0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

10. 11. 2012

Hills Have Eyes Part II, The (1985)

Pluto přežil a společně se svým strýcem začnou opět rozsévat smrt uprostřed vyprahlé pouště.
Bobbyho stále trápí zlé vzpomínky, ve kterých se mu stále zjevuje boj o přežití uprostřed vyprahlé pouště, kdy skupina kanibalů zavraždila členy jeho rodiny. Nyní se má nedaleko osudného místa konat motocyklový závod a jeho tým se má zúčastnit. On však není schopný cestu absolvovat a tak jeho kamarádi a přítelkyně Rachel odjíždí sami ve starém autobuse. Po cestě však skupina zjistí, že na místo nedorazí včas, tak se rozhodnou zariskovat a vydají se zkratkou přes poušť. Nedbají Bobbyho varování a sami na vlastní kůži brzy poznají, že udělali osudovou chybu. V horách na ně totiž na ně čeká smrtící přivítání v podobě Pluta a jeho strýce Neptuna. Dvojice kanibalů touží po čerstvém mase a skupina teenagerů se má stát jejich lehkou kořistí. Netuší však, že mezi skupinou závodníků je i někdo, kdo přežil masakr před léty a ten na ně nezapomněl. Boj o přežití tak vypuká nanovo a přežít můžou jen ti nejsilnější.



Český název: Kruté oči hor 2 / Kruté oči hor
Režie: Wes Craven
Rok výroby: 1985
Délka: 86 min
Země: Velká Británie / USA

Hrají:
Tamara Stafford ... (Cass)
Kevin Spirtas ... (Roy)
John Bloom ... (The Reaper / Neptun)
Michael Berryman ... (Pluto)
Janus Blythe ... (Rachel / Ruby)
...a další


Wes Craven se po osmi letech vrací na místo činu. V roce 1977 natočil první díl The Hills Have Eyes jako odpověď na Hooperův The Texas Chain Saw Massacre. V tomto souboji lehce prohrál, ale svým nízkorozpočtovým snímkem si získal docela slušnou základnu svých pozdějších dvorních fanoušků. Díky úspěchu toho snímku se mu otevřela cesta ke slibné kariéře, kterou načal dalším legendárním snímkem A Nightmare on Elm Street. Tento úspěch mu dal křídla a tak se rozhodl natočit pokračování vraždících kanibalů. Jenomže tentokrát docela tvrdě narazil na vlnu kritiky, která se po premiéře snesla na jeho hlavu. Ne že by byla dvojka nějakým hororovým paskvilem, ale lehkost a skvělá atmosféra z jedničky zmizeli do ztracena. Mnozí tohle dílo označují za jakousi nepovedenou parodii, ale pro mě osobně je to pořád ještě lepší průměr.
Americkou rodinku zde tentokrát vystřídá bandička motorkářů, kteří se svým IQ zcela vyrovnají retardovaným kanibalům. Dvojka totiž hned od začátku vypadá jako nějaká komedie, protože se v ní dočkáme pouze několika vtipných scén a pokusů o suchý humor v podobě trapných hlášek. Jediné co nám připomene fakt, že sledujeme horor jsou flashbacky, ve kterých Bobby vzpomíná, co se před léty odehrávalo v poušti. Tyto okamžiky ve mně vyvolaly vlastní vzpomínky na slušnou podívanou, kterou jsem si kdysi užíval. Bohužel nevzpomínal jen on, ale dokonce i pes, který vyřadil z boje Pluta. To už bylo na mě trochu moc. Ono celkově se prvních dvacet minut neslo v dost nudném duchu, kdy se nic podstatného neudálo a mě jako diváka děj spíš uspával, než abych se u něj třásl hrůzou. Vše podstatné se začalo odehrávat teprve ve chvíli, kdy se autobus vydal vstříc horám a přístřešku kanibalů.

Ti si polepšili o jednu hvězdičku a z obyčejné jeskyně se přestěhovali do dřevěného komplexu bývalých horníků. Navíc někoho možná potěšilo zjištění, že Pluto přežil, ale z jeho role jsem měl dost rozporuplné pocity. Tady dělal spíše jen takového ocáska svému strýci Neptunovi (The Reaper), který se s ničím nepáral a začal masakrovat jednoho teenagera za druhým. Navíc oba uměli docela solidně jezdit na motorkách což bylo v rozporu z jejich IQ, ale nevadí tvůrci jim chtěli dopřát trochu té zábavy. Navíc jejich protivníci nebyli o mnoho chytřejší než oni, takže se to vyrovnalo.
Ona se tu celkově sešla dosti pochybná banda postav. Slepá dívka, která slyší šustění i na dva kilometry daleko, ale v zápětí jí ‘‘uteče zavraždění kamarádky ve vedlejší místnosti‘‘, milenecký pár černochů, kteří by se uchytli tak v Prcičkách atd. Nejzajímavější je asi postava Rachel, kterou trápí její minulost. Jsem rád, že se tu objevila i když mi nějak uteklo jak to s ní vlastně dopadlo. Největší king byl však samotný pes, který se měl stát novým kultovním hrdinou filmové scény vedle Bílého Tesáka, Rexe či Lassie. Neohrožený zabiják kanibalů a Plutova noční můra.

Zatímco jednička stavěla především na ponuré atmosféře a psychologickém nátlaku na divákovu mysl, tak dvojka je nabitá spíše komediálním pojetím a černým humorem. Něco ve stylu Scary Movie. Naštěstí ke konci se ve filmu přece jenom vyskytl jakžtakž menší masakr, ale jinak se divák rozhodně při sledování tohoto kousku bát nebude. Stačí se podívat na scénku s nastraženou pastí v rokli a je vymalováno. Ačkoliv se Craven snažil co mohl, docela si tímhle snímkem zadělal na problémy. Dokonce se Aja raději ani nepokusil o remake tohoto veledíla a ani jeho následovník Weisz nechtěl riskovat svou reputaci ve druhých Horách, proto se raději rozhodl jít vlastní cestou a vyhráli to vojáci.

Přes všechny klady i zápory jsou Kruté oči hor typickým průměrným béčkem osmdesátých let, které se někomu budou líbit víc a někomu míň. Kvalit prvního dílu však rozhodně nedosahují. Najde se zde několik pěkných momentů, ale i spousta nelogických scén. Pokud však nebude čekat krvavý masakr, ale spíše kupu černého humoru budete nakonec docela spokojení.

Hodnocení:
Z úcty k původní myšlence a nízkému rozpočtu dám 60%, protože Cravena a jeho tvorbu mám docela rád. Rozhodně si však tenhle snímek nezařadím mezi svoje nejoblíbenější filmy.

Žádné komentáře:

Okomentovat