zda vůbec napsat recenzi k tomuto filmu, ale nakonec proč ne. Oficiální text distributora mě docela příjemně navnadil, protože sliboval jistou spojitost s nechvalně známým heparinovým vrahem Zelenkou. Šlo však spíše jen o chytrý reklamní trik, který měl nalákat do kin spoustu lidí. Tento film totiž s ním mnoho společného nemá. Je sice pravda, že náplň filmu je trochu podobná tomu, co se mělo v havlíčkobrodské nemocnici odehrávat, ale žádnou velkou díru do světa neudělal. Většině lidí totiž brzy došlo, že ho stačí vidět jen jednou a nikdy více!
Filmy o masových (sériových) vrazích mám docela rád, ale jen málo z nich stojí za pozornost. Ani zde tomu není jinak, protože po jeho shlédnutí jsem měl hodně rozporuplné pocity. Přišlo mi, že režisér vlastně ani moc neměl představy, jak by měl film jako celek vypadat a rozhodoval se až za pochodu. Chvíli jsem měl totiž pocit, že sleduji psychologické drama o zhrzeném mladíkovi, kterému se štěstí vyhýbá obloukem a on je ze všech stran jen šikanován. Tyto pasáže měli zřejmě diváky obměkčit a nějakým způsobem jim dopomoci k tomu, aby hlavní postavě snad i začali fandit. Potom se z toho začala stávat taková polo detektivka a jen sem tam se objevil jakýsi náznak děsivé atmosféry. No a když přišel na řadu závěr filmu, tak jsem se začal chytat za hlavu už úplně. Jediné slovo "trapnost" snad všechno vystihuje.

Snímek má i několik světlejších momentů, ale těch je zde opravdu docela málo. Vraždy jsou většinou docela odfláknuté, téměř stereotypní a hlavně únavné. Některé oběti sice dostanou ony očekávané záchvaty, ale jinak je vždy všechno důležité přerušeno otravným střihem. Hlavní hrdina ač na první pohled hodně emotivní chlapec je však v těchto chvílích skutečně hodně dobrý. Herec Jiráček patřil asi k tomu nejlepšímu co nám zde tvůrci nabídli. Proměna charakteru jeho postavy je místy i uvěřitelná a v určitých momentech dokáže vzbudit i strach. Objevila se zde i celá škála známějších herců, ale kromě Ivana Franka, to už byla docela bída. Jo a ještě bych zapomněl na pohledné sestřičky.

Pochvalu si určitě zaslouží i hudební doprovod pod taktovkou Varhana Orchestroviče Bauera. Ten si pro nás připravil skutečnou lahůdku a byl to právě on, kdo držel atmosféru jakžtakž nad vodou. O kameře se to už říct nedá, i když nám několikrát nabídla opravdu zajímavou podívanou. Vadila mi jistá roztřesenost a především nekvalitnost některých záběrů. Zřejmě to bylo úmyslné, ale ve spojení s modrým filtrem jsem měl z toho opravdu někdy opravdu nezáživný pocit. I tak však tento film dopadl v mých očích alespoň o něco lépe, než další „horory“ toho roku natočené (české).

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat