0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

29. 10. 2012

It's Murder! (1977)

Tímto snímkem odstartoval Sam Raimi a jeho banda svou hvězdnou kariéru.

V rodinném sídle umírá bohatý strýc. Lépe rečeno je zavražděn neznámým pachatelem. V poslední vůli vše odkázal svému synovi, který se tak stává hlavním podezřelým. Do domu přijíždí policejní inspektor, který zde hodlá provést rekonstrukci vraždy a odhalit skutečného vraha. Jenže v domě žije několik velmi povedených individuí, které se navzájem kryjí a hodlají se zvídavého policisty zbavit. Ten tak brzy musí bojovat o holý život. Ve svém pátrání totiž začíná strkat nos tam kam nemá, a to se povedené rodince vůbec nelíbí.


Režie: Sam Raimi
Rok výroby: 1977
Délka: 69 min
Země: USA

Hrají:
Sam Raimi
Scott Spiegel
Timothy Patrick Quill
John Cameron
Bruce Campbell ... (Police Officer)
...Ted Raimi


Tento snímek je oficiálně vůbec první, který známý režisér Sam Raimi natočil. Přestože je vedený jako krátkometrážní snímek, má skoro 70 minut. Jde o směsici černé komedie, grotesky, hororu a krimi. V době natáčení ještě Raimi neměl dostatek peněz k zaplacení lepších herců a tak si pozval několik přátel. Okruh jeho nejbližších s nadšením souhlasil a směle se pustili do práce. V té době ještě netušili, že se z nich stane o pár let později celosvětově známá banda, která začne natáčet jeden film za druhým. Někteří zůstali dodnes nerozlučnými přáteli a po boku se objevili v několika dalších Raimiho filmech. Hlavně tedy Bruce Campbell, John Cameron a Scott Spiegel, kteří si zahráli v dnes již legendárním filmu Evil Dead.

Začátek filmu se nese v duchu trochu nudnější krimi, které sem tam oživí nějaká ta hláška. Teprve když se inspektor stane pro rodinu nepohodlným, rozjede se pořádně šílená jízda, která vás nenechá ani chvíli v klidu. Černý humor na vás začne sršet ze všech stran a konečně zaznamenáme i nějaký ten pokus o další vraždu. Na rozjezd něco pro lidi trpící arachnofobii a milovníky tenisu. Zde se stává největším tahounem především sám režisér Sam Raimi, který si sám zahrál jednu z hlavních rolí. Ano, je to ten na vozíčku. Zhruba uprostřed filmu se film změní v grotesku, kdy sledujeme hřbitovní bitku ala Laurel a Hardy. Konečně přijde na scénu i krev, kterou jsme tak dlouho postrádali. Zlatým hřebem večera se pak stává automobilová honička, při které začnou létat vzduchem končetiny a my se konečně dostáváme i k hororové části. Zde se na scénu dostává i Bruce Campbell, který si zde střihne roli lehce ulítlého policisty na kole. Musím říct, že určitě nezklamal a své malé roličky se chopil z vervou. I takové začátky musí překonat budoucí hvězda. Jako přídavek si potom můžeme vychutnat scénku s výsuvnými schody a menším masakrem.

Přestože kamerové záběry nemají tu nejlepší kvalitu a docela často se objeví zrnění a přeskakování záběrů musím říct, že se štábu podařilo natočit velice solidní dílo, které vás především pobaví. Humorné scénky jsou natočeny s glancem a nenáročný divák se budu i ,,za břicho popadat‘‘. Kdy jindy máte šanci vidět své hrdiny v grotesce. Hudební doprovod se rovněž vyvedl a skládal se nejenom z nervy drásajících melodií, ale i děsivých zvuků, při kterým mi občas projel i mráz po zádech.

V menší roli se zde objevil i v té době ještě velmi mladý Ted Raimi, který se svými rovnátky a velkými brýlemi vypadal tak trochu jako opravdový retard. Navíc svým naprostým hudebním antitalentem a otřesnou hrou na čelo otravoval nejen samotné herce, ale určitě i některé diváky.

Na tento snímek se můžete podívat na youtube, kde je rozdělený na sedm částí. Všechny vám je sem posílat nebudu, ale můžu vám je vřele doporučit. Podle mě by jste si tuhle šílenou jízdu neměli nechat v žádném případě ujít.

Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat