0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

4. 11. 2012

Harlequin (1980)

Kdo je ve skutečnosti Gregory Wolfe?

Senátor Nick Rast se stal během krátkého okamžiku hlavním adeptem na místo zástupce guvernéra po záhadném zmizení svého předchůdce Steela. Šlo však skutečně o nešťastnou nehodu, nebo předem promyšlený tah? Stín pochybnosti však ustoupí do pozadí po příchodu záhadného Gregoryho Wolfa, který znenadání vstoupí do senátorova života a především jeho rodiny. Rastův syn Alex umírá na leukémii, ale poté co se jej Wolfe dotkne, ho jako zázrakem uzdraví. Svým šarmem i nadpřirozenými schopnosti zapůsobí i na senátorovu manželku a brzy mezi nimi vznikne zvláštní vztah. To se samozřejmě senátorovi moc nelíbí a společně s několika vlivnými přáteli se ho pokusí zbavit. Je skutečně Gregory Wolfe obdařen nadpřirozenou silou a dokáže ovládat magii, nebo je to jen obyčejný šarlatán? Mezi oběma muži začíná vznikat nenávist, která postupně přeroste v otevřený boj.


Český název: Temné síly
Režie: Simon Wincer
Rok výroby: 1980
Délka: 85 min
Země: Austrálie

Hrají:
Robert Powell ... (Gregory Wolfe)
David Hemmings ... (Nick Rast)
Carmen Duncan ... (Sandra Rast)
Broderick Crawford ... (Doc Wheelan)
Mark Spain ... (Alex Rast)
...a další


Jedná se o další australský snímek, který u nás nedávno vydal Filmag ve spoluprácí s Řitkou a jde o další žánrový milník, protože v tomto filmu se mísí hned několik filmových žánrů dohromady a společně vytvořili lehce nadprůměrnou podívanou. Tenhle koktejl staví na výborné mysteriózní atmosféře, politickém pozadí a především pořádné dávce magie. Ústřední postavou je zde tajemná postava Harlequina, která figuruje v historii jako výborný kejklíř, akrobat a svým způsobem i mág sloužící ďáblu. Nosil pestrobarevný kostým a jeho oblíbenou barvou byla černočervená. Tato postava často v minulosti figurovala v nejrůznějších divadelních hrách a inscenacích, především pak na venkově.

Po Ježíšovi a Rasputinovi zde máme dalšího chlapíka, který dokáže léčit pouhým dotykem a vírou. Na rozdíl od těchto pánů však Gregory Wolfe holduje spíše bavení publika, kterým rád ukazuje své triky. Magie zde hraje velice podstatnou roli po dobu trvání celého filmu. Ze začátku jde jen o obyčejné kouzelnické triky s holubi, či mizením předmětů v ruce, ale postupem času tvůrci přechází na stále vyšší levely. Budete mít možnost vidět telekinezi, blesky, nesmrtelnost a další... Ta největší show jenž si pro nás tvůrci připravili se však rozpoutá až v závěrečné části.

Proto doufám, že vás neodradí počáteční půlhodinka, která se točí především okolo politiky. Tahle pasáž je docela nudná, protože kromě zmizení zástupce guvernéra Steela tu nic zajímavého k vidění není. Pokud nezačnu počítat romantické pasáže, které se možná někomu z vás líbí, ale já tyhle chvilky ve filmech rozhodně nevyhledávám. Ty správné grády přijdou teprve ve chvíli, kdy se senátor rozhodne ze svého domu Gregoryho vystrnadit a to za každou cenu. Ten si to samozřejmě nenechá líbit a proto musí logicky následovat otevřený souboj dvou kohoutů. V téhle chvíli dostává atmosféra ten správný mysteriózní náboj a já se konečně začal pořádně bavit. Rozhodně zde nečekejte žádný masakr, ale spíše přehlídku docela solidně natočených speciálních efektů, které vytvořili dokonalou magickou iluzi. Tvůrci vše brali z lehkostí a nadhledem, takže se zde naštěstí nedočkáme žádné přehlídky různobarevných blesků šlehajících z očí atd... Jediné co musím tvůrcům vytknout je následná proměna hlavního hrdiny v nezničitelného ruského muže, který vydrží snad všechno. I tak jsem si však tenhle kousek docela užil a při náběhu závěrečných titulek jsem rozhodně nelitoval času, jenž jsem do něj vrazil.

Harlequin staví především na výborných hereckých výkonech Roberta Powella, který zde bodoval hlavně díky svému charisma + bezchybnému projevu a Davida Hemmingse. Oba pánové patří mezi uznávané osobnosti a rozhodně byli hlavními tahouny celého filmu hned vedle výborných speciálních efektů a atmosféry.


Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat