0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

19. 11. 2012

DNA (1997)


Další podprůměrná vykrádačka známých filmů, kterou stačí vidět jednou a pak už po ní ani pes neštěkne.
Vědec Wessinger dorazí do severního Bornea, aby zde kontaktoval doktora Mattleyho, který před časem objevil v pralese vzácného brouka, z jehož enzymů by se dal vytvořit nový lék. Jenomže ten neměl dostatečné vybavení a zkušenosti, aby svůj objev zrealizoval. Oba se společně s domorodci vydávají do jeskyně hluboko v džungli, ale když dorazí na místo Wessinger všechny až na Ashe postřílí a zmizí. O dva roky později navštíví doktora Mattleyho agentka CIA, která jej poprosí o pomoc. Wessinger totiž dokázal za pomoci enzymů oživit krvelačného netvora Balacaua – mimozemského tvora z domorodých legend. Je potřeba ho zastavit dřív, než ho prodá jako biologickou zbraň… 



Český název: DNA - Stvoření netvora
Režie: William Mesa
Rok výroby: 1997
Délka: 105. min
Země: USA / Filipíny

Hrají:
Mark Dacascos …………………(Dr. Ash Mattley)
Jürgen Prochnow ………………..(Dr. Carl Wessinger)
Robin McKee              ……………………(Claire Sommers)
Tom Taus …………………………(Matzu)
Roger Aaron Brown ……………….(Loren Azenfeld)
…a další



Céčkové scifi horory většinou za moc nestojí a ani tento přírůstek není žádnou výjimkou. Samotný námět sice moc originality nepobral, ale za určitých okolností se z toho přece jenom dalo natočit něco poživatelného. To by se toho musel ovšem ujmout nějaký zkušenější režisér a především herci by museli podat alespoň trochu uvěřitelné výkony. Neznám výši jejich honorářů, ale určitě to nebyla žádná sláva. Usuzuji dle kvality speciálních efektů, která byla opravdu podprůměrná. Jelikož tvůrci čerpali inspiraci z několika filmů najednou (Alien, Predátor, atd…) vznikl z toho jakýsi mišmaš, u jehož sledování nevíte, zda se máte smát, nebo si jen nevěřícně zaťukat na čelo. Několik náznaků o vytvoření napětí tu sice bylo, ale pouze ve chvílích, kdy se ze tmy vynořil onen mix Vetřelce a Predátora a někoho konečně sejmul. Naneštěstí se většina filmu točila okolo přihlouplých dialogů a pobíhání z místa na místo. No a závěrečný souboj v lese ala Predátor by svou kvalitou dokázal znechutit i samotného Arnieho. Jediným štěstím tohoto paskvilu je fakt, že je natočených ještě několik daleko horších filmů.

Ne všechny filmy s „vypůjčeným“ obsahem musí být vyloženě špatné – zvláště pokud jde o parodie, ale již samotné vykrádání odpuzuje diváky a tento krok často hodně ovlivňuje negativní hodnocení. Jenže ke kýženému (alespoň částečnému) úspěchu je potřeba diváka nabudit alespoň nějakou pořádnou porcí (hlášek, konstruktivních mordů, atd…). Místo toho jsme měli možnost sledovat jakési špatné varieté brouka s tváří Aliena a schopností zneviditelnit se Predátora. Ten navíc moc inteligence svých druhů nepobral a většina obětí mu stejně uteče. 

Díky tomu atmosféra povětšinu času dost stagnovala, napětí se dostavovalo jen po kapkách a ten vřískající malý parchant ne a ne chcípnout. Když k tomu všemu připočítám nepříliš kvalitní český dabing, protože tuto chuťovku jsem měl tu čest vidět v TV, bylo jasné, že jsem tento film viděl naposledy. Jak Mark Dacascos, tak Jürgen Prochnow zahráli už mnohem lépe a tak jediné na co si možná časem vzpomenu při zmínce na DNA, bude těch několik pěkných záběrů na krajinu a černoch s časovačem. 


Hodnocení:
30%

Žádné komentáře:

Okomentovat