0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

23. 10. 2012

Island of Dr. Moreau, The (1977)

Tento ostrov rozhodně není žádným rájem, jak se na první pohled zdá. Pokud zde chceš přežít, musíš ctít zákon!

Andrew Braddock společně se dvěma muži zůstanou jediní přeživší z lodi Lady Vain a na malém záchranném člunu se nechají unášet mořskými vlnami vstříc jisté smrti. Zhruba po dvou týdnech bez jídla a vody narazí jejich člun konečně na pevninu. Když se Andrew probudí zjistí, že zůstal jako jediný naživu a jeho zachráncem se stal jistý podivín doktor Moreau, který společně se svým partnerem Mongomerym žijí na malém ostrově uprostřed oceánu. Když se Andrew zcela zotaví, začne pomalu poznávat krásy ostrova i doktorova domu. Především se mu líbí jeho mladá chráněnka Maria. Při jeho procházkách džunglí má však neustále pocit, že jej někdo, nebo něco sleduje, a tak se začne více zajímat, cože zde vlastně doktor Moreau provádí za pokusy. Ten ho zasvětí do svých děsivých experimentů, při kterých se snaží přetvořit divoká zvířata na lidská stvoření za pomoci lidské DNA. Braddock se tak brzy setkává z dalšími obyvateli ostrova, kteří žijí v malé jeskyni. Tito tvorové se řídí místním zákonem a běda tomu, kdo jej poruší. Jenže v nich stále převládají jejich zvířecí instinkty, které touží po svobodě a je jen otázkou času, než se tito tvorové vzbouří proti svému stvořiteli a zatouží po čerstvém mase a teplé krvi.


Český název: Ostrov doktora Moreaua
Režie: Don Taylor
Rok výroby: 1977
Délka: 99 min
Země: USA

Hrají:
Burt Lancaster ... (Dr. Paul Moreau)
Michael York ... (Andrew Braddock)
Nigel Davenport ... (Montgomery)
Barbara Carrera ... (Maria)
... a další


Film natočený podle knižní předlohy H. G. Wellse. Ve své době se stal tento snímek velice ožehavým zbožím a velkým terčem nejrůznější kritiky, tehdejší společnosti připadali podobné myšlenky a hrátky s genetikou za nemorální, zvrhlé a děsivé zároveň. Přesto všechno se film během několika následujících let dočkal i řady prestižních ocenění. Dokonce se v roce 1996 dočkal i stejnojmenného remaku, který ovšem moc velkou přízeň diváků neměl.

Asi nejpěknější prvek co zde lze vidět je samotná krajina. Prostředí džungle, nádherné pláže a průzračná mořská hladina lahodí oku každého diváka. Samozřejmě hned na druhém místě je půvabná Barbara Carrera, která byla v době své největší slávy pro mnohé muže opravdovou bohyní, především pak díky svým lechtivým fotkám, které nafotila. Zde předvedla průměrný výkon, který rozhodně mezi nejlepší nepatřil, ale vše divákům vynahradila svým vzhledem a uhrančivým pohledem.

Atmosféra se zde rozjíždí velice pomalu, tedy především ta děsivější, jenž nás jako hororové fanoušky zajímá nejvíce. Nejprve se totiž film podobá spíše dobrodružnému snímku, který nám nejprve nabídne několik pohledů na již výše vzpomínanou nádhernou krajinu a teprve po nějakém čase nám začne příběh prozrazovat svou děsivější stránku. Pomalu ale jistě si vyslechneme velice podivný příběh doktora Moreaua, který se na ostrově nerušeně oddává svým morbidním pokusům zkřížit lidské a zvířecí DNA. Nebo lépe řečeno přeměnit divokou zvěř na lidsko bytost. Nejprve je naučí mluvit, chodit po dvou a uctívat zákon, který vymyslel. Jenže něco dělá špatně, protože v těchto tvorech neustále vítězí zvířecí instinkty nad těmi lidskými a jeho pokusné subjekty začnou po čase opět spíše připomínat zvířata, než lidi. Tady bych se chtěl pozastavit nad ztvárněním jednotlivých masek, které byly na tehdejší dobu opravdu skvěle udělány a zaslouží si asi největší poklonu ze všech. Některé z nich místy skutečně nahánějí hrůzu i v dnešní době a co teprve v době svého vzniku.

Jasným tahounem celého filmu je populární herec Michael York, který si od Mušketýrů odskočil zahrát na exotický ostrov a trošku si zastřílet. Jeho výkon byl opravdu na velice slušné úrovni a svým způsobem předčil všechny ostatní. Tím bych samozřejmě nechtěl nějak znevažovat Burta Lancastera či Nigela Davenporta, ale ti spíše jen přibližovali čistému průměru. Za velice zdařilou považuji i pasáž, kdy mutanti osvobodí divoké zvířata a započne souboj o přežití. Tyhle scény, kdy se divoká zvířata prohánějí napříč domy a volným prostranstvím patří rovněž k perlám tohoto snímku.

Hodnocení:
Film The Island of Dr. Moreau považuji za nadprůměrný počin, který si vždycky mile rád pustím znova a znova. Na tehdejší dobu se film může pyšnit slušnými maskami, speciálními efekty i solidními hereckými výkony. Když k tomu ještě přidám i nádherné prostředí a hudební doprovod nemůžu dát míň jak…70%.

Žádné komentáře:

Okomentovat