0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

7. 11. 2012

Helter Skelter (2004)

Charles Manson a jeho 'rodina' ještě i dnes budí v mnohých hrůzu, ale i obdiv a pochopení.
Mladá dívka Linda přijíždí i se svou malou dcerkou na Spahnovu farmu, kde hledá nové útočiště poté co jí opustil její manžel. Seznamuje se zde s podivnou komunitou lidí, které vede jejich vůdce a spasitel Charles Manson. Všichni zde žijí jako jedna velká rodina a ve svém vůdci vidí nového Ježíše Krista. Lindě se zde ze začátku líbí a přestože má jisté pochybnosti k pravidlům, kterými se zde všichni řídí, brzy se do Mansona doslova zamiluje. Jenže takhle krásná idylka netrvá dlouho a ona brzy pozná pravou tvář těchto lidí. Mansonova rodina totiž není ničím jiným než zfanatizovanou skupinou, která očekává velkou válku mezi bílými a černými a především ráda krade cizí majetek, vyhrožuje a zabíjí lidi. Jednoho večera jí Charles pošle společně s Texem Watsonem a dvěmi dívkami k domu Sharon Tateové, kde se stává svědkem jejich šíleného řádění, které jí navždy poznamená život.



Český název: Hlava nehlava
Režie: John Gray
Rok výroby: 2004
Délka: 134 min
Země: USA

Hrají:
Jeremy Davies ... (Charles Manson)
Clea DuVall ... (Linda Kasabian)
Allison Smith ... (Patricia 'Katie' Krenwinkle)
Eric Dane ... (Charles "Tex" Watson)
Whitney Dylan ... (Sharon Tate)
... a další


Helter Skelter není prvním ani posledním snímkem, nebo lépe řečeno jakýmsi dokumentem, který nám postupně popisuje všechna zvěrstva jenž Manson a jeho rodina spáchali. Rozhodně však stojí za povšimnutí, protože Johnu Grayovi se jakžtakž podařilo alespoň zběžně poukázat na několik nejdůležitějších událostí, které dodnes děsí celou Ameriku. Bohužel se musím přiznat, že jsem se při sledování občas docela nudil, protože film měl naprosto nevyvážené pasáže a tvůrci se zřejmě báli cenzury, takže nám toho ani moc neukázali. Tento kousek byl mimo jiné natočen podle románu Vincenta Bugliosiho, který se o Mansonův případ velice zajímal a který se dočkal velkých čtenářských ovací.


Přitom začátek filmu vypadal docela solidně a my se společně přesuneme do domu hudebníka Garyho Hinmana, kde se staneme svědky trochu tvrdšího zacházení, jednoho useknutého ucha, ale nic víc. Kromě několika urážek a ran pěstí se tahle první známější vražda Mansonovy rodiny dost odbije, ale alespoň máme šanci se seznámit s několika členy a samozřejmě samotným Charlesem. Celý film se nám ho snaží ukázat jako jakéhosi Mesiáše, který se stará o ztracené existence a snaží se jim ukázat jejich nový smysl života. Všem hlásá o velké lásce a šťastné rodině, ale ve skutečnosti ani on sám pořádně neví co to láska znamená. Sex je pro něj jen uspokojení lidských pudů a možnost se rozmnožovat. Ženských protějšků si však neváží, ba naopak o nich mluví jako o svých otrokyních a dělá si z nich poskoky. Ty ho však bezmezně milují a udělaly by pro něj úplně všechno. Jak se později ukázalo byla to pravda. Charles byl velkým milovníkem skupiny Beatles a za pomoci textů jejich písniček se snažil kázat svou víru. Byl přesvědčený, že se v nich skrývá tajné poselství, které musí on a jeho ovečky do detailu splnit. Manson brzy začal kázat o rasovém napětí a chystaném povstání černých obyvatel, kteří se neustále cítí být utlačováni. Při svých seancích kolem ohně jim citoval písně z alba Beatles (White Album). Jeho heslem se brzy stalo "Helter Skelter" a připravoval ostatní na první velké akce, které měly pomoci rozpoutat další velkou válku. K tomuto účelu vytvořil jmenný seznam ‘‘prasat‘‘ osob, které měli být v nejbližší době potrestány jeho zlobou. Manson totiž všem vštěpoval, že SMRT je pouze iluze – je to jen bezvýznamný pojem.
Díky tomuto faktu je nám umožněno se podívat i na vraždu Sharon Tateové a ostatních, kteří v osudný den byli u ní na návštěvě. K tomuto úkolu byli vybráni TexWatson, Susan Atkinsová, Linda Kasabianová a Patricie Krenwinkelová. Tvrůci mě však v prvním okamžiku hodně zklamali, protože nám toho moc neukázali a já měl sto chutí film vypnout. Naštěstí se postupem času při jednotlivých výpovědích již zadržených vrahů vrátili a krůček po krůčku nám ukázali, cože se v domě skutečně odehrálo. Nečekejte ovšem žádné brilantní záběry, protože jak jsem již poznamenal na začátku, tvůrci na to neměli odvahu. Podobné tomu bylo i u vraždy LaBiancových.

U podobných filmů, které se nám snaží poodkrýt a především poukázat na hrůzné činy známých masových vrahů jsem zvyklý, že je atmosféra postupně graduje, ale tady celou dobu stagnovala. Většina důležitých momentů totiž byla ukázána jen sporadicky, krátce a především nudně. Tvůrci se většinou snažili diváky především ukecat smrti nezajímavými dialogy a to na kreditu filmu rozhodně nepřidalo. Na jednu stranu je pěkné, že se snažili jít na diváky hlavně psychologicky, ale kdyby se alespoň drželi historických faktů a neukazovali nám svoje nepotvrzené domněnky. Z většiny členů rodiny udělali úplné primitivy, přestože to byli chladnokrevní zabijáci. Tex Watson a především Susan Atkinsová se jim však vydařili na jedničku. Oba neprojevovali s oběťmi žádný soucit a lidé pro ně byli pouze obyčejnou věcí, kterou je potřeba zaříznout. Oba se zúčastnili většiny vražd a při svých výpovědích mluvili zcela chladně a bez jakékoliv známky soucitu, že i vyšetřovatelům z nich běhal mráz po zádech. Asi nejpůsobivější je scéna z vězení, kdy Susan navštíví její otec a ptá se jí proč to udělala.

Největší prim si však zaslouží herec Jeremy Davies, který zde ztvárnil samotného Charlese Mansona. Jeho herecký výkon bych označil za doslova fascinující a to je ještě slabé slovo. Dokonale vystihl chladnokrevnost, ale i osobité Mansonovo kouzlo, kterým dokázal zblbnout tolik lidí. Především pak scény z vězení a soudní síně jsou přesným vykreslením toho, proč Charles dodnes budí u tolika lidí nevýslovnou hrůzu, ale i obdiv. Pro jedny velký šílenec, pro ty druhé modla. Jeho nevýslovná urputnost, ale i způsob komunikace, kterou se vám doslova vryl pod kůži dokáže ochromit i ty nebojácné. Není tedy divu, že svou pozornost soustředil nejen na lidi bez domova, lidské trosky a prostitutky, ale dokázal okouzlit i vysokoškoláky a do té doby naprosto bezúhonné lidi, kteří se pod jeho vlivem změnili v bezcitné bestie. On sám si nikdy nešpinil ruce, pouze vydával rozkazy, které všichni bez připomínek splnili. Dodnes má spoustu zastánců i obdivovatelů a mnozí říkají, že má mnohem větší vliv za mřížemi, než když byl na svobodě.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat