0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

23. 10. 2012

Island, The (1980)

Novinář Michael Caine chce vyřešit záhadné mizení lodí na východním pobřeží. Místo bermudského trojúhelníku však nalezne zvláštní komunitu lidí, které se ještě nedotkla moderní civilizace.

Novinář Blair Maynard konečně vycítil obrovskou příležitost, jak se po dlouhé době opět prosadit. Začal se zajímat o tajemnou záhadu, která se odehrává na východním americkém pobřeží. Za poslední tři roky tam záhadně zmizelo skoro 600 menších lodí a do dnešní doby po nich nenašly žádné stopy. Rozhodne se celou věc prozkoumat a navíc je to skvělá příležitost, jak strávit delší čas se svým malým synem Justinem. Vyjížďka lodí do záhadných vod se však změní v hroznou noční můru. Oba jsou přepadeni a poté, co se probudí z bezvědomí zjistí, že se stali zajatci zvláštní komunity lidí, která žije na jednom z malých ostrovů. Jde o potomky krvežíznivých bukanýrů, kteří kdysi vládli zdejším vodám. Ti potřebují novou krev, aby si zajistili silné potomstvo a proto se jim oba zajatci náramně hodí. Zatímco Justin se s novou situací smíří a začne se pilně učit, tak jeho otec hodlá udělat všechno proto, aby odtud utekli. Jenže piráti nejsou jedinou překážkou za svobodou, protože i okolní vody jsou plné nástrah, které jen tak ze svých spárů někoho nepustí.


Český název: Ostrov
Režie: Michael Ritchie
Rok výroby: 1980
Délka: 114 min
Země: USA

Hrají:
Michael Caine ... (Blair Maynard)
David Warner ... (John David Nau)
Angela Punch McGregor ... (Beth)
Jeffrey Frank ... (Justin Maynard)
Frank Middlemass ... (Windsor)
...a další


Jde o filmovou adaptaci slavné knižní předlohy Petera Benchleye, kterou u nás známe pod názvem Satanské moře. Zatímco kniha se dočkala mnoha opěvování a chvály, tak toto filmové zpracování u diváků ani kritiků moc neobstálo. Dokonce bylo nominováno na nechvalně proslulé Razzie Award hned ve dvou kategoriích a to, nejhorší herec a nejhorší režisér. Podle mě to bylo dost přehnané, protože film zas až tak špatný nebyl. Na druhou stranu je ovšem potřeba říct, že režisér Michael Ritchie do té doby natočil již několik velice podařených snímků a potom vyrukoval s tímto filmem. Takže do jisté míry lze zklamání i chápat. Mezi jeho známější díla patří Downhill Racer (1969), The Candidate (1972), Semi-Tough (1977), Fletch (1985), nebo Diggstown (1992).







Hlavní myšlenkou knihy je především její dobrodružná podstata, kterou se snažili producenti přenést i do filmové podoby, což se jim celkem povedlo. Máme šanci sledovat výpravu otce a syna, kteří pátrají po příčinách záhadných zmizení lodí i jejich posádek. Ovšem to co naleznou jim připadá jako nějaký zlý sen. Zastaralá komunita lidí, kteří se po celou dobu úspěšně vyhýbali moderní civilizaci, není zrovna tou nejlepší společností pro piknik. Oni mají totiž vlastní zákony i zvyky, kterými se řídí již celé generace a které nejsou pro moderní společnost vůbec přijatelné. Jejich způsobem obživy je totiž pirátství, drancování malých lodí a zabíjení nevinných lidí. Navíc většinou neberou žádné zajatce.

Atmosféra filmu spíše připomíná dobrodružný thriller nežli horor, protože v celém filmu není k vidění moc scén, které by horor jen připomínaly. Tedy kromě několika scén, při kterých vás trochu zamrazí. Jde především o noční přepady bezbranných posádek, ve kterých máme šanci vidět podříznuté hrdla, useknuté hlavy či nohy. Větší masakr se odehraje až na konci, který se nese v duchu ala Commando (1985). Ve filmu mě ovšem zaujala především velice slušná hudba, kterou má na svědomí Ennio Morricone. Pokud tohohle chlápka neznáte, věřte že by jste to měli velmi rychle napravit, protože jeho melodie mě vždycky dokáží nadchnout.

Největším mínusem filmu je asi dost nepřehledná kamera, tedy hlavně při nočních scénách. Protože dost často se stalo, že díky divokému střihu toho nebylo moc vidět a divák si tak musel domýšlet, co se tam vlastně před chvílí odehrálo. Jako další příklad bych uvedl častou změnu atmosféry, kdy zajímavou pětiminutovku vystřídala nudná čtvrthodina. Postupem času se nuda dostavovala stále častěji a jen sem tam se objevilo něco zajímavého, nebo směšného. Dost mimo mísu byl třeba zápas karatisty a piráta.

Herecké výkony byly průměrné a přestože se zde objevil takový herec jakým je Michael Caine, tak ani on nemůže být s tím svým moc spokojený. Později si zahrál ještě v několika hororech, ve kterých si mnohonásobně spravil reputaci. Patří mezi ně například Jack the Ripper (1988), Jekyll & Hyde (1990), nebo drama Around the Bend (2004). Jeho protivníkem byl další známý herec David Warner, který se rovněž objevil v několika velice zajímavých filmech - Titanic (1997), Scream 2 (1997), Necronomicon (1994), Waxwork (1988), Sweeney Todd (2006).

Pokud máte rádi dobrodružné filmy natočené podle knižní předlohy, bude se vám film možná docela líbit, ale nečekejte žádnou hororovou jízdu, protože horor se zde mihne jen velice okrajově. Já osobně bych film hodnotil jako průměrné dílo, na které se dívat určitě dá, ale bohužel nebyly splněny všechny moje očekávání. Mezi moje top filmy Ostrov určitě patřit nebude.


Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat